EVANGHELIȘTI ERAU TREI – MAIA ȘI ANDREI

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Un sondaj recent realizat de IMAS-INC, la comanda Fundaţiei pentru o Democraţie Modernă, în perioada 20 octombrie – 9 noiembrie și cu o marjă de eroare de +/- 2,5%, artă că pragul viitorului legislativ moldovean ar fi trecut de patru formațiuni politice – Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat din Moldova, Partidul Platforma DA și Partidul Acțiune și Solidaritate. Socialiștii moldoveni ar acumula 27, 1 la sută din voturi, Partidul Democrat – 15,7%, Platforma DA – 7,1%, iar PAS – cu 6,4 la sută.  Cele patru formațiuni politice ar fi urmate de Partidul Comuniștilor, Partidul Şor, Partidul Liberal și Partidul Popular European din Moldova care ar acumula însă insuficiente voturi pentru a accede în viitorul Parlament moldovean.

Trei politicieni moldoveni se află în preferințele electorale ale moldovenilor:  președintele Dodon, premierul Pavel Filip și liderul comuniștilor moldoveni Vladimir Voronin. (Să ținem bine minte acest clasament) Acestor preferințe  urmează primarul municipiului Orhei, Ilan Șor, președintele democraților moldoveni, Vlad Plahotniuc și șeful regiunii autonome Gagauz Eri, Irina Vlah.

Andrei Năstase și Maia Sandu se află pe locurile de la coada acestui clasament fiind depășiți de președintele socialiștilor moldoveni, Zinaida Greceanîi, ex-primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă și președintele legislativului moldovean, Andrian Candu. De aici.

Un nou sondaj, realizat de această dată la comanda Institutului Republican Internațional din SUA, arată aceleaşi tendințe electorale : în viitorul legislativ moldovean ar intra patru formațiuni politice. Studiul IRI arată că Partidul Socialiștilor ar acumula 32 % dintre alegători, Partidul Democrat ar acumula 12% iar formațiunile conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase ar ajunge, fiecare în parte, tot la 12% . Partidul Maiei Sandu a înregistrat un declin de patru puncte procentuale. Sondajul comandat de Institutul Republican Internațional a fost realizat în perioada 11 septembrie – 16 octombrie și are o marjă de eroare de plus minus 2,5%. De aici.

Se impun câteva constatări. Sondajul americanilor Institutului Republican Internațional, realizat în perioada 11 septembrie – 15 octombrie, a confirmat tendințele arătate în sondajul IMAS.
Sondajul IMAS a fost făcut mai târziu decât sondajul Institutului Republican Internațional – cercetarea sociologică a fost efectuată în perioada 20 octombrie – 9 noiembrie.

Tendințele sunt aceleași, cifrele diferă nițel. Dar se știe că un sondaj sociologic este fotografia de moment a stării de lucruri din societate.

Vă aduceți aminte ce s-a petrecut în perioada dintre cele două cercetări sociologice? Răspund:
– peste 95 de mii de pensionari au primit pensii majorate;

– reforma fiscală efectuată de Cabinetul Filip a început să dea primele rezultate, majoritatea angajaților au început să primească salarii majorate pentru luna octombrie;

– oamenii de afaceri au început să simtă o ușurare a poverii fiscale;

– în satele și comunele dintre Prut și Nistru au mai fost date în exploatare drumuri asfaltate, iar localnicii văd aceste drumuri bune, deja nu la televizor, ci în fața propriilor case;

– aproximativ încă o sută de familii și-au procurat prima casă prin programul guvernamental lansat de democrații moldoveni ;

– au fost anunțate majorări esențiale ale salariilor pentru aproape 196 de mii de angajați din sfera publică – ceea ce nu e deloc puțin;

Iar pe 21 octombrie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, a avut loc un eveniment în care Partidul Democrat din Moldova și-a arătat puterea organizațională. Cei care contestă cifrele indicate de Ministerul de Interne au posibilitatea, în baza fotografiilor realizate la eveniment, să mai numere, încă odată, participanții.

De ce scad preferințele electoratului pentru opoziția extra-parlamentară? Pentru că Maia Sandu și Andrei Năstase nu au înțeles nici acum faptul că Moldova nu înseamnă doar Chișinăul. În afara a mai multor vizite peste hotare cei doi nu au mai realizat nimic palpabil pentru cetățeni. Apropo, moldoveni știu că inițial, la blocul electoral Sandu/Năstase, ar fi trebuit să adere și liberal-democrații. Moldovenii au constatat că cei doi politicieni moldoveni procedează exact ca în zicerea: cei patru evangheliști, erau trei – Luca și Matei!

Ruralul moldovenesc, departe de provizoriul zbucium cotidian, mai crede în lucrurile așezate și în bunul simț al actorilor politici. Motiv suficient pentru ca, blocul electoral Maia Sandu/Andrei Năstase să își continuie trendul descrescător iar simpatia pentru alte formațiuni politice să crească încet, dar sigur. Așa că, este cât se poate de probabil ca în viitorul Parlament moldovean să intre mai mult de patru formațiuni politice.

 

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole