E oficial, suntem o țară democratică!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Mi-am dat seama zilele astea că încă mai am cont pe VoxPublika (încă de pe vremea când Publika era deținută de RealitateaTV). Am decis, după o pauză de 5 ani, să încep să scriu mai mult aici și să aduc și viziunea Opoziției anti-oligarhice și pro-europene. Am zis să începem să aducem un pic de lumină în această periferie întunecată a Internetului Moldav care se numește „VoxPublika”, populată aproape în totalitate de „traficanți” de propagandă. Începem azi cu un comentariu despre situația democrației în Republica Moldova. 

Pentru prima dată în istoria clasamentului Democracy Index publicat de prestigioasa publicație The Economist, Moldova a coborât în categoria statelor cu „regim hibrid”. Rata declinului acestui scor din ultimii doi ani, care corespunde domniei PD-ului, este și el fără precedent – de aproape 7% – un declin mai mare decât în anii negri din 2008-2009 de pe timpul comuniștilor. Conform definiției oferite de autori, „regim hibrid” înseamnă o țară în care guvernul aplică presiuni asupra oponenților politici, judecătorilor și mass-media. Aceste țări sunt caracterizate de corupție sistemică și stat de drept extrem de slăbit.

Să fie clar, democrația nu este un moft. Nu e deloc întâmplător că 34 din 35 dintre cele mai prospere țări din lume sunt democrații (conform listei OECD). La baza prosperității stă un guvern democratic, eficient și pluralist, adică instituții care servesc interesele tuturor și nu favorizează un grup îngust de oameni.

Anume aceasta este problema democrației în Moldova – deși am avut întotdeauna mecanisme cât de cât democratice de alegere a partidelor și liderilor politici, aceștia din urmă serveau interesele  de partid și favorizau doar pe cei din anturajul formațiunii lor politice în dauna cetățenilor. Totuși, spre deosebire de alte partide și guverne care s-au perindat la guvernare din 1991 încoace, PD-ul a ajuns la putere nu prin alegeri, ci prin mită, șantaj și manipulare. Mai grav e că au schimbat regulile de joc din mers prin introducerea mixtului și continuă să pună presiuni pe autoritățile locale, ca să-și asigure un scor cât mai buni la viitoarele alegeri – anume din aceste motive ne-am pomenit cu titulatura de „regim hibrid”. Deși tacticile lor doar democratice nu pot fi numite, aceștia continuă să se laude că sunt „dedicați democrației” – ne iau de proști și tâmpiți.

Cu toate astea, eu am toată am speranța că încercările disperate ale PD-ului de a se menține la guvernare prin șmecherii se vor dovedi a fi în van, pentru că PD-ul uită un lucru fundamental – uită că noi, oamenii cumsecade, reprezentăm MAJORITATEA. La alegeri, vreau să vă îndemn să intrați în cabina de vot și să dați lovitura de grație acestei guvernări, votând oameni de treabă, integri și onești. Anume asta și este frumusețea democrației – în cabina de vot ești doar tu, conștiința ta și buletinul de vot, și nimeni altcineva – nici primarul care ți-a promis 100 lei dacă votezi pe cine trebuie, nici șefulețul de partid din localitate care te-a amenințat cu răfuială dacă nu votezi trandafirul, nici Vlad Plahotniuc care se laudă cu majorări de 50 lei la salarii și pensii.

Atât timp cât avem această libertate să mergem la alegeri și să decidem singuri pe cine votăm, speranță încă există.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii