Filat e dus cu sorcova în anticipate. Riscă să ajungă până la insulele Virgine

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Filat  apucă la ceas greu  prăjina pe care maxima a botezat-o sorcovă . Azi e vineri, 13 septembrie 2013. Pregătiți-vă de un nou spectacol de prost gust ca la ușa cortului. Comentariile lui Ghimpu vor veni negreșit așa că nu intru în Pădurea lor Domnească.  Abia aștept să mă amuz.

Eu citesc declarația lui Filat și mă crucesc : Cât de proști ne consideră  acesta dacă se pornește prin sate ca o mironosiță să spună lumii cât de bine e în UE.  Culmea, Filat nu are de gând să-i informeze  de ce Germania nu i-a acordat asistența financiară de 4 miliarde de dolari, promisă acum câțiva ani.

Vă spun eu. Este imposibil să-l convingi pe ambasadorul Germaniei care a zis răspicat – UE nu are bani pentru cei corupți. Iar aici cu un cogeamite muscoi pe căciulă e chiar el, Filat, demis pentru corupție. Evident ar fi o ipocrizie totală ca  Filat să le vorbească cu patos revoluționar oamenilor cum se simte familia sa în Elveția și cât de bine le va fi și lor, la Paștele cailor, când vor ajunge acolo. Va fi luat în furci, pur și simplu.

Există, totuși un posibil debut cu ”Doamne ajută!”. Numai că prăjina, pe care a apucat-o Filat pentru a se apăra de  adversarii politici din stânga și din dreapta dar, totodată , pentru  a se sprijini ca să nu cadă în glod este foarte grea.

Categoric, pentru un mare pas cu dreptul, are nevoie de ajutorul Maiei Sandu, pe care a făcut-o ministru al întunericului, aducând-o de la Banca Mondială, altă instituție care lucrează pentru armata lui Filat. Astfel, ei vor lichida o restanță.  Le sugerez să înceapă cruciada cu o așezare din raionul Călărași, oamenii căreia au declarat că nu au copii  să slujească  o guvernare coruptă.  În această așezare  Maia Sandu, care și-a asumat angajamentul să înverzească toate liceele, gimnaziile și grădinițele R.Moldova,  trebuia să fi fost demult.

De vreo câteva zile  programul nu-mi permitea să adresez felicitări binemeritate postului de televiziune ”Publika” pentru modul absolut  obiectiv în care a arătat nemulțumirile cetățenilor din acest sat. La o oră matinală  ei au amenințat autoritățile republicane că vor bloca o șosea națională dacă nu  va fi deschisă școala primară. Îi felicit acum pe cei de la Publika și o fac cu un respect pentru reporterul care  a trebuit  doar să includă microfonul ca întreaga republică să afle din gura mamelor deznădăjduite cum viitorul acestei republici  este purtat pe drumuri. Cum copii cu ulcer stomacal trebuie să aștepte ore în șir unicul autobuz. Cum li s-a promis că școala primară va funcționa și cum au uitat să  respecte cuvântul dat. Cum nicio stație de autobuz nu au putut încropi timp de un an.

Am fost suporterul total al acestor oropsiți ai sorții, copiii cărora au fost ”optimizați” de FMI după ce Filat și Compania au promis că vor face ceea ce a refuzat  Vladimir Voronin – să închidă școlile în schimbul dolarilor care au mers direct necontabilizat  în buzunarele oligarhilor.

Firește, într-un stat civilizat autoritățile reacționează imediat. Gura lumii spunea că ministra învățământului , Maia Sandu, fusese spitalizată după s-a intoxicat la o nuntă. Însă nici aceasta nu era o scuză ca nimeni de la ministerul de resort să nu se deplaseze la fața locului pentru a da explicații oamenilor din satul respectiv, iar, totodată, tuturor celor nimeriți sub diabolica ”optimizare” .

Ne pare rău că nenorocul a căzut ca din senin peste căpșorul mic și coafat revoluționar al ministrei. Ea, prin gurile sale ministeriale, a  infirmat știrea potrivit căreia ar fi internată într-un salon de lux, dar nu cu toată lumea împreună. Deci, trebuia să  dea seamă  în fața oamenilor.

… Nu știu câți saci cu  dolari va lua cu sine Filat pentru a-i separa pe ortacii săi de  cei ai  lui Plahotniuc, care, de asemenea, vrea ca PD să fie cel mai tare în țară. Cert e că defunctul premier a tras spuză la uriașa-i turtă și din această situație. A început campania electorală a alegerilor generale anticipate.

Firește, locul lui Filat, în prezent este în altă parte. De ce nu și-ar pune ceasul la mâna dreaptă, ca Vladimir Putin, și să meargă la partidul acestuia pentru  a cere ca Rusia să rămână fidelă parteneriatului strategic semnat cu R.Moldova?

De ce nu transpiră asupra unor scrisori deschise, adresate Patriarhului Kiril, care l-a blagoslovit duminica trecută?

De ce nu tună și fulgeră în direcția lui Rogozin? Doar cu el s-a întâlnit pajul său, Leancă, neștiind care-i agenda vizitei până în ceasul al doisprezecelea?

De ce nu convoacă ședința coaliției pentru integrare europeană în cadrul căreia să  discute propunerea rezonabilă, foarte corectă, a președintelui legislativului, Igor Corman? Doar el susținea că, în calitate de membre ale Organizației Mondiale a Comerțului, atât R. Moldova, cât și Federația Rusă  pot elimina în regim de urgență neînțelegerile iscate din cauza vinului și nu doar pe acestea. Astfel pot fi soluționate și eventualele sistări de gaze, de fructe.

Mai există asemenea structuri precum ONU,  unde Rusia  vrea să-și recucerească pozițiile pierdute în lume,  încercând să pună capăt războiului fratricid din Siria. Momentul e cum nu se poate mai prielnic.  Eu unul salut  această luare de atitudine a Rusiei care îndeamnă la negocieri părțile în conflict. Dar Rusia trebuie imediat  învinuită de standarde duble aplicate în politica externă.  Căci nu se poate să invoci umanismul într-un caz și să procedezi  după bunul plac în cazul unui stat ca R.Moldova,  alcătuită inclusiv din etnici ruși!

Dacă Leancă nu știe de acest lucru, nu are decât să-i ceară Nataliei Gherman, fiica lui Mircea Snegur, să-l roage ”pe papa” să-și aducă aminte de sfaturile pe care le primea de la experții din exterior anume în asemenea  situații de criză.

Finalmente, de ce ”marele  diplomat” liberal-democrat Leancă nu începe consultările cu Ucraina și Belarus în vederea ieșirii din CSI. Doar aceste țări au semnat un acord de liber schimb. Ori Leancă tace mâlc atunci când vorbește el?

Cu siguranță, Filat a pornit cu sorcova electorală. Riscă de data aceasta să  fie luat pe fugă de oameni ca să ajungă  la insulele Virgine, unde are conturi de milioane după cum susțin  reporterii onești care refuză să-i ciugulească din palmă.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole