Filat a fost demis ! Încă trăim !

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.


Vlad Filat a fost azi demis cu votul a 54 de deputaţi. În pofida mai multor atenţionări venite din partea analiştilor de buzunar  ai domnului Filat, că demisia lui va însemna mare tragedie pentru Republica Moldova, un fel de sfîrşit al lumii, noi încă trăim.

Cred că votul de azi din Parlamentul Republicii Moldova a fost unul corect şi bine venit. Nu se mai putea merge înainte cu un guvern plin de funcţionari corupţi, un guvern pe care Vlad Filat îl guverna prin telefon, iar unele instituţii ale statului rămîn a fi conduse de după gratii.

De ce Vlad Filat nu a avut curajul să demisioneze ?

Să vedem ce prevede Constituţia Republicii Moldova:

Articolul 101
Prim-ministrul
(1) Prim-ministrul   conduce  Guvernul  şi  coordonează  activitatea membrilor acestuia, respectînd atribuţiile ce le revin.
(2) În cazul   imposibilităţii  Prim-ministrului  de  a-şi  exercita atribuţiile sau  în cazul decesului acestuia,  Preşedintele  Republicii Moldova  va  desemna  un  alt  membru  al  Guvernului  ca  Prim-ministru interimar  pînă  la  formarea  noului Guvern. Interimatul  pe  perioada imposibilităţii  exercitării atribuţiilor încetează, dacă Prim-ministrul îşi reia activitatea în Guvern.
(3) În cazul demisiei Prim-ministrului, demisionează întregul Guvern

Articolul 103
Încetarea mandatului
(1) Guvernul îşi exercită mandatul pînă la data validării alegerilor pentru un nou Parlament.
(2) Guvernul,  în  cazul exprimării votului de neîncredere de  către Parlament,  al  demisiei Prim-ministrului sau în condiţiile alineatului (1), îndeplineşte  numai funcţiile de administrare a treburilor publice, pînă la depunerea jurămîntului de către membrii noului Guvern.

Deci, putem spune că în cazul în care prim-ministrul demisiona, el era în cazul imposibilităţii de a-şi exercita atribuţiile, iar Preşedintele Republicii Moldova desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pînă la formarea noului guvern.

Putem trage concluzii că Filat s-a lăsat demis pentru aşi acorda o şansă ! El probabil speră că se va folosi şi în continuare de pîrghiile pe care le deţine pentru a reveni în funcţie, dar totodată şi pentru a se răzbuna pe foştii parteneri de alianţă, defapt el deja a şi declarat că va demite miniştrii PDM. Prin această declaraţie Filat a confirmat faptul că ambiţiile sale personale sunt mai presus decît interesul naţional al Republicii Moldova. Un alt motiv pentru care Filat nu şi-a dat demisia, dar a aşteptat să fie demis, este şi dosarul interceptărilor telefonice, zilele următoare acesta urmează a fi chemat la audieri, iar funcţia speră că  îl va acoperi.

Nu ştie nimeni, în afară de Filat, dacă vor fi sau nu alegeri anticipate. După cum am mai spus, cheia este la el în buzunar. Cert este faptul că azi Republicii Moldova i sa mai acordat o şansă. Sper că liderii PDM, PL şi PLDM, se vor aşeza la masa de negocieri, Filat va trece peste orgoliul său, şi va fi constituită AIE3. Un nou guvern, un nou prim-ministru, singura şansă de a prinde ultimul vagon ce duce spre Bruxelles.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole