Eurobolşevicii

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Mai uşoară a fost ieşirea Republicii Moldova din URSS decât URSS din Republica Moldova. Sovietismul a rămas un virus înrădăcinat adânc în mentalul nostru şi face roade în continuare. Cine crede că „homo sovieticus” dispare, se stinge odată cu „democratizarea” şi „ueuropenizarea”, se înşeală amarnic. Sovietismul e un vierme perfid, care ştie foarte bine să metamorfizeze. Îşi schimbă culoarea, simbolurile, ideologia, mesajul, însă modul de a fi şi a gândi – rămâne acelaşi.

Ieri mergeau voioşi spre „viitorul comunist”, astăzi de la mic la mare se mobilizează la construcţia „viitorului european”. Ieri se studia în facultăţi de istoria PCUS, azi avem facultăţi dedicate „studiilor europene”. Ieri vânau duşmanii „orânduirii socialiste”, astăzi vânăm duşmanii „visului european”. Aceeaşi ură sălbatică şi oarbă faţă de cel care gândeşte diferit, acelaşi instinct de turmă, aceeaşi supune faţă de liderii politici, aceeaşi incapacitate de dialog şi aceeaşi idolatrie şi linguşeală faţă de cei mai mari. Dacă ieri erai ales în funcţie dacă erai un „bun comunist”, astăzi eşti privelegiat dacă te manifeşti ca un „proeuropean adevărat”, indiferent de capacităţile tale intelectuale sau morale. În acest fel, structurile de stat, societatea civilă, presa devine o cloacă de parveniţi şi paraziţi de tot soiul, care speră să mai muşte din vreun grant străin sau să-şi găsească un „job” călduţ în străinătate. Toate acestea se întâmplă sub steagul albastru cu 12 stele, care flutură victorios desupra instituţiilor de stat, chiar dacă nici măcar nu suntem membri ai acestei structuri.

„Pericolul roşu” a dispărut de vreo 24 de ani, însă fantoma lui mai rătăceşte prin minţile bolnave ale unora, provocând accese de psihoză depresiv-maniacală. Nu este atât de periculoasă Uniunea Europeană, cât sunt de periculoşi „proeuropenii” – cetăţenii dresaţi în spiritul sovietic acum câteva decenii în urmă, cu fanatismul şi incapacitatea de a discerne binele de rău, moralul de imoral, realitatea de halucinaţie. Tot universul lor este foarte simplu, primitiv, binar şi bicolor: există „duşmani” şi „prieteni”, există „civilizaţie” şi „barbarie”, există „becul A” şi există „becul B”, există cei care trebuie toleraţi şi există cei care trebuie nimiciţi. Realitatea lor este compusă din impulsuri, bliţuri şi asocieri de imagini văzute la televizor. Pentru ei totul este „evident” şi nu are nevoie de niciun fel de explicaţii şi analiză.

Credeţi că în URSS dictatura s-a instaurat prin arme şi teroare? Nimic mai fals. Dictatura sovietică a venit prin isteria şi psihoza colectivă din jurul „viitorului luminos” şi în jurul  identificării duşmanilor care pot pune în pericol „progresul social” din anii 30. Urletele mânioase ale proletarilor – „rastreleati!”,  împotriva celor care se opuneau „binelui comun”, amintesc de strigătul „răstigneşte-l, răstigneşte-l” al prostimii setoase să vadă un Hristos umilit şi batjocorit.

Ironia sorţii, cele mai mari crime din secolul XX, se făceau în numele unei înalte civilizaţii, în numele unor principii şi idealuri măreţe, în numele unei ordini perfecte şi în numele drepturilor ale omului, în timp ce maşterii în discursuri despre pace şi dragoste frăţească, executau cu sângere rece zeci şi sute de mii de nevinovaţi. Dacă va cere acelaşi lucru „viitorul european”, de ce nu ar face la fel? În numele Europei totul este permis, exact aşa cum a fost şi este totul posibil în Ucraina, dacă ai mandatul de la Bruxelles. Societatea ucraineană de astăzi este un tablou perfect al unei societăţi est-europene în faza de „europenizare” intensivă, exact aşa cum a fost „europenizată” Rusia în 1917 de către Lev Troţki şi Vladimir Ulianov.

A câta oară ne convingem că istoria e o cumătră glumeaţă.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole