Europa are nevoie de o Americă angajată şi implicată

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cu o săptămână în urmă, la Conferinţa pentru Securitate, organizată în inima Bavariei, cele mai urmărite şi nuanţate luări oficiale de poziţie au fost cele ale secretarului general al NATO, ministrului de externe al Rusiei şi demnitarilor de peste Ocean, care conduc Departamentul de Stat şi Pentagonul. Prilej cu care Statele Unite au dat o veste bună aliaţilor europeni.

Într-o sinteză, pe această temă, care merită comentată, Nigel Chamberlain a redat cele mai semnificative afirmaţii ale celor patru oficiali, indicatoare obiective ale diferenţelor majore de opinii, dintre Bruxelles, Moscova şi Washington D.C., care induc impresia revenirii la monologurile celebre, din vremea Războiului Rece.

Realist, Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO – cel care îşi va încheia mandatul la Summitul Alianţei, din 4 şi 5 septembrie a.c., din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – a atenţionat asistenţa, la conferinţa din capitala Bavariei, că în privinţa relaţiei dintre aliaţi şi Federaţia Rusă:

„Ne confruntăm cu o alegere clară. Între a accepta cooperarea rece. Sau ţintind pentru un angajament constructiv. Şi mergând înainte spre parteneriatul strategic ce oferă securitatea comună, pe care o căutăm.” 

Sunt domenii de cooperare, unde aliaţii şi ruşii au cooperat într-o manieră constructivă, precum: asigurarea unor rute de tranzit prin Rusia spre Afganistan; eforturile comune de contracarare a traficului de droguri din Afganistan; dezvoltarea de tehnologii menite a opri atacurile teroriste din metrou sau deturnarea avioanelor; îndepărtarea şi demontarea armelor vechi, periculoase de la Kaliningrad; şi sprijinirea eforturilor de eliminare a armelor chimice din Siria.

După cum se vede lipsind – până acum – redislocarea armamentului de tip sovietic rămas în depozitele Kaliningradului cel mititel, a se citi Transnistria.

Citiţi mai mult dacă daţi click aici. 

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole