Expert Rus: România îngrădește pe Dodon pentru că este principalul finanțator

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Expertul rus Andrey Devyatkov, doctor în istorie,  a declarat pentru Adevarul.Ro că Igor Dodon nu poate schimba direcția de politică externă pentru simplul motiv că echilibrul bugetar al Republicii Moldova se bazează pe finanțările externe, România fiind unul dintre principalii finanțatori:

„În  primul rând, preşedintele Moldovei nu are atribuţiile necesare în sfera politicii externe. El poate juca un anumit rol în diferite scenarii ale politicii externe (spre exemplu, să reprezinte ţara la summit-urile internationale), dar aceasta e posibil doar cu acordul Parlamentului. În al doilea rând, oricare politician care se află actualmente la putere în Moldova se confruntă cu câteva restricţii structurale care în mod serios îi limitează aria de manevrare, mai cu seamă în domeniul politicii externe. Astfel, FMI, UE, România şi alţi donatori occidentali au devenit pentru Chişinău principala sursă de finanţare, iar alternative în acest sens nu există. Fără influenţa străină, Republicii Moldova îi este greu să balanseze bugetul şi să garanteze stabilitatea macroeconomică. Pe lângă asta, în Moldova electoratul de dreapta este destul de puternic, mai ales acum, când diferenţa dintre Dodon şi Sandu, care a unit toate forţele de dreapta, a fost minimă, cel puţin jumătate din cetăţenii activi au pledat pentru schimbări şi pentru cursul european. Oricare schimbări serioase a politicii externe nu vor fi agreate de electoratul de dreapta.”

Referindu-se la conflictul din regiunea transnistreană  acesta  a afirmat că nu vede o soluționare imediată:

„Cel mai probabil, status quo-ul Transnistriei se vă păstra încă mult timp, din cauză relaţiilor internţionale tensionate, dar şi dinamica locală a conflictului.  În urma crizei de încredere a relaţiilor între Rusia şi NATO, Rusia şi UE, oricare cedări serioare, chiar şi pe problema Transnistriei, nu prea sunt posibile. La rândul său, Chişinăul astăzi nu este gata să propună Tiraspolului nimic în afară de integrarea în baza Constituţiei actuale. Moldova a luat o poziţie negativă chiar şi în relaţia politicii „micilor paşi”, care a fost propusă în anul 2016 de către toţi mediatorii internaţionali prin eforturile active ale Germaniei în OSCE. Datorită măsurilor de trecere sub jurisdicţia sa inclusiv a operaţiunilor de import a Transnistriei, Chişinăul încearcă astăzi în mod unilateral să-şi întărească poziţiile în cadrul reglementării conflictului. Pe acest fundal, la Tiraspol rămân actuale concepţiile despre faptul că, oricare ar fi reglementarea, ea va trebui să propună nu pur şi simplu un power sharing (transmiterea de atribuţii semnificative), dar şi un sistem de garanţii pentru malul stâng al Nistrului (politico-militare, de limbă, de proprietate, etc.) „.

sursa: www.adevarul.ro 

 
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole