Filat a pus punct carierei lui Iurie Leancă

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Declarațiile oficiale foarte dure lansate ieri de liderii UE, după ce PLDM împreună cu PCRM au votat o serie de documente în Parlament, care au scos Moldova de pe lista țărilor democratice, arată că pentru țara noastră vin momente grele, că am înregistrat un eșec răsunător pe calea integrării europene. Ceea ce s-a întamplat ieri este un eșec răsunator al dimplomației moldovenești, care a acceptat ca acest derapaj democratic să se producă, deși Leancă, la experiența lui, știa cu siguranță că pune punct pe viitorul european al Moldovei.

Spun că Filat l-a distrus pe Leancă pentru că “votul” de neîncredere dat ieri de oficialii europeni PLDM-ului, este și votul de neîncredere dat lui Leancă, deoarece el deține acum funcția de premier interimar și decontează împreună cu Filat efectele catstrofale ale votului antidemocratic dat de PLDM și PCRM în Parlament.

Sunt sigur că Leancă înțelege foarte bine ce s-a întamplat, nu înțeleg însă cum nu a anticipat faptul că liderii UE vor acționa foarte dur la dresa Moldovei după ce PLDM și PCRM au votat un șir de documente anticonstituționale, antidemocratice, avînd ca scop doar doua motive: Filat să scape de dosare, iar Voronin să obțină tot ce s-a putut pentru a se întări electoral. Sunt șocat că Leanca a putut să accepte să fie împreună cu Filat, cel care oferă comuniștilor platforma pentru a crește din punct de vedere electoral, cum Leancă a acceptat să meargă împreună cu Filat împotriva oricăror norme europene, cum Leancă a acceptat acest deal al PLDM cu PCRM care condamnă pur și simplu Moldova la uitare și izolare.

Cum va mai fi primit Leancă în Europa, după ce șefa diplomației europene și comisarul pentru extidere au spus:
„Aceste legi, care se referă la subiecte fundamentale privind democraţia din Republica Moldova, au fost adoptate în mare grabă, fără consultarea societăţii civile şi fără să se ţină cont de standardele europene în privinţa reformei constituţionale. În acest sens, împărtăşim preocupările exprimate de preşedintele Comisiei de la Veneţia în declaraţia emisă azi. Suntem îngrijoraţi în privinţa procesului decizonal în Republica Moldova, reflectat, de asemenea, în alte modificări legislative recente, fiind folosite instituţiile statului în interesele de grup”, se spune în declaraţia semnată de cei doi oficiali europeni. Reiterăm îngrijorarea noastră că aceste măsuri adoptate fără pregătirea corespunzătoare pot constitui un atentat la independenţa instituţiilor naţionale-cheie, precum şi un obstacol în calea dezvoltării democratice în continuare a Republicii Moldova şi a stabilităţii supremaţiei legii”, se mai spune în declaraţia europenilor.

Ințelege oare Leancă ce înseamnă cînd liderii europeni îți spun că ceea ce a făcut șeful său Vlad Filat și partidul său, PLDM, reprezintă un atac la independența instituțiilor și un obstacol în calea dezvoltării democratice a Republicii Moldova? Cum Leancă se va întîlni cu liderii europeni după ce a participat la uzurparea democrației în Moldova? Pe cine va reprezenta Leancă în fața Europei: pe Filat, PLDM și PCRM? Cine mai este acest Leancă? Ce a rămas din imaginea lui pozitivă, de diplomat cu viziuni europene? Unde e imaginea de tehnocrat, de profesionist, a lui Leancă?

El arată acum ca un PLDM-ist obedient, aflat la cheremul demenței lui Filat. Leancă mai are o singura solutie, sa iasă public și să se dezică de ceea ce a făcut Filat și PLDM. Asta nu va schimba multe, cariera lui e compromisă, dar măcar și-ar reabilita imaginea ca om. Altfel, Leancă va ajungea în aceeași groapă cu gunoi, alături de Filat si PLDM.

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole