Emergenţa „PDLM”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Dacă democraţii lui Marian Lupu şi conservatorii liberali-democraţi ai lui Vlad Filat nu avertizau, sus şi tare, că pînă la proximul scrutin îşi unesc soarta politică din pură raţiune electorală, fără dragoste dezinteresată, poate că talk show-ul politic de la „Fabrika” (Publika TV) din 27 iunie curent îmi lăsa o impresie de ediţie ordinară

Cînd colo vechii-noii aliaţii ai recentei Coaliţii Pro Europene au revenit în forţă pe arena publică şi, se pare că, intenţionează să bifeze în comun oportunităţile economice şi sociale adiate dinspre Bruxelles. Or, la emisiunea amintită reprezentanţii PD (Adrian Candu) şi PLDM (Valeriu Streleţ) s-au poziţionat ca un tandem consultativ pe cinste direct pe platoul emisiunii, în special în domeniul eventualelor fonduri structurale de care ar putea beneficia întreprinzătorii dintre Nistru şi Prut.

Şi bine au făcut, de vreme ce doar aşa s-a putut compensa prezenţa lamentabilă a liberalilor reformatori prin reprezentantul lor Ion Hadîrcă. Nici măcar experienţa de cel puţin două decenii pe scena politică a ţării nu i-a fost de niciun folos, Domnia Sa rămînînd complet defazat la întrebările moderatorului şi a telespectatorilor. Cu doar o zi înainte, şi colegul său Vitalie Marinuţă a fost luat ca din farfurie, trecînd printr-o ştirbire similară de imagine tot pe platoul „Fabricii”. Se pare soarta politică (ideală) a liberarilor reformatori e să fie asimilaţi de PLDM. Mi-e teamă că nu doar liberalii din grupul Hadîrcă nu vor trece pragul electoral, dar inclusiv cei rămaşi fideli lui Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă. În special ultimilor doi le va veni foarte greu să combată rechizitoriul Mariei Ciobanu (PLDM) care îi de acuză de atac raider asupra Pieţei Centrale din Chişinău.

În aceste condiţii nimic nu îi împiedică pe pediştii şi liberal-democraţii moldoveni să îşi unească eforturile împotriva duşmanului comun (PCRM) după modelul construcţiei politice brevetate deja la Bucureşti: USL. Adevărul e că Proiectul s-ar putea contura în anumite circumstanţe bine delimitate: actuala Coaliţie de guvernare pur şi simplu e sortită să revină la Legea privind sistemul electoral mixt.

În orice caz, entitatea politică PDLM (= PDM + PLDM – PL versus PCRM) pare să fie singura formulă viabilă în lumina proiecţiilor strategice pe care le datam cu 1 ianuarie curent. Astfel, evoluția probabilă pentru luna aprilie arăta de următoarea manieră:

-Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (plus / minus 21%),

-Partidul Liberal Democrat din Moldova (plus / minus 34 %),

-Partidul Democrat din Moldova (plus / minus 34%),

-Partidul Liberal (plus / minus 8%).

Deocamdată evoluţia reală a evenimentelor politice şi economice nu mă poate convinge să-mi retractez  cu nicio iotă presupoziţiile de acum jumătate de an în urmă. Cel puţin pînă în preajma Summit-ului de la Vilnius virtualul PDLM are toate şansele să fie creditat de populaţie în jurul valorii de 70% (procentele cumulate de PDM şi PLDM). Mai ales că extremele opoziţiei actuale se apropie tot mai mult una de alta.

Deja spre sărbătorile de Crăciun de la finele anului agenţii electorali se vor putea convinge cu adevărat dacă animalul politic emergent la care m-am referit în rîndurile de mai sus merită (sau nu) a fi sacrificat.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Igor Ursenco

Igor Ursenco

Scriitor, observator social. Fără a urmări o periodiocitate metronomică, voi posta în acest spațiu articole ce țin de principalele teme (și nedumeriri) care mă interesează ca cetățean (deconstrucție politică & concordie socială). Au trecut tim...

Ultimele articole