Filat a fost decapitat politic. I s-a dat de înțeles că e o frână în procesul de integrare a R. Moldova în UE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Actualul ministru de externe, Natalia Snegur-Gherman, și-a dorit, probabil, să se desfacă parchetul și să intre în infern. Privea absent în timp ce dl Manservize, figură de primă mărime de la Bruxelles declara tranșant : ”Dacă există corupție, trebuie să existe și condamnări.”
Oficialul european a spus că atunci când vor fi eliminate aceste flageluri R.Moldova va beneficia de un regim liberalizat de vize.
Șefa diplomației de la Chișinău, reținută cu o importantă sumă de dolari pe un aeroport internațional din Moscova, este un înger în comparație cu liderul liberal-democrat, Filat.
Pentru prima dată un oficial european a pus degetul pe rană. El a lansat un avertisment direct spre tandemul Leancă-Filat, sugerându-le că este informat despre numeroasele cazuri de corupție cu implicarea liderilor din vârful piramidei.
Dacă mai țineți minte, Leancă a spus că-și va prezenta demisia dacă nu vom obține regimul liberalizat de vize. Filat nu i-a acceptat-o. Apoi Leancă a numit o nouă dată – anul 2014. Dar, precum vedem, obiectivul nu va fi realizat nici de data aceasta. Și asta fiindcă cei din vârful piramidei, cu pufușor pe botișor, vorba fabulei, nu au de gând să ne demonstreze că sunt cu mâinile curate.
Cu toate că posturile de televiziune, în special cel care aparține lui Kiril Luchinschi , aveau sarcina de a dezbate pe larg acest subiect, am urmărit cum premierul defunct se dădea în spectacol la inaugurarea unui complex sportiv după ce cu o zi înainte fusese prezent la deschiderea unui centru de sănătate. Ca realizare, darea în exploatare a unor asemenea obiective este un eveniment obișnuit pentru un stat și pentru aceasta nu trebuie să fie scos de la naftalină un fost șef de executiv care a fost făcut de un partener de coaliție ”Il capo de tuti capi”. (Capul tuturor relelor).
Aveți dreptate, e vorba despre Marian Lupu, care a făcut această declarație publică și asupra ei vom reveni în următorul articol. Dacă este onest în fața poporului, Filat trebuie să dispună inițierea unei anchete ca să demonstreze dacă are sau nu dreptate în cazurile de corupție, semnalate de colegii săi de coaliție.
Filat ne-a uns ochii, chipurile cu un proces câștigat la CEDO în cazul privatizării, IPTEH, deși nu menționează că deja se afla la guvernare și controla justiția din R.Moldova. Or ministerul avea sarcina de a arăta existența fraudelor în procesul de privatizare și de a contesta decizia CEDO.
Apropo, pe când se organizează o emisiune imparțială despre acest IPTEH ca să ne dumirim și noi că licuricii lui Filat au luminat tot timpul. Vin apoi alte cazuri, trecute sub tăcere. E vorba despre vânzarea avioanelor unei firme rusești, despre privatizarea uzinei de ciment de la Rezina, despre conducta de gaze din Transnistria cedată secesioniștilor, despre contrabanda cu țigări… Lista este impunătoare. Vin mai nou – privatizarea Băncii de Economii și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău…
Filat s-a răzbunat și se răzbună pe toți cei care dezbat aceste subiecte de interes public. Există probe concludente. Însușii ambasadorul SUA l-a avertizat să nu hărțuiască presa, dar Filat perseverează în intenția sa absolut nejustificată de a fi cel care va ferici poporul. El chiar și-a propus să unească toate forțele pe orientare proeuropeană, dar nu vedem deocamdată mulți doritori de a merge alături de el la Bruxelles.
După intervenția oficialului european, care cere acțiuni concrete de eradicare a corupției și redresare a justiției, este un avertisment sever pentru oligarhi. După ce au fost înlăturați de la putere, fiindcă au compromis ideea integrării europene, ei trebuie să demonstreze că au dreptul moral de a conduce masele.
Asta e. Atâta timp cât Filat nu ne convinge că este un sfânt, noi îl vom crede pe Marian Ilici. Deocamdată orice reapariție a lui Filat pe micile ecrane provoacă un dezgust profund. Atâta timp cât el nu și-a presărat cenușă pe transplant rămâne o frână în procesul de integrare a R.Moldova în UE.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole