Făcătorii de sondaje

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Centrul de Cercetare Sociologică a născut încă un sondaj. Se pare că odată cu apropierea datei alegerilor vom avea parte de o feerie numită „nici o zi fără sondaje”. Și în acest caz sondajul nu prea iese cu nimic în evidență, toți cei din parlament au ce li se cuvine, poate ceva mai puțin dar nu-i pe asta.

La noi pe lângă marele circ legat de cît cad ori nu cad comuniștii și se ridică lovindu-se cu capul de fund toate celelalte partide parlamentare este și un circ mai mic, circul partidelor extraparlamentare. Aici tot felul de partiduțe mai mari și mai mici, zoofitonuștiuceplancton și paraziți obișnuiți, cu unele excepții, cotizează ca măcar să nimerească în sondaj.

Unii „făcători de sondaje” mai includ de bună voie și partidele extraparlamentare cele mai vizibile, dar nu întotdeauna. Adică vedem în sondaje obligatoriu dodoni peticiți, mocanu cu mafia, liberalii atât de liberali că sunt și reformatori, iar ultima vreme și-a luat bilet la circ și partidul care încă nu prea există dar deja este al nostruvostru, a lui Usatâi. Sunt mai multe partide care apar doar din paște în crăciun în sondaje cu toate că probabil au o intenție de vot mai mare ca partidul iaurt sau cel al nuștiu cui. Și zic eu e păcat că nu le vedem.

Avem vreo 30 de partide în țara asta, dintre acestea în sondaje dacă apar zece e bine. Dar partidele astea ceva fac, pentru ceva există, poate unele din ele chiar funcționează, iar altele au murit și nu merită luate în considerare. Sondajele de la noi sunt folosite pentru a induce opiniei publice niște chestii necesare cuiva care nu e public. Acestea favorizează votul util arătând două trei partide care mai seamănă a partide, cele din parlament, iar în afara lui niște grupuri care au probleme cu percepția realității.

Eu înțeleg că interesul major e în parlament, dar nu cred că în afara lui există numai dodoni, aruncătoare de bani ambulante cu ego enorm și partidul la care nu mai vine barza… adică Sturza 🙂

Vă mulțumesc pentru timpul acordat degresiunilor mele lirice 🙂

Comentarii

Eduard Butnaru

Eduard Butnaru

Masterand în analizã politicã a FRIȘPA. Absolvent al facultãții de Jurnalism și Științe ale Comunicarii din USM. Interese mai mult sau mai puțin științifice în geopoliticã, manipulare prin media, PR politic, propagandã, conflicte etnice, sociale, ...

Ultimele articole