Dușmanul copiilor noștri e Dumnezeu?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Miercuri, în zi de post creștinesc, au dat năvală peste noi niște activiști.

Își zic „activiști civici și ateici”, dar activează la o televiziune lucinskistă, hrănită din fonduri europene.

Da, e vorba despre Chiril, care în momentul cînd a fost arestat de CNA tocmai ieșise din sfînta Mănăstire de maici Suruceni.

Nu cred că s-a rugat acolo ca preoții să fie alungați din grădinițe și școli.

Știu că e fan al budismului, dar nu vreau, totuși, să cred că ar da cu barda-n Iisus.

Iată că activiștii dînsului o fac.

Și el tace.

Vorba e că la 4 septembrie urmează să demareze un nou An școlar, iar la careul de inaugurare sunt invitați și preoții ca să mai dea cu ageasmă peste elevi, profesori și părinți.

În Republica Moldova, unde sunt 98 % de creștini ortodocși, s-ar părea că acest lucru este normal.

Iată că nu e.

Activiștii se supără pe preoți, bazîndu-se pe fraza constituțională ce spune că „în R.M. Biserica e separată de stat.”

Această frază nu este corectă și ea trebuie modificată, fiindcă Biserica doar din punct de vedere fiscal este separată de stat, nu de celelalte părți componente ale statului.

Cum să separi Biserica de Educație și de Cultură?

Cum să o alungi din spitale,  unde există o adevărată epidemie de cancer?

Cum să nu-i deschizi ușile din armată și penitenciare?

Mi se pare foarte corectă titulatura Ministerului Culturii și Cultelor, condus la începutul anilor ’90 de Ion Ungureanu.

Și statul susținea pe atunci financiar reconstrucția bisericilor și mănăstirilor dărîmate de buldozerele regimului sovietic de ocupație.

Precum a făcut-o și regimul comunist al lui Voronin, precum a făcut-o și ex-președintele de Parlament Lupu, și ex-primarii generali Urecheanu și Chirtoacă, precum promite s-o facă și președintele Dodon.

Președintele de Parlament Candu îl invită și el pe Mitropolitul Vladimir să aghesmuiască deputații, ci nu să-l declare indezirabil pe tot teritoriul republicii.

Iată că din cauza lipsei cuvîntului Fiscal într-o frază din Constituție(Biserica e separată de stat doar din punct de vedere fiscal), activiștii ateici, precum își spun, îi declară  pe preoți drept persona non-grata în grădinițe, școli, colegii, universități, spitale, penitenciare etc.

Bine că le mai dau voie păstorilor să slujească în biserici, mănăstiri și cimitire.

Bine că nu dau ordin să-i împuște ori să-i deporteze-n Siberia!

Așadar, se putea și mai rău!

Această declarație mi-a amintit de cei 70 de ani de comunism sovietic, cînd mamele trebuiau să-și boteze copiii pe ascuns, fiindcă riscau să-și piardă serviciul.

Adică bucata de pîine.

Doamne, Ferește să nu vină acești „activiști ateici” la guvernare.

Slavă Domnului că dna Babuc, ministrul Culturii, Educației și Cercetării nu a dat mîna cu „activiștii ateici”, afirmînd că ministerul nu poate opri preoții să vina la început de an școlar, lăsînd situația la discreția directorilor de grădinițe și școli, care știu că „Biserica Ortodoxă este Mama poporului român”, precum a scris Eminescu, iar Mama nu poate fi alungată din sufletul omului, de la leagăn și pîn-la mormînt.

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Traian Vasilcău

Traian Vasilcău

traianus, tot el Traian VASILCĂU minicatastif de autor: sunt aproape strămoș: am un car de ani, poeţii aşa de mult nu trăiesc. ador Libertatea, fug cît pot de lichele, dar dau mai tot timpul de fraţii lor: de minciunoşi, agresori, pîrîtori şi h...

Ultimele articole