Epoca debilizmului politic (partea 1)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Dezmăț și corupție, ignoranță politică și incapacitate de luare a unor decizii normale; Servilism față de sponsorii generali și desconsiderarea propriului popor, luarea de legi contra dezvoltării firești și contra bunului simț, simțul de nepedepsire care s-a acutizat la extrem, acesta este conglomeratul veninos care a acapaarat ceea ce se numea cîndva statul Republica Moldova. Aceasta nu este chiar ceva fără precedent romanul lui Sadoveanu Zodia Cancerului a fost scris inspirîndu-se din mai multe surse inclusiv dintr-o cîntare populară despre un domnitor hain cu poporul Duca Vodă:

* Cantecul popular exprima suferintele moldovenilor, provocate de un domn hain: „Frunza verde foi uscate/ in Moldova nu-i dreptate,/ Foc sj para-n lung si-n lat/ Pentr-un cane blestemat,/ Pentru voda cel hain,/ Duca-voda cel fieros,/ Cu cei mari prietenos,/ Cu cei mititei canos” ori cantecul, sub forma blestemului popular, confirma starea jalnica in care fusese adusa tara de acest domnitor cumplit: „Doamne, du-l si-l du departe,/ S-aiba dracul de el parte;/ Doamne du-1 si-1 du mereu,/ Sa pot rasufla si eu!”.

http://www.autorii.com/scriitori/mihail-sadoveanu/roman-istoric-zodia-cancerului-sau-vremea-ducaivoda.php

Trăim într-o epocă specială, o epocă care în mod sigur va intra în analele istoriei și va fi studiată minuțios ce și cum s-a întîmplat, important este să se tragă și niște învățăminte iar greșalele actuale să nu se mai repete.

Cuiva poate să i se pară injurioasă denumirea articolului, anticipez și le dau explicația din DEX a cuvîntului DEBILITÁTE, debilități, s. f. Faptul de a fi debil; stare de slăbiciune a organismului, însoțită de scăderea rezistenței la eforturi și la boli, din cauza subnutriției, a unor boli cronice etc. ◊ Debilitate mintală = dezvoltare insuficientă a inteligenței, caracterizată prin tulburări de judecată, de perspicacitate, dificultăți de adaptare. – Din fr. débilité, lat. debilitas, -atis.

Deci debilizm sau debilitate politică este exact cuvîntul care poate întru puțin să caracterizeze starea de lucruri și modul de a gîndi și acționa a clasei politice moldovenești.

Este o epocă, un sindrom pe durata unei perioade suficient de îndelungate ca să se propage foarte adînc și să abă unele consecințe ireversibile poate chiar, pentru societatea noastră.

Avem o clasă politică care actualmente se află la putere nu doar total coruptă și compromisă dar și cu o debilitate mintală profundă. Deci mi se va permite a numi acești politicieni ai pseudo-statului pe care îl avem să-i numesc uneori debilii politici.

Prin ce se manifestă debilizmul politic în Moldova? Sînt cîteva lucruri în acest sens.

  1. Lipsa oricărei analize sănătoase a situației și a pașilor pe care aceștia îi fac.

Acest lucru se manifestă la giferite niveluri dar în special acolo unde se iau decizii cu caracter sau tentă politică. Orice analiză sau raport al specialiștilor din domenii diferite, care nu corespund cu ceea ce vor să facă debilii(politicienii noștri), sunt respinse sau ignorate cu desăvîrșire. Ignorarea bunului simț este laitmotivul acestei epoci politice de la noi, iar dacă cineva insistă în a numi politicienii iresponsabili sau rău-intenționați acesta este imediat catalogat de presa de buzunar (cîinii turbați) drept Mîna Moscovei sau că nu dorește integrarea europeană. Această integrare europeană politicienii Moldovei au înțeles-o doar ca o posibilitate de a se menține permanent la putere și a fura din tot ce se poate și nu se poate.

  1. Îndeplinirea cu servilism a oricăror indicații venite din vest fără a mai face o distincție de bine sau nu prea sau o analiză a interesului poporului Moldovei

Mă miră foarte mult această prefacere că plouă din partea unor emisari europeni de rang înalt ca al de Fule și alții care vin și arată din deget clasei politice din Moldova cum că voi ați adus țara în pragul colapsului. O atare atitudine nu este doar una de ignoranță dar și una dezonorantă pentru „partenerii de dezvoltare (PD)” care acum o fac pe niznaiul și se feresc de această catastrofă a căror autori morali și politici sunt. Este un fel de ferire la o parte de prostia sau incompetența admisă. Nu mă tem să spun și nu voi acoperi soarele cu degetul dar voi deschide cărțile pe față, vinovăția cea mare este anume a acestor PD care au dat bani fără noimă și control unor indivizi care nu știau decît să fure și să construiască legături mafiote. Au pus la putere mafioți și i-au lăudat oriunde au putut cu Succes Story of Moldova, au disctat politica internă și externă a țării noastre fără a ține cont de interesele noastre și am ajuns în colapsul în care sîntem. Oare nu știau PD pe cine susțin și ce fel de oameni sunt acești pro-europeni? Nu cred, s-au folosit de un alt principiu Sînt neghiobi dar sînt neghiobii noștri deci servili nouă, facă ei ce vor acolo în țară cu populația aia, principalul e să fie ascultători. Decît să ajungă cineva la putere în Moldova care nu ar mai servi chiar așa de bine. Deci din 2 rele au ales acel care e mai mic. Dar mai mic acest rău nu pentru noi oamenii de aici, ci mai mic din punctul lor de vedere. Ce le pasă lor de furtul miliardelor, de sărăcia și depopularea țării, totul e fleac pe lîngă faptul că avem vectorul politic „care trebuie”.

  1. Lipsa celei mai mici scîntei de voință politică a clasei actuale.

Așa debili cum sînt, guvernanții au și nimicit orice tentativă de a pune la îndoială sau a analiza ordinele venite de sus. Nu am văzut odată ca una din directive, ordine sau îndemnuri venite din vest să fie oarecum discutată sau cel puțin pusă la îndoială. Ai noștri nu erau decît niște papagali sau maimuțe care repetau și mimau noii stăpîni. De e vorba de sancțiuni contra Rusiei păi Moldova printre primii care susținea ideea, de e vorba de luptat în zonele fierbinți păi Moldova era numaidecît printre marii doritori de a pleca la luptă alături de PD, de se discuta de adoptarea unor legi care mai pot aștepta păi Moldova le îndeplinea înainte de termen (legea Nediscriminare). Orice se admitea numai analiză clară și voință politică diferită a stăpînului nu se admitea.

Acum recent ambasadorul UE a luat în rîs Moldova și a comparat-o cu un pacient căreia poate i-ar trebui un doctor.

Noi putem să ajutăm la diagnostic şi să aducem un doctor, dacă va fi nevoie. Noi putem să sprijinim, să analizăm, să oferim consiliere tehnică Guvernului”, a spus Pirkka Tapiola.

Sputnik Moldova http://sputnik.md/editorialist/20151205/3488633.html#ixzz3tYND0ALJ

Asta după 6 ani de Succes Story și mergere în direcția bună.

Voi răspunde în Engleză înaltului demnitar ca să mă înțeleagă:

Mr Tapiola (and Mr Fule), yes probably we need a doctor, a doctor to repair the cancer that hit us, the cancer that you have feed with money and political support. The cancer that cannot be cured by the same people that provoked it. The main guilt on the situation that is now in Moldova is yours, this is you and Mr Schuebel that supported criminals at the power and corruption. Yes now you probably are trying to show that you’re doing good and are giving some small money for building something else than corruption, for social and economy structures. But try to give some money to a girl that was raped, without punishing the real criminals. Even now there is a possibility, you can continue to support the criminal regime and putting a nice label “Govern of stability” or try to correct what all you have done by sending them to history trash.

I know that no answer will come, I hope that at least you’ll think a beat.

Faptul că acum se dau în lături de acești criminali anume acei care i-au susținut și anume acei care nu observau numeroasele plîngeri ale oamenilor și ale politicienilor neimplicați în schemele guvernării este o tentativă de a ieși basma curată. La noi la țară este așa o vorbă: Le-au cătat în coarne iar acum nu le place ce au făcut.

Crimele contra poporului în această epocă a debilizmului politic vor rămîne pe seama acelor care au făcut parte din clica guvernării. Oricît de albi ar vrea ei să pară acum cum că s-au separat de PLDM sau de PD și PL, ei au fost în cîrdășie cu bandiții, fiind miniștri, secretari de stat sau simpli prim-miniștri. Sîngele multor moldoveni care au murit din lipsa de medicamente sau din sărăcia generală, din cauza lipsei celor dragi în țară (fiind nevoiți să plece peste hotare) tot acest sînge este pe seama lor.

Cîte construcții ilegale, blocuri, gherete și benzinării au fost aprobate și făcute cu sprijinul primăriei corupte a Chișinăului, cîte dosare contra lui Chirtoacă stau înghețate doar pentru că face jocul PDM-ului, dar toate astea nu au nici o importanță căci partenerii de dezvoltare nu se sfiesc să facă poze bucuroase cu cei mai incompetenți și odioși politicieni de la noi. Poate și mai departe îi vor susține căci din cîte cunosc tabăra celor deputați UE care susțin continuarea acestei guvernări și a istoriei de succes este mai mare decît a celor care spun că ceva nu a mers bine. Și avem cele mai mari șanse ca de dragul vectorului „care trebuie” să avem un nou mandat de încredere pentru cei care vor stabilitate politică a prostiei. Și pînă la urmă miliardele au fost furate de la noi nu de la ei.

Debilizmul și incompetența politică este o crimă contra poporului, acestea nu aduc decît prejudicii poporului și beneficii celora care conduc din umbră. Cum se simt acum acei deputați, acei miniștri acei demnitari care au contribuit la acest dezastru. Și care vor fi argumentele lor, au acceptat coruperea și prădarea țării că așa erau vremurile? Sau au făcut toate de dragul să nu cumva să alegem un alt vector decît „cel care trebuie”? Toate aceste scuze trebuie spuse de azi că sînt nule și vor fi trași la răspundere, și este în interesul lor ca să răspundă aici pînă la moarte căci după moarte nu va mai fi vreme de pocăință.

Unica ce li se primește politicienilor actuali este să participe la emisiuni și talk-show-uri de 2 bani, daca stăm să adunăm la cîte interviuri și emisiuni participă debilii (politicienii) narțisiști păi nu mai înțelegi cînd lucrează.

Dictatul politic extern a permis elementelor criminale de la noi să acapareze cele mai bănoase sfere ale economiei, aceasta li s-a permis datorită servilizmului și a debilității(incapacității de a lua decizii) a acestora.

Important este să nu uităm, putem să iertăm dar să nu uităm.

Nu e doar la noi situația asta dar la noi e mai grav

Va urma …

 

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole