Filat a făcut din Fisc o filială a PLDM

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Interceptarea şi răspândirea pe internet a convorbirilor telefonice pe care le-a purtat şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Nicolae Vicol, cu diverse persoane, demnitari şi funcţionari, probează faptul că premierul Vladimir Filat a transformat Inspectoratul Fiscal într-o filială a PLDM, care are ca primă preocupare nu acumularea impozitelor la buget şi implementarea politicii fiscale a statului, ci efectuarea propagandei electorale în favoarea verzilor.

Discuţia lui Vicol cu şeful Inspectoratului de Stat Hânceşti, Anatolie Loghin, este edificatoare, în acest sens. Iată ce-i ordonă Vicol lui Loghin, despre care spune că îi este neam şi mai multe decât neam: „Trebuie de lucrat ca să fie toată republica verde. Pentru asta eu chem toată lumea la mine. Eu pe toţi care îi întăresc îi pun să scrie cere de demisie din proprie iniţiativă pe numele meu. Toţi trebuie să scrie cerere de demisie, dar să lucreze. Atunci când ei au să facă ceva… au să ia ruble (adică mită – n.n.), îi pui de la partid şi ei merg prin raioane şi încep a strânge bani. Eu îi întăresc în funcţie, dar ei să-mi scrie cerere de demisie din proprie iniţiativă şi să lucreze”.

Deci, Vicol îi cere lui Loghin ca toţi angajaţii Inspectoratului Fiscal de Stat din Hânceşti să scrie cereri de demisie din proprie iniţiativă, fără însă ca să fixeze data, ele urmând a fi păstrate la Vicol. Asta pentru că vine campania electorală, iar inspectorii fiscali urmează să facă propagandă electorală în rândul agenţilor economici pentru PLDM, ca „toată republica să fie verde”. Dacă însă vreun inspector va refuza să facă acest lucru sau va încerca să colecteze bani de la agenţii economici, chipurile pentru campania electorală a PLDM, dar, de fapt, va pune banii în buzunar, atunci Vicol va ridica cerea inspectorului neascultător, va fixa el data şi respectivul este ca şi demis, fără posibilitatea de a se e adresa în instanţă pentru că există o cerere de demisie din proprie iniţiativă.

Cum vi se pare mecanismul? Legal, nu? Acum ce spune Vladimir Filat, au existat sau nu probe ca mascaţii să-l umfle pe Vicol? Este vorba de o răfuială politică sau de o infracţiune?

Dar să trecem la altă discuţie interceptată, una purtată de Vicol cu şeful fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ. Deci, Streleţ îl sună pe Vicol, dat fiind faptul că acesta a demis-o pe şefa IFS Râşcani, care este membră a PL. Iată ce spune Streleţ: „Înainte de a acţiona cu demiterea celor care nu sunt de-ai noştri, te rog, foarte mult, să discutăm fiecare caz în parte. Acum, noi avem probleme, trebuie să votăm Bugetul şi numai ce (corect: de curând – n.n.) mi-a sunat Ghimpu şi mi-o sărit în cap cu Râşcani că tu ai impus-o (pe şefa de la fisc de la Râşcani – n.n.) să scrie cerere (de demisie – n.n.). Ea s-a dus la sediul partidului, la Chişinău (sediul PL – n.n.) şi stă în faţa lui şi boceşte că, iată, o venit şi au impus-o să scrie cerere, cu toate că indicatorii de activitate nu erau cei mai răi”.

O altă concluzie pe care o putem face, pornind de la această discuţie telefonică: Vicol opera la Fisc epurări de cadre pe criterii politice, cine nu e de la PLDM este impus să se concedieze. Lucrul acesta îl recunoaşte însuşi Streleţ şi chiar el aduce un exemplu concret. Însă epurarea cadrelor pe criterii politice constituie sau nu constituie o infracţiune? Şi-a meritat sau nu Vicol cătuşele?

O altă discuţie estrem de interesantă este cea purtată de Vicol cu „doamna Valentina de la Ocniţa”, care este şefa fiscului de acolo, dar şi, surpriză, preşedintele filialei raionale a PLDM. Aceasta îl sună pe Vicol ca să-l întrebe dacă este sau nu e cazul să accepte funcţia de preşedinte al raionului şi, în special, dacă i se va păstra postul de şef al fiscului local după ce nu va mai fi preşedinte de raion. Iată ce răspunde Vicol: „Eu cred că trebuie să vă duceţi (să accepte funcţia de preşedinte al raionului Ocniţa n.n.) pentru că perioada ulterioară o să fie foarte grea, noi o să trebuiască să ne implicăm foarte activ în alegeri. Să fim de-ai noştri ca noi să câştigăm”.

Nu încape îndoială că acest Vicol, protejat de Filat, este corupt până-n măduva oaselor, de altfel, ca şi stăpânul (şefu’) său. Dacă nu ar fi fost corupt, din ce resurse şi-ar fi construit palatul în care locuieşte? Sau cu ce bani şi-ar fi procurat limuzina în care s-a plimbat până mai ieri, când era la libertate? Şi încă ce limuzină, iată cum o laudă el, într-o altă convorbire telefonică, de asemenea, interceptată, purtată cu naşul său de cununie, care, se pare, este de peste Prut. Nicolae Vicol îl întreabă pe naşul său ce crede despre Mercedesul pe care şi l-a luat: „Ia zi, e bună alegerea care am făcut-o cu maşina. În spate ştii ce scaune mi-am luat cu bordul prelungit din spate până în faţă… Cu frigider şi monitoare în spate… E tare. E negru tot, piele, tavan cu geam, e mişto rău. Am să te zăpăcesc când o vezi, pe cuvântul meu. E mai mare ca a ta. E beton. Tot ce vrei mi-am pus pe ea”.

Dacă a venit vorba de maşina lui Vicol, trebuie să mai facem nişte precizări. În dimineaţa zilei de 18 februarie, avocata lui Nicolae Vicol şi soţia acestuia, Tamara Vicol, au susţinut o conferinţă de presă. În cadrul acesteia, cele două l-au acuzat direct pe Plahotniuc de dosarul instrumentat şefului FISC. Postul ProTV a reuşit să surprindă maşina cu care a venit soţia lui Nicolae Vicol – un Mercedes E Class. Aceasta a spus că automobilul îi aparţine unei rude aflate peste hotare. „Aparţine unei rude, care, mai mult, se află peste hotare. Când vine, de câteva ori pe an, îl foloseşte. Noi ca rude îl folosim temporar. Dacă vom avea posibilitatea să-l procurăm, o să o facem. Automobilul dat nu ştiu cine l-a evaluat la sute de mii de euro. Din câte ştiu, acesta ar costa maxim 25 mii de euro”, a spus soţia lui Vicol.

Ha-ha-ha, să mori de râs, nu alta. Vai, ce darnică este lumea cu şeful fiscului nostru: unii îi construiesc un palat în care să locuiască, alţii îi procură o maşină luxoasă care valorează sute de mii de euro!

Ce paradox, în cea mai săracă ţară a Europei, şeful fiscului locuieşte într-un palat care valorează câteva milioane de lei şi se plimbă cu o limuzină care costă tot vreo două milioane de lei. Şi acest şef al fiscului nu este corupt nici măcar cât e negru sub unghie, pentru că însuşi premierul Filat îi sare în apărare. Dar nici premierul nu e corupt, e curat şi el ca lacrima.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii