Fasciștii sunt (întotdeauna) ceilalți

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
Foto: Pablo Chignard

Foto: Pablo Chignard

O fantomă bântuie prin spațiul public moldovenesc: cea a fascismului. Etichetele ”fascism”, ”fasciști” au devenit monedă curentă în polemicile politice și se aud din toate taberele. Ba fostul președinte comunist Voronin numește guvernarea actuală ”fascistă” la un marș în Piața Marii Adunări Naționale (1). Ba politicieni, ziariști ori simpatizanți ai actualei guvernări găsesc similarități între marșul spre Chișinău a comuniștilor din 2013 și cel al lui Mussolini spre Roma din 1922 (2).

Ultimul scandal ”fascist” mai cu răsunet, comentat intens atât în mass media cât și de politicieni s-a produs într-un local glamuros din Chișinău în seara de Haloween: cetățeanul german cu origini evreiești Herbert Schiesser s-a deghizat în Hitler pentru petrecere și a oferit generos saluturi naziste.

Incidentul a trezit și interesul poliției moldovenești care a declanșat o anchetă pe acest caz (3).

Deputatul comunist Ina Șupac de la ONG-ul ”Moldova without Nazism” a fost prima care a răscolit pozele de pe pagina de facebook a clubului Cocos Prive, a găsit crima ”fascistă”, a bătut alarma și chiar a promis că scrie ambasadorului Germaniei în Moldova.

Luat la întrebări Schiesser a spus că gestul său e unul total apolitic și că ar fi ales costumul lui Hitler pentru că a dorit să fie original.

Cum era de așteptat, presa afiliată Partidului Comuniștilor a profitat din plin de scandalul ”Schiesser”, și de ce n-ar fi făcut-o dată fiind seceta de idei din  acea parte de spațiu politic? Într-un mod la fel de previzibil, acest caz a fost integrat într-o foarte lungă serie de bătălii politice mai vechi: cu autorii de manuale istorice, cu Ghimpu, cu naționaliștii, cu România. Așa încât să corespundă liniei discursive generale a partidului: Moldova e plină de fasciști și mai ales, oponenții comuniștilor (democrați, anti-comuniști, liberali, seculari, naționaliști) sunt cei mai fasciști dintre toți.

E adevărat că cetățeanul german cu origini evreiești Herbert Schiesser a comis un act de o enormă nesăbuinţă alegând să defileze în uniformă nazistă în Chișinău, fie și de Haloween (sărbătoare ce n-a fost încă adoptată în Chișinău drept zi în care bunul simț ar fi anulat!). În aceeași categorie de stupiditate intră și salutul nazist și imitarea lui Hitler practicată timp de o seară întreagă. Și faptul că, în loc să aibă grijă să nu fie fotografiat, Herbert Schiesser a pozat ostentativ și a permis amplasarea fără probleme a pozelor pe rețelele sociale. E chiar o prostie să umbli cu chibritele pe lângă un butoi cu pulbere!

Dar cazul acestui nătâng nu susține neapărat povestea că fascismul ar fi pretutindeni în societatea moldovenească. Mai degrabă, istoria lui Schiesser ilustrează abilitatea excepțională a capitalismului consumerist și a culturii de masă de a decontextualiza simboluri și gesturi, de a construi și comercializa comportamente „cool” din orice fel de material istoric, de a desface simbolurile de conținuturile lor, de a reconstrui și amesteca imagini, lucruri, practici fără a ține cont de contextele sau conotațiile moral-politice ale acestora. O istorie ”glamouroasă”  cu Hitler se înscrie într-o serie de personalităţi marcante, comercializate pe larg: Che Guevara, Bob Marley sau, la limită, cel mai cunoscut mod de comercializare – Hristos (a cărui imagine e vândută pe crucifixe, pe icoane, pe cești, în filme și pe maiouri).

Schiesser nu e șef de celulă de partid sau ideolog al unei mișcări de dreapta. E un copil cu bani ce-și permite să umble la prostituate (8) și să se distreze în discotecile de lux ale orașului. Se dă cool într-un mediu cool, atâta tot. Nici un alt participant la acea petrecere nu a fost scandalizat în vreun fel!

La limită, incidentul vorbește de nivelul foarte scăzut al culturii istorice a cetățeanului Schiesser și de anumite carențe în ținuta sa morală.

continuare pe Platzforma.md:

 

Comentarii