Explicații penibile de la Chișinău | Românul George Simion, „pericol pentru siguranţa naţională”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Autorităţile de la Chişinău au explicat joi, într-un comunicat, motivele pentru care cetățeanul român George Simion, liderul platformei „Acțiunea 2012″, a fost expulzat miercuri de pe teritoriul Republicii Moldova, transmite Agerpres, care citează presa de peste Prut.

„Acțiunea 2012″ pledează cauza unirii Basarabiei cu România.

„Potrivit articolului 55 al Legii 200 din 2010, autoritățile naționale sunt în drept să adopte decizia privind declararea unui străin persoană indezirabilă, ca măsură asiguratorie, dispusă împotriva unui străin care a desfășurat, desfășoară ori în a cărui privință există indicii temeinice că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională”, menționează comunicatul Ministerului moldovean de Interne.

„Acțiunea 2012″ urma să organizeze pe 16 mai un marș pentru unire în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, acţiune la care erau aşteptaţi numeroşi participanți. Simion susţine că mitigul va avea loc.

Potrivit unor analiști moldoveni, actualul guvern de la Chișinău se teme de o mișcare de contestare populară după amplele manifestații antiguvernamentale de la începutul lunii, determinate de răsunătorul scandal de corupție bancară în care „a dispărut” un miliard de dolari.

În acest context, amplificarea simpatiilor unioniste ar reprezenta încă o problemă pentru cabinetul lui Chiril Gaburici.

„Clasa politică de la Chișinău a deziluzionat dramatic speranțele europene ale alegătorilor după 30 noiembrie 2014. Tot mai mulți oameni au participat la manifestațiile unioniste, văzând reîntregirea ca unica salvare pentru viitorul lor. Asta cred că a speriat. Sâmbătă, de la ora 14, zeci de mii de oameni vor cere unirea și o vor face pașnic, cum am făcut-o întotdeauna”, a declarat George Simion.

Simion a povestit presei din Chişinău cum a decurs expulzarea sa: a fost oprit miercuri de câțiva ofițeri SIS (Serviciul de Informaţii şi Securitate) în scuarul din fața liceului Gheorghe Asachi din Chișinău și escortat până la vama Leușeni. El a primit interdicție de a mai intra pe teritoriul moldovean timp de cinci ani.

Comentarii

Marius Lister

Marius Lister

Economist si jurnalist de investigatie, pasionat de istorie si geopolitica. Sunt moldovean nascut in Iasi si patriot roman. Imi doresc ca toti romanii sa traiasca intr-o singura tara, unita. Imi iubesc tara, oamenii ei si pe Dumnezeu!...

Ultimele articole