FEDERAȚIA RUSĂ SE IMPLICĂ ÎN ALEGERILE PARLAMENTARE DIN MOLDOVA

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Agenția Informațională a Federației Ruse ITAR-TASS publică un interviu cu președintele moldovean Igor Dodon dedicat alegerilor parlamentare din Republica Moldova. Titlul acestui interviu vorbește de la sine: “Igor Dodon – Rusia nu este interesată în destabilizarea situației din Moldova”.

Principalele afirmații făcute de peședintele Dodon se referă la faptul că socialiștii vor deține majoritatea în viitorul legislativ și că autoritățile statului moldovean vor fi reticente în a preda puterea către Partidul Socialiștilor.  „Cetăţenii nu ne vor înţelege dacă nu vom da un răspuns dur la posibilele fărădelegi, ori la posibilele încercări de a ignora poziţia preşedintelui care dorește să își susțină partidul”, a spus președintele Dodon. De aici.

Tonul războinic folosit de președintele moldovean în acest interviu este unul care construiește tranșee. Președintele a folosit această tonalitate și la ultima conferință de presă a anului 2018, atunci ne amenința că va fi gata să își îndemne simpatizanții să iasă la revoluție. Acum, președintele Dodon desenează viitorul scenariu de evoluție post-electorală. Interviul președintelui Dodon este un ultimatum – din două, una: formarea unei majorități parlamentare cu Partidul Socialiștilor în frunte ori revoluție.

Voi aminti că, la două săptămâni înaintea scrutinului parlamentar, instituțiile de presă din Republica Moldova au publicat o știre potrivit căreia un grup de circa 200 de militari și veterani ai forțelor armate din R. Moldova, loiali președintelui Igor Dodon, sunt gata, cu arma în mâini, să iasă în stradă, dacă socialiștii vor fi împiedicați să câștige alegerile parlamentare.

Am observat și am atenționat despre apariția în societatea moldoveană a unui curent de opinie care ar fi trebuit, să convingă că, în urma alegerilor parlamentare din 2019, puterea trebuie obținută prin metode violente și nu în urma unor alegeri desfășurate în mod democratic.

Într-un interviu pe care l-am realizat recent cu ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, diplomatul şi-a exprimat încrederea că „toţi (actorii politici moldoveni n.a.) au înţeles necesitatea organizării unui proces electoral liber şi corect”. Concluzia este că la alegerile parlamentare din 24 februarie nu vor fi înregistrate derapaje de la procesul democratic de desfășurare a procesului electoral. De aici.

Tonul războinic al președintelui Dodon pleacă de la angajamentele asumate de domnia sa la Moscova. Sprijinul, mai mult sau mai puțin discret, pe care îl primește din Federația Rusă nu este unul care se acordă pe ochi frumoși. Și nici suportul financiar de 70 de mii de euro primit în contul contul fundației “Din suflet”, care aparține doamnei Galina Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

Potrivit Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație, la data de 16 august 2017, în contul bancar deschis la Victoriabank din Chișinău pentru  fundația “Din suflet” a intrat suma de 70 de mii de euro. Această sumă a venit dintr-un cont deschis la Absolutbank din Moscova, deschis pe numele lui Igor Chaika. La puțină vreme după realizarea acestui transfer bancar, Igor Chaika a fost numit ambasador de afaceri în Republica Moldova și regiunea transnistreană de către „Delovaia Rossia”, organizație a mediului de afaceri rus. De aici.

Voi aminti că organizația „Delovaia Rossia”  a fost implicată în misiunea de eliberare a piloților moldoveni deținuți de talibani. Igor Chaika a  declarat că eliberarea piloților a fost o misiune umanitară în care s-a angajat personal. Pe de altă parte ofițeri în rezervă al Serviciului de Informație și Securitate al Republicii Moldova au considerat că eliberarea piloților moldoveni a fost făcută cu ajutorul serviciilor secrete ale Federației Ruse și că organizația „Delovaia Rossia” a fost doar un paravan. De aici.

Președintele moldovean pune carul înaintea boilor.

Alegerile se vor desfășura corect și vor fi recunoscute de către observatorii internaționali. Este greu de cunoscut rezultatele.

Igor Dodon, consideră că are spatele asigurat de forțe politice din Federația Rusă, de asta vine să ne amenințe, într-un mod ultimativ, că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova va face revoluție dacă, în urma alegerilor, nu-i va fi oferită puterea politică. De fapt, amenințarea este o invitație la proteste adresată liderilor blocului electoral ACUM.

Protestele de după alegerile parlamentare din 24 februarie pot fi considerate un amestec direct în viața social-politică dintre Prut și Nistru în scopul instalării socialiștilor moldoveni la cârma statului moldovean.

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole