Efectele arestării lui Filat şi Platon – presa „independentă” rămasă fără finanțatori

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cel puțin această întrebare rezultă din inițiativa „nobilă” a lui Andrei Năstase cu privire la inițierea unui fond al presei independente. Ei dacă până acuma presa verde era independentă şi fără finanțari dubioase atunci totul e clar.

 

Pentru nimeni nu mai este o taină faptul că presa de curte a clanului Filat a avut suport atăt de la Guvern din banii europenilor cât şi din banii cu proviniență din creditele dubioase de la BEM. Dezvăluirile naşului lui Filat aceasta a şi demonstrat. Numai cel ce nu vrea să accepte faptul pertenenții presei afiliată lui Filat, Țopa, Lucinschii şi altora din gaşca lor. Pe parcursul ultimilor ani în afară de atacuri asupra lui Plahotniuc, mai nou şi asupra guvernării, aşanumita presă independentă alt mesaj nu a promovat. Absolut toți nu s-au sfiit să trăiască pe bani furați. Ajunşi în situația că sacul mare oricum are şi fund, de unde se ia se scade, jurnaliştii de curte cer bani, alde Năstase şi brigada au ajuns să stea cu mâna întinsă. Mai pui că cei cu paraua la moment sunt şi ei în situații mult mai deficile şi nu au posibilitatea să umple sacul. Filat şi Platon aflându-se după gratii chiar dacă şi mai scapă ceva parale în mâinile presei „independente”, oricum au diminuat considerabil creditarea mass-mediei. Din aceste considerente şi Năstase are nevoie de finanțatori pentru presa rămasă fără „țâța vacii”.

 

De fapt ar putea fi şi alt motiv pentru care Năstase solicită inițierea acestui fond. Dacă e să ne aducem aminte că Năstase a fost învinuit de membrii de rând ai Platformei DA, precum că ar fi delapidat surse financiare considerabile din donațiile protestatarilor din PMAN, atunci am putea admite că Năstase are nevoie de acest fond al presei ca să-l poată fura. Îi place să trăiască şi să mănănce bine, dar pentru asta trebuie bani. Năstase nu mai practică avocatura de 2 ani, iar familia cere bani şi nu puțini. De unde…?

 

Pe final. Sunt convins că societatea trebuie să cunoască cine sunt finanțatorii presei. O transparență a finanțelor va face clarotate şi în polotica editorială. Cine arvoneşte acela şi plăteşte ne spune o zicală populară. În aşa mod cetățeanul singur va decide interesele cui sunt apărate de posturile TV şi radio, presa scrisă şi cea electronică.

 

Părerea mea este că, prin inițiativa dată, Năstase cel mai probabil face jocul Țopilor, în aşa fel s-ă poată spăla banii cu proviniență criminală – de la BEM, din trafic de armament, landromaturi şi multe alte nelegiuiri.

 

Sper ca organele abilitate să-şi facă bine treaba la acest capitol şi să prevină spălătoria financiară pusă la cale de Țopi, Filat, Platon şi alții prin intermediul Năstasului…

Comentarii

Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac

Am absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender. În prezent fac studii la facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău. Prin intermediul bloggului aş dori să înc...

Ultimele articole