EXCLUSIV! Detalii mai puțin cunoscute din relația Plahotniuc-Filat !

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În toiul crizei politice, a declarațiilor tari pe care le fac liderii fostei AIE, m-am gîndit că ar interesa pe mulți dintre dumneavoastră să aflați mai multe despre relația dintre Vlad Plahotniuc și Vlad Filat, și de ce ultimul s-a supărat pe Plahotniuc.

Mai pe scurt, la începutul carierei fiecăruia, unul în business și altul în politică, Vlazii comunicau destul de activ deja. Într-un interviu pentru arena.md, fostul prim-vicepremier în Guvernul Sturza, Nicolae Andronic, delara:
”În 1999, secretarul de stat, Vlad Filat, mi-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc, pe care mi l-a prezentat ca un tînăr businessman bun și de succes. După aceasta noi am mers să servim masa la un local, ce aparținea lui Plahotniuc”.

Deci Vlad Plahotniuc, era deja un businessman bun și de succes, înainte de a guvernarea comunistă, și nici de cum succesul său nu se datorează relației dintre el și Voronin. Aceasta fiind o bîrfă aruncată de către Mocanu, la sugestia lui Filat, care anterior l-a prevenit pe Plahotniuc, că este acest Mocanu, care v-a spune vrute și nevrute, dar de oprit poate doar el.

Atunci cînd s-a decis crearea AIE 1, înțelegerile de bază au fost făcute între Filat și Plahotniuc, țineți minte cînd Filat, foarte frustrat, spunea într-un interviu, că a trebuit să facă antecamera la Plahotniuc, care spunea el, ar fi fost „ocupat cu niște fete”. Puțin mai tîrziu au început poveștile despre păpuși și păpușari, o nouă campanie împotriva lui Plahotniuc, dirijată de Filat, înciuda fostei lor colaborări.

Foști colaboratori de-a lui Plahotniuc de la PETROM, spun că Filat mai venea uneori pe la oficiu, să mai discute, dar și după tichete pentru combustibil. Deci cînd a avut nevoie, Filat a ciugulit din palmă, iar vechiul său amic ia întins mîna cu riscul ca Voronin să afle, pentru că vă dați seama cu ce risc făceai afaceri în acea perioadă, pentru că în orice moment, Voronin putea să te lase nu doar fără afaceri, dar și fără casă, familie etc.. Plahotniuc a ajutat nu doar pe Filat, dar și celelalte partidele din opoziție, în special susținea PDM, pentru ca într-o zi să reușească să înlăture guvernarea comunistă. Și cînd a înlăturat-o Filat a venit la Plahotniuc cu o ofertă: hai să facem un tandem, eu – primul în politică, tu – primul în business ! Și o să ne susținem reciproc. Răspunsul lui Plahotniuc a fost: tu, conduci PLDM iar eu susțin PDM. Mă retrag din business, dar putem colabora în politică !

Dar nu era în politica moldovenească atîta loc pentru vechii ”prieteni” , așa că Filat a încercat și încă continuă, ca prin orice metode, să-l înlăture pe Plahotniuc de pe scena polită, a jertfit în acest sens chiar și AIE, iar odata cu alianța,  și viitorul European al Republicii Moldova.

P.S.
Probabil că Filat nu cunoaște proverbul: Unde-i unul, nu-i putere, unde-s mulți, puterea crește !

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole