El comandante pe cont propriu

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Plecarea lui Mark Tkaciuk din Parlament este noua bomboană a analiștilor care s-au înghesuit să comenteze ”marea pierdere PCRM” fără a lua în calcul că mandatul de deputat și calitatea de membru de partid sunt lucruri diferite. Iată că la acest moment Voronin spune că ”eminența cenușie” nu a plecat din partid. Să vedem dacă Tkaciuk va fi urmat de camarazii săi. Deocamdată deputații comuniști postează mesaje la indigo despre linia întâi din care se retrage Tkaciuk, amintind că acesta a mai plecat în trecut din funcția de consilier al președintelui Voronin de dragul implicării în alegeri. Totuși, niciodată până acum Voronin nu a vorbit despre consilierul său în contextul ”trădătorilor” care au părăsit partidul, dar nu au renunțat la mandat.
Aceste două poziții exprimate public de deputați pe de o parte și de Voronin pe de alta lasă loc de suspiciuni că am putea fi spectatorii unei noi reprezentări în stilul lui Tkaciuk regizate pentru europeni în primul rând în scopul de a-I convinge să acorde o șansă PCRM-ului care iată s-a cumințit și a prins la minte.
După anunțul despre depunerea mandatului de către Tkaciuk a apărut o informație curioasă pe net despre o anumită grupare Antifa, poziționată drept mișcare antifascistă, finanțată de câteva companii din Rusia și de controversatul Veaceaslav Platon. Scopul acesti mișcari, despre care se crede că este fondată de Grigore Petrenco, ar fi destabilizarea situației prin acțiuni violente îndreptate împotriva unor instituții ale statului. Am văzut cum lucrează asemenea grupări în Ucraina. Dar pentru că Moldova este mult mai mică, se presupune că prima țintă ar fi Parlamentul care ar urma să fie preluat de acești tineri, mulți dintre care în trecut au fost angajați SIS și ai altor organe de forță.
Potrivit documentului apărut astăzi pe Hotnews, președintele PCRM știe despre Antifa și, deși inițial s-a opus, ulterior a sancționat activitatea grupării, cu condiția că aparent aceasta nu va implica PCRM în activitatea sa teroristă, rămânând totodată satelit al comuniștilor. În acelaști timp, documentul sugerează că mișcarea care în continuare ar urma să fie condusă de Tkaciuk ar fi o pernă de siguranță pentru aripa radicală din partid care se teme ca după alegeri Voronin să nu facă alianță cu PDM. Dacă informația este veridică Antifa va avea o fațadă oficială și una militară urmând să-și înceapă acțiunile în următoarea perioadă.

Comentarii

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu, jurnalist. 10 ani am făcut știri politice pentru cele mai citate agenții de presă din țara în calitate de reporter, editor, șef de department. 3 ani de știri TV în calitate de producător și coordinator de programe nu mi-au creat de...

Ultimele articole