Echidistanța presei „independente”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

 

Azi, 24 mai 2017, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat în lunile aprilie – mai de o prestigioasă companie americană Lake Research Partners.

Ca de obicei sursele media din țară au început să facă știri la tema dată, însa personal mi-a atras atentia faptul că rezultatele sondajului au fost relatate chiar și de sursele media care de obicei preferă mai mult să publice sondaje de 101% realizate de Arcadie Barbaroșie pe la sediul PAS sau PPDA.

Sigur modul cum interpretează rezultatele unele surse este unul puțin amuzant. Spre exemplu „Independent” scrie chiar în titlu „Moldovenii spun NU votului mixt al PD-PSRM: Iată cum vor să-și aleagă parlamentarii”

 

Pentru nimeni nu-i o noutate că „Independent” de obicei favorizează în știri mai mult pe Maia Sandu și Andrei Năstase, iar pe democrați îi critică zi și noapte. Din aceste considerente, analizînd titlul, dar și continutul știrii, am început sa-mi fac griji pentru angajații de la „Independent”. Oare ce vor spune „șefii” cînd vor vedea această știre?

Poză preluată din articolul „Independent”

Dacă să analizăm puțin, vedem că marea parte a cetățenilor vor ca la urmatoarele alegeri să fie implementat Sistemul Uninominal! Da, da, acel sistem propus inițial de PDM.

Deci, în actualele circumstanțe, cît de avantajoasă este aceasta știre pentru Maia și Năstase? Cei din urmă pledau pentru păstrarea actualului sistem proporțional. Sistemul Mixt însă prezumă că 51 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar ceilalți 50 de deputați prin intermediul votului uninominal.

Acum întrebare: Care sistem convine mai mult lui Andrei Nastase și Maiei Sandu, sistemul mixt, sau sistemul uninominal?

Dacă nu greșesc astfel vede Maia și Năstase gradul de pericol privind schimbarea sistemului electoral.

 

Care credeți că ar fi pedeapsa pentru jurnaliștii ce au comis această greșeală? )))

Comentarii

Marian Adrian

Marian Adrian

Cred în Republica Moldova, sunt convins că cetățenii acestei țări pot deveni mai buni. Prin intermediul acestui blog voi încerca să analizez trecutul, să reflectez prezentul, și să caut soluții pentru a schimba viitorul. Mi-ar plăcea să fiu persoana ...

Ultimele articole