Cum Năstase a dat de două ori cu oiștea-n gard într-o singură emisiune

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În ultimul articol mă întrebam dacă mai există motive pentru a da curs invitației lui Năstase la proteste din 24 aprilie, în condițiile în care magistrații Curții de Apel au obligat deja Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul cerut de partidul DA. Asta pentru că două din cele trei întrebări în care se vrea consultarea poporului nu mai sunt actuale. Vorbesc despre alegerea directă a președintelui țării și abolirea imunității parlamentare. Rămâne în vigoare doar reducerea a numărului deputaților până la 71, o inițiativă pe care nu o pot argumenta nici măcar autorii acesteia. A demonstrat-o Andrei Năstase, în emisiunea Puterea a patra de la N4. Întrebat de unde și până unde a ajuns la concluzia că e nevoie de a mai rări din deputați, liderul DA a dat-o în bară de două ori, într-o singură emisiune.

Acesta a declarat, initial, că trebuie să existe o proporționalitate între populație și numărul deputaților, precizând că s-a inspirat din experiența Letoniei și Estoniei. Doar că o simplă căutare pe google arată că Parlamentul de la Riga are 100 de membri la o populație de aproape 2,2 milionae de oameni. Legislativul de la Tallin are, ca și cel de la Chișinău, 101 membri la o populație de 1,3 mln. (de aproape trei ori mai mica decât cea a Republicii Moldova).

O intervenție promtă a moderatorului, l-a dat de gol pe Năstase. Gheroghe Gonța i-a spus că cineva dintre cei care îi urmăresc afirmă că liderul DA minte. Derutat, politicianul a încercat să dreagă busuiocul, cerânduși scuze că a confundat țările și că de fapt s-a referit la Slovenia, unde sunt 90 de deputață. Doar că și aici a dat-o în bară. Slovenia are o populație de aproximativ două milioane și un Parlament bicameral cu 130 de membri.

Erori de acest gen sunt inadmisibile pentru un politician care afirmă că răritul deputaților în preocupă și că dacă CEC nu va organiza referendum, atunci va scoate lume în stradă. Care-i rostul protestelor, atunci când nici măcar tu nu ești în măsură să-ți aperi ideea? Președintele Partidului DA, Andrei Năstase a demonstrat cât de prost este documentat cu practicile internaționale la care singur face trimitere.

Sunt convins că cei care se vor aduna în PMAN nu vor fi în stare să formuleze un mesaj unic penurios să văd ce fel de ru guvernare și pentru că protestelor s-a alăturat și Renato Usatîi, care are alte priorități decât organizarea referendumului. Pentru că nu are 40 de ani, nu va putea candidata nici la prezidențiale. Unicul lui scop este provocarea elegerilor anticipate. Întâmplător, sau nu, cu o săptămână înainte de proteste primarul de la Bălți e din noi la Moscova. Din poza plasată de el pe facebook (vezi mai jos) vedem că politicianul e încântat de întrevederea guvernatorului regiunii Crimeea, anezată de ruși.

13043260_10206278924794358_126973865407350049_n

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole