Este Ianukovici o copie politică a lui Voronin?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În urma conflictului din Ucraina cred că trebuie să analizăm situația politică și asemănările între Voronin și Ianukovici. Ei doi sunt de fapt personaje politice din state diferite, însă, acțiunile lor, precum și foametea pentru putere, îi apropie foarte mult și-i aseamănă ca pe doi frați gemeni. Luând în considerație timpul de guvernare a acestora, putem spune că Ianukovici este o copie politică a lui Voronin, din următoarele motive:

Primul, Vladimir Voronin, a venit la putere spunând poporului că va duce Moldova în Uniunea Europeană. Ba chiar au aprobat așa chestiune în Statutul partidului și au făcut bannere imense cu mesajul ”Împreună construim Moldova europeană”, însă, după promisiuni a uitat și a schimbat de multe ori viziunea de politică externă. Așa au făcut comuniștii și înainte de 2009, când erau gata pentru integrarea europeană, după care Voronin a început oscilarea între Rusia și UE, încălcând astfel scopul popular. Rezultatul deja îl știm, atât pentru această oscilare, cât și pentru rănile până la os făcute mediului de afaceri și cetățenilor Moldovei. Comuniștii au fost stârpiți la 7 aprilie 2009, printr-un protest în urma căruia mulți tineri au fost arestați, bătuți, iar unii chiar omorâți.

Al doilea, Victor Ianukovici, până mai ieri președinte al Ucrainei, a oscilat și el între Rusia și UE. A ajuns la putere cu promisiunea ducerii UA în Uniunea Europeană, dar s-a împiedicat de interesele Rusiei pe drumul spre Vilnius și a trădat interesul poporului, după care au început protestele care nu au durat 2 zile ca la noi, dar deja câteva luni, soldate cu aproape 100 de morți, declarați oficial, și câteva sute de răniți.

Și unul și altul, la ani distanță, au făcut aceeași politică oscilată și au rămas fără putere în același mod, numai că, din păcate, Ianukovici a plecat cu mâinile murdare de sânge până la umeri, iar Voronin cu sânge pe câteva degete, dacă raportăm la numărul morților.

Ce nu vor să înțeleagă, atât Voronin, din Moldova, cât și Ianokovici, din Ucraina, este că poporul vrea altceva decât vrea rânza lor și politica lor de partid, schimbătoare în dependență de milioane. Ucraineanul a primit promisiunea celor 20 de miliarde, Voronin tot a primit promisiuni, dar poporul nu se vinde niciodată, aceasta fiind de fapt o trădare, pedepsită chiar și cu proteste puternice.

Cu referire la această temă, chiar azi, Iurie Leancă a spus că dacă te opui cursului european (n.a împotriva interesului poporului), poți să generezi instabilitate politică în țară, iar despre aceasta trebuie să înțeleagă inclusiv Vladimir Voronin.

Așadar, vedem că Ianukovici a mers pe aceleași urme pe care a mers Voronin pe timpul când era la putere. A trădat țara; a promis – a încălcat; s-a pornit spre UE – s-a întors din drum; a promis prosperitate poporului – a afundat criza și a sărăcit cetățenii… și multe alte asemănări între acești doi actori politici, din state diferite.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii