ex-Premierul în lupta cu corupția prin discursuri.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În Republica Moldova, este o modă ca politicienii să vorbească despre lupta cu corupția și despre faptul că țara noastră este un stat de drept, unde legea stă în capul mesei. Dea lungul timpului am auzit multe discursuri despre cum ar putea fi combătută corupția la noi în țară, cum vor fi pedepsiți toți cei implicați în acte de corupție, iar dreptatea și adevărul vor triumfa într-un sfîrșit.

Un adevărat campion în ce privește discursurile “tari” care vizează corupția este ex-premierul  Vlad Filat.  Avînd consilieri de imagine buni, de prin toată Europa adunați, recunosc că discursurile lui au fost și printre cele mai bune. Încă pe 3 aprilie 2009, de la tribuna PLDM, Vlad Filat lansa “Dosarul comunismului”, volumul întîi, care cuprindea analize, cercetări, investigaţii, articole, rapoarte legate de abuzurile comise de către guvernarea comunistă şi acoliţii săi în perioada 2001-2008. Pînă în prezent, nici un comunist nu a fost tras la răspundere, nu mai avem nici un dosar. Cu toate că Guvernul, Filat defapt, avea în subordinea sa CCCEC, principalul instrument pentru a combate corupția. Dar probabil era mai comod ca să ție CCCEC pentru a da la bot cuiva, decît pentru a lupta cu marea corupție.

Atît timp cît a ocupat funcția de prim-ministru, Filat adesea ne aminti că în Moldova, corupția încă este o mare problem care trebuie rezolvată. Dar tot în acest timp nu a întreprins nimic concret pentru a combate fenomenul. Defapt, cum să întreprindă ceva, e absurd să te tragi singur de urechi, nu ?  😉

Sau cum să-l tragi de urechi pe un Colea Vicol, sau un Bandițchi, care pe lîngă faptul că își fac bani pentru mașini mișto, case mari și vacanțe frumoase, ei execută ordinile șăfului și adună bani pentru haznaua partidului. Iar dacă s-au apucat de ei ofițerii anticorupție, șăfu vedem că îi apără aprig. Sau dosarele penale în care figurează Vicol, Negruță sau Usatîi ar fi pentru Filat doar o răfuială politică.

Pentru că după ce mai multe birouri de la Guvern şi de la Inspectoratul Fiscal de Stat au avut loc percheziţii ale ofiţerilor anticorupţie, iar în urma acestor percheziţii, a fost reţinut, mai întăi pentru 72 de ore, şeful FISC-ului, Nicolae Vicol, fostul premier a declarat că: „Am fost şi sînt adeptul luptei cu corupţia, dar cu respectarea strictă a legii şi în interesul cetăţeanului. Cînd am ocupat o poziţie dură, dar corectă, în raport cu tragicul caz din „Pădurea Domnească”.

Eu am mai spus că la fel ca şi gloanţele de la Pădurea Domnească, care din păcate au omorît un om, şi a căzut Procurorul General, aşa şi în cazul guvernului, dacă nu existau dovezi clare, de corupţie şi trafic de influenţă, nu cădea Filat şi Vicol. Pentru că guvernul a căzut anume din cauza corupției !

Foarte tare i s-a părut ex-premierului că este și atunci cînd a declarat că el nu va ceda în fața mafiei, că nu va capitula în fața celor corupți care fi responsabili de toate relele ce se întîmplă în Moldova. Cred că cu replica dată atunci de Marian Lupu suntem de acord cu toții: „Atunci cînd domnia sa vorbeşte de mafie, se subînţelege mafia de la FISC, mafia de la Vamă, de la achiziţii publice. Cum să lupte premierul cu mafia pe care însuşi o conduce? Cum să capituleze il capo di tutti capi (n.r. şef al tuturor şefilor) în faţa celor pe care îi apără” !

Mai pe scurt, ne-am dat cu toții seama că în spatele discursurilor ex-premierului Filat nu erau decît acțiuni de PR, încă un motiv al căderii guvernului.

Moldova mai are o singură șansă, iar totul depinde de ce va decide azi Consiliul Național Politic al PLDM. Vedem dacă vor pune mai presus interesul național, sau din nou, interedul îngust de partid.

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole