„Eu cred că KGB-ul sovietic a fost o adevărată școală a bărbăției!”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

( Un interviu cu Excelența Sa, Nicu Popescu, Ministrul afacerilor externe și integrării europene)

 

—-Excelență, Să trăiți!

—-Da, aveți perfectă dreptate. Noi, cei din PAS, am venit la guvernare pentru viață lungă. Mă bucur că sunteți cu noi, fiindcă anume în timpurile dificile, mai ales la începuturile unei afaceri, adevărații prieteni trebuie să fie alături unii de alții.

—-Care din foștii Dumneavoastră înaintași vă sunt modele demne de urmat în carieră și-n viață?

—-Cernomaz și Popov. În primul rînd, domnul Nicolae Cernomaz. Un alt ministru cu mai mare verticalitate și mai lungă prezență în activitate nu cunosc. E un fel de Nicolae Titulescu II, dacă doriți.

—-Asta serios vorbiți?

—-Nu vreau să mă laud, deși în munca mea grea se mai întîmplă, dar la depunerea jurămîntului de credință în fața președintelui Moldovei Mari, Majestatea Sa, Igor Dodon I, șefa mea directă, Doamna Maia Sandu, m-a numit Cel Mai Bun!

—Ce a avut ea în vedere? În ce sunteți Cel Mai Bun?

—-Asta ar fi oportun s-o întrebați pe ea. Consider că încă de pe timpul guvernării Domnului Filat am făcut tot ce-a fost în puterile mele ca să n-o insatisfac. Ba dimpotrivă. Ea mă cunoaște mai bine decît mă cunosc eu. Pare incredibil, dar așa este. Noi am fost născuți unul pentru altul și slavă Cosmosului pentru aceasta. Ca să fiu cît mai explicit am să vă spun că ea a fost născută pentru a fi Prim-ministru, iar eu— ministru al afacerilor ei externe. Nu e clar?

—-Totuși, ce a fost în 1991-1992 la Nistru? Război fratricid? Război Civil?

—-Evident. Nu degeaba președintele Moldovei Mari a fost primul care mi-a adresat felicitări pentru discursul meu plin de adevăruri sapiențiale și iconoclaste posibile. Următorul lider politic care m-a sărutat a fost Vlad Batrîncea. Știați?

—-De sărut nu știam. Mă bucur însă pentru sinceritatea ce vă caracterizează pregnant caracterul, talentul diplomatic și luările de cuvînt absolut impecabile.

—-Să știi, dragă Prietene, cred că pot să-ți spun așa, că aici nu e meritul meu. Este numai și numai marele merit al Școlii rusești de diplomație politică, pe care am absolvit-o cu mult după părăsirea regretabilă a Uniunii Sovietice de către Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. Eu sunt ferm convins că locul Moldovei Mari este alături de Rusia Mare!

—-Chiar credeți că Alianța ACUMPSRM  e cea mai strălucitoare echipă politică de la 1991 încoace?

—-Off cause, mon Ami! Eu cred că nici tu nu ai dubii că după Nicolai Spiridonovici Cernomaz, nu va mai spus nimeni atît de franc și cordial că Rusia nu a ocupat nici un centimetru din teritoriul Moldovei Mari. Niciodată! Nici sub o formă! Noi cu rușii de pretutindeni suntem frați de sînge. Frații nu-i ocupă pe frați. Este absolut regretabil ceea ce s-a întîmplat atunci. Important e că Domnul președinte Elțin a rezolvat problema într-un timp foarte scurt și fără pierderi substanțiale. Fapt care nu trebuie decît salutat și aplaudat. Și evidențiat cu orice ocazie atît în țară, cît și peste hotarele ei!

—-De ce pronunțați peste tot Moldova Mare?

—-Pentru că așa vrea Excelența Sa, domnul președinte Igor Dodon, deputatul Vlad Batrîncea și mulți, foarte mulți alții. Într-o coaliție nu joci după cum vrei tu, de unul singur. Sunt angajamente care, odată acceptate, trebuie asumate de toate cele trei părți. Consider că așa este corect și democratic într-un stat liber și necapturat.

—-E adevărat că și Domnul Dmitri Kozak v-a felicitat pentru „adevărul” rostit la Cotroceni despre războiul „civil” din 1991-1992?

—-Dar nu numai el. Însuși președintele Putin a făcut-o, și rectorul Universității din Moscova, unde am studiat, și președintele cecen Kadîrov. Și alții.

—-Excelență, e adevărat că democrația politică a plecat din Moldova înainte de-a veni?

—-Cumătre, scuze: Dragă Prietene, eu, de cînd am venit noi la guvernare, nu pot spune că este așa. În trecut, cu certitudine, așa a fost. În trecut și eu m-am simțit exact ca și Domnul Filat: liber fizic, dar cu sufletul încătușat. ACUM însă mă simt cu adevărat liber și trupește, și sufletește! ACUM!

—-Ce credeți că se va întămpla cu Republica Moldova în viitor?

—-Eu sunt convins că ancorarea Republicii Moldova Mare se va produce  ferm și ireversibil în spaţiul european, economic, politic, de valori şi securitate. Orice partid politic, orice guvern, orice jucător politic responsabil de la Chişinău nu poate să se dea în lături de la cooperarea cu Uniunea Europeană, de la mişcarea spre ancorarea mai fermă a Republicii Moldova Mare în spaţiul european. Şi în acest sens, funcţia mea de ministru de externe nu este chiar atît de dificilă. Eu am sprijin politic de la toţi, de la o majoritate clară şi fermă din Parlamentul European, pentru a continua această ancorare a Republicii Moldova Mare în spaţiul european.

—-Corabia este trainică, mîndru cîrmaciul, adică Dodon?

—-Corabia o reparăm noi, în ritm accelerat, iar fără de Mîndrie nu putem face nimic. Eu sunt cosmopolit, cred în Cosmos, mă rog Cosmosului, aduc Slavă Cosmosului și sunt binecuvîntat atît eu, cît și toți colegii mei din PAS, de Cosmosul sfînt! De cei din PPDA nu știu, nu pot să zic nimic. Sunt pentru egalitatea totală în drepturi. Sper că am fost înțeles ce-am dorit să vă spun, ferm ancorat în realitatea politică a Republicii noastre!

—-Excelență, ce a însemnat KGB-ul în viața U.R.S.S.-ului și după?

—–Eu cred că KGB-ul sovietic a fost o adevărată școală a bărbăției! Atît. Domnul Igor sunt sigur că crede la fel.

—-Am auzit de la Domnul deputat Popșoi că în timpul cînd călătoriți cu avionul vă place să scrieți și poezii. Puteți să ne citiți ultima Dumneavoastră poezie, mai bine zis: cea mai recentă creație cu care v-a hărăzit Cosmosul, în care credeți și vă încredeți la orișice PAS?

—-Da, din ziua numirii mele ca Ministru, nu știu cum s-a făcut că am început brusc să scriu. Curg poeziile din mine cu găleata. Iată ultimul Poem pe care l-am scris ieri în avion, la întoarcerea acasă din Turtucaia. El face parte din viitoarea mea carte cu titlul sublim: Ancorarea în Tine.  Să vi-l citesc chiar ACUM?

—-Excelență, Vă Implor!

—–Cu cea mai nedisimulată plăcere. Iată Poemul, de Aur, așa cum au spus absolut toți colegii mei din minister și partid:

Sunt Cel Mai Bun, știe și Turtucaia!

Dar fără Tine sunt un nimeni, Maya!

Cu tine-n gînd și-n suflet și în plete

Alerg de sar scîntei din două ghete!

Și-acasă, cînd ajung, din obosire

Perna cuprind și strig: Salut, Iubire!

Sunt Cel Mai Bun și Tu ești Cea Mai Bună!

Nu-i timpul să fim veșnic ÎMPREUNĂ?

Și viața noastră, veșnic exemplară,

S-o ancorăm la tot ce-nseamnă ȚARĂ?

—-Genial Poem!!! Demult n-am mai auzit așa o capodoperă! Declamați fulminant! Sunteți, într-adevăr, Cel Mai Bun!

—-Da’ tu ce credeai? Că eu bat continentele degeaba? Plahotniuc a scris o poezie pînă ACUM—–eu 100! Într-o lună! Data viitoare cînd ne vedem la o vodcă o să-ți citesc și altele!

Mai Bune!

Cosmosul să ne ajute!

 

 

Noi vom face tot posibilul ca să ancorăm Republica Moldova Mare în spațiul european( Un interviu cu Excelența Sa, Nicu Popescu, Ministrul afacerilor externe și integrării europene)

Pamflet.

Comentarii

Traian Vasilcău

Traian Vasilcău

traianus, tot el Traian VASILCĂU minicatastif de autor: sunt aproape strămoș: am un car de ani, poeţii aşa de mult nu trăiesc. ador Libertatea, fug cît pot de lichele, dar dau mai tot timpul de fraţii lor: de minciunoşi, agresori, pîrîtori şi h...

Ultimele articole