Ei vor să ne strice Ziua Independenței !

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
Ei vor să ne strice ziua independenței, miscarea de rezistenta nationala acum, pas platforma da pldm, nastase si maia sandu

Forțele de opoziție, frustrate de eșecurile consecutive în lupta cu guvernarea, vor mai încerca odată să-și depășească condiția de impotență politică. Planul lor mi se pare cel puțin disperat – dacă nu pot construi nimic măcar să strice ceva. Cu 24 de ore înainte de Ziua Independenței, ca să enerveze puterea de stat, ei su decis să facă un protest în centrul Capitalei.

Astfel trei partide politice declară că în duminica de 26 august vor organiza un protest apolitic. Așa e la noi – liderii politici nu fac politică, probabil ei se ocupă cu filmele, cu dansurile, cu pictura sau alte activități, fac orice numai nu politică. Ei și la guvernare dacă ar fi tot n-ar face politică. Ai impresia că Andrei Năstase și Maia Sandu repetă discursul Siliviei Radu din campania electorală din primăvară (dacă vă amintiți, nici ea nu făcea politică la Primărie).

Trecând peste asta, prima întrebare care îmi apare este care e motivul protestului? Mie unul nu îmi este clar. Vor salarii mai mari? Sau drumuri mai bune? Sau noi locuri de muncă? Nu. Ei nu au asemenea revendicări. Dacă-i urmărești un pic vezi că au un singur interes – să plece Partidul Democrat de la guvernare și să vină ei în loc. Simplu. Dacă vreți, asta e un fel de revenire a PLDM la putere, un fel de revenire la vremurile nostalgice când deținutul Vlad Filat era Premier, Maia Sandu – ministra Educației, iar din BEM se fura miliardul. Desigur poporului i se spunea la televizor că asta este „integrare europeană”.

Despre asta e vorba în legătură cu protestul din 26 august. Despre frustrarea celor care au deținut puterea și acum se vor înapoi în Guvern și Parlament. Iar ca povestea acestui grup de interese, conexat cu familia Lucinschi, Platon și Țopa, să pară una mai frumoasă, ei au inventat mitul diasporei care se întoarce acasă să facă revoluție. Ca orice moldovean am și eu rude, prieteni și oameni apropiați care lucrează de ani de zile peste hotare (am cunoscuți plecați și în SUA, și în Marea Britanie, și în Spania, și în Franța, și în Italia, și în Rusia, și în alte state). Am discutat cu diferiți dintre ei și n-am găsit nici unul care să lase totul și pe 26 să vină în Moldova special ca să iasă în stradă. Asta e o dovadă grăitoare că protestul care va avea loc nu e a diasporei, ci a unui grup de interese – după cum am spus – a unor politicieni care „vor țara înapoi”, politicieni care au stat la guvernare, au distrus acest stat, iar acum o fac pe salvatorii naționali.

Aș mai avea de scris și alte lucruri, dar mă opresc aici. Sper că am fost destul de clar. Mă bucur pentru cei care sunt de acord cu mine și aștept contra-argumente din partea celor care sunt împotrivă.

Comentarii