Fiica lui Snegur nu are subiecte tabu în dialogul cu Moscova? E și firesc. Doar e șantajabilă!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am citit un interviu, cât o zi de vară, al fiicei lui Mircea Snegur, actualul ministru de externe al R.M.

Natalia Gherman – Snegur, așa parcă o cheamă, se arată iarăși incompetentă. Ea nu poate și nu vrea să treacă în revistă punctele nevralgice ale diplomației moldovenești la sfârșit de an.

Vede performanțe și realizări acolo unde nu există nimic decât rutină, exagerat de mediatizată, ea fiind de natură să îi aducă la pierzanie pe toți și, în primul rând, pe Snegur-Gherman care, vedeți bine , nu este europesimistă.

Dar nu are niciun argument ce ne-ar convinge că în afară de unirea cu România, am putea fi admiși în UE mai repede decât în cel puțin 30 de ani.

Aveți dreptate, atunci mulți dintre noi vor fi în lumea celor drepți, iar tinerii vor fi cetățeni ai altor state.

Ce mai încolo încoace, Gherman – Snegur ne informează că au trudit din răsputeri 3,5 ani asupra acordurilor parafate la Vilnius.

Nu ne dumirește și pe noi, muritorii de rând, de ce au acceptat prevederi care fac imposibil dialogul cu secesioniștii.

E vorba inclusiv despre egalitatea de șansă, neacceptată de ucraineni, care va fi mărul discordiei în electorala din 2014.

Nu ne adie, cel puțin, de ce documentele de lucru nu au fost elaborate în română ca mai apoi să fie traduce în engleză.

La o adică, aceste acorduri puteau fi elaborate în cel mult un an, ele neconținând nimic ieșit din comun în comparație cu aceleași documente , parafate de către Ucraina.

Am auzit iarăși că în dialogul cu Federația Rusă nu există subiecte tabu și că cei care stăpânesc 11 la sută din teritoriul R.M nu se opun cursului integrării R.M. în UE.

Incredibil! Gherman-Snegur trăiește pe altă planetă și în alt stat!

Parcă am auzit nu o singură declarație, inclusiv a șefului diplomației ruse , că vom suporta consecințele.

Embargoul vinurilor, restricțiile impuse migranților sunt numai două măsuri unilaterale ce au determinat statele lumii, inclusiv SUA și UE să facă declarații prin care să ceară Kremlinului un comportament civilizat.

Mai mult, Gherman-Snegur hălăduiește prin stele și ne bagă la idei.

Căci nu am auzit niciodată ca Leancă, predecesorul ei, sau chiar ea să ceară retragerea trupelor militare ruse de la tribuna ONU.

Dacă nu există subiecte tabu, înseamnă că Gherman-Snegur este incompetentă și trebuie să-și prezinte imediat demisia fiindcă nu a formulat niciodată tranșant opțiunea pentru retragerea armatei 14-e de pe teritoriul R.M. din care cauza nu am fost admiși, odată cu România, în UE.

Nu au deschis barem o singură dată gura pentru a obiecta și a insista ca formatul comisiei unificate de control să fie modificat.

Cum explică atunci faptul că în martie 2013, o echipă multinațională de inspectori care s-a aflat la unitățile și obiectivele militare, dislocate pe teritoriul Republicii Moldova, precum și în Zona de Securitate de pe Nistru nu a avut acces în armata 14-e a Federației Ruse, staționată în Transnistria?

Anume delegația rusă și cea a administrației regiunii transnistrene din CUC şi-au exprimat dezacordul, militarii ruși fiind împotrivă ca unităţile şi formaţiunile militare ale Federaţiei Ruse, dislocate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova să fie inspectate de grupul multinațional de experți.

Gherman-Snegur trebuia să insiste, fiindcă inspectările erau desfășurate în conformitate cu prevederile Documentului de la Viena din 2011, care este unul dintre principalele instrumente existente în cadrul dimensiunii politico-militare a cooperării internaționale.

De ce nu au ripostat? Doar reprezentanţii Federaţiei Ruse din cadrul CUC cunosc obligaţiile asumate de ţara lor prin adoptarea Documentului de la Viena din 2011 şi au spus că conştientizează obligațiile ce revin părţii ruse în cazul în care grupul multinațional de inspectori solicită inspectarea tuturor forţelor militare ale ţărilor membre OSCE, dislocate într-o zona specificată!

Documentul de la Viena asigură cadrul necesar organizării unor măsuri adecvate în domeniul controlului armamentelor, dezarmării şi neproliferării prin desfăşurarea periodică a unor inspecţii de verificare a respectării angajamentelor asumate de ţările membre OSCE.

Sunt inspectate atât unităţile, formaţiunile şi obiectivele militare ale statului-gazdă, cât şi cele ale altor state membre ale OSCE care se află pe teritoriul statului inspectat.

În cazul dat este vorba despre unităţile şi formaţiunile militare ale Federaţiei Ruse, dislocate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Acesta nu este subiect tabu, doamnă Snegur-Gherman? Atât D-ta cât și actualul prim ministru Leancă sunteți șantajabili dacă nu ați obiectat în organismele internaționale din care face parte R.M.

Vi s-a spus și de la București, de la Bruxelles, de la ONU, dar voi nu ați găsit nimic reprobabil în acest refuz.

Nu am nicio îndoială că anunțatele vizite din luna ianuarie ale lui Narâșkin și Lavrov au o evidentă conotație politică, ele constituind un paravan pseudodemocratic pentru Jocurile Olimpice de la Soci.

Admit că în cadrul lor Leancă va fi invitat oficial la Olimpiadă și el va da curs invitației, legiferând, o dată în plus, statutul armatei 14-e de pacificator, neacceptat de comunitatea internațională. Acesta ar fi motivul pentru care Leancă nu are ce căuta la Soci.

Am o sugestie de Anul Nou pentru ministrul de externe distrat – să-l întrebe pe tatăl ei, Mircea Snegur, cum se simte când aude că nu există subiecte interzise în dialogul cu rușii, iar fiică-sa nu discută barem retragerea celor care ne-au împușcat cetățenii pentru că au răspuns ordinului Comandantului Suprem al Forțelor Armate, Mircea Snegur, de a apăra Patria.

La fel ca și Iuire Leancă, actualul ministru de externe, Gherman-Snegur este șantajabilă. Faptul că a fost prinsă cu peste 20 de mii de dolari pe un aeroport din Moscova pe care vroia sa-i aducă în R.M. deja îi îngrădește calea spre ministerul de externe.

Căci, în orice moment de la TV7, PRIME, Rossia-Moldova, televiziuni care retransmit vocea Kremlinului și se amestecă flagrant în afacerile noastre interne , putem auzi detalii picante ale acestei aventuri a ministrului de externe moldovean.

Cum să ți se mai deschidă gura să pretinzi că aperi interesul național și demnitatea poporului atunci când ai un trecut atât de rusesc?

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole