Economistul Sturza vs juristul Tănase. De partea cui este adevărul?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Eram gata să trec în tăcere peste ultima prestație publică a lui Ion Sturza, când o personalitate de același calibru, m-a deterimnat să NU tac. După cum bine știți, vineri, la “În profunczime”, a fost Sturza, care, în stilul lui traditional, a dat în toți. Deși este economist de meserie, s-a dat rotund și în jurispundență, învățându-l să judece chiar și pe cel mai important magistrat din țara asta (președintele Curții Constituționale). Doar că nici Alexandru Tănase nu e cel mai umil dintre pământeni și i-a dedicat un articol, în care vine cu anumite precizări.

Beneficiarii alegerilor prezințeliale

Dar, ca să înțelegem de unde a pornit ultima confruntare dintre cei doi, e nevoie să ne amintim de declrarația lui Sturza ce l-a scos din pepene pe Tănase. Ex-premierul afirmă că “decizia de a vota direct președintele convine în primul rând „absolutismului oligarhic” din R. Moldova pentru că schimbă agenda publică”. În replica, președintele Curții se întreabă dacă decizia nu-I convine și lui Strurza, care după tentative eșuată de a deveni prim-ministru a zis că pleacă la București “după periuță de dinți” și revine să lupte cu oligarhii. Mă gândesc și eu că alegerea direct a președintelui e o oportunitate pentru Sturza, care e popular și mai are și bani pentru o cmapnie prezidențială model.

Judecători fără viitor?

În opinia lui Sturza, prin această decizie, dar și prin alte hotărâri emise anterior, judecătorii Curții Constituționale, unii dintre care ar mai fi putut face carieră politică, s-au compromis. Și aici îl am în vedere și pe Alexandru Tănase, a declarant ex-premierul. Eu, însă, mă întreb dacă este normal ca judecătorii să ia decizii, gândindu-se la carieră. Fie ea una în politică sau în jurispundență. Imaginați-vă că procurorii aduc probe care demonstrează vinovăția lui Filat, de exemplu, iar judecătorii î-l achită ca să o ducă bine, în continuare, dacă, eventual, liderul PLDM, revine la putere. E grav.

Fun clubul lui Sturza

Convingăt pare Tănase și când vorbește despre fan clubul lui Sturza. Acesta afirmă, cu o doză de ironie, că cei care îi dau like-uri pe facebook ex-premierului, probabil erau la grădință, pe timpul guvernării lui, motiv pentru care nu știu multe lucruri. “Ei nu-și mai amintesc nici despre celebrele privatizări, despre combinațiile cu cambiile emise pentru tilurile de valoare ale statului, nici despre cedarea controlului asupra Moldova-Gaz către Gazprom. Cine mai ține minte astăzi despre falimentarea industriei de prelucrare a legumelor și fructelor sau cine-și mai amintește azi membrul consiliului de administrație al cărei bănci a fost domnia sa până în 2005…”.

Astfel, după prima rundă, scorul este de 1 la zero , președintele Facebookiștilor, fiind devansat ușor de președintele Curții Contituționale.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole