După program IV: UE sperie Biserica Ortodoxă din Moldova

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Sunt creştin ortodox. Consider că biserica poate să rezolve multe probleme cu care se confruntă Republica Moldova. Sunt de părere că, de multe ori, această instituţie serioasă se pierde în multe jocuri şi activităţi mărunte şi fără efect. Oamenii bisericii îşi caută de lucru acolo unde societatea civilă ar putea să se impună şi să corecteze anumite disfuncţionalităţi. Clericii evită să ia atitudine acolo unde se bucură de încredere şi respect.

Marele scandal legat de introducerea unui curs de educaţie pentru viaţă s-a terminat cu o victorie pentru biserică, nu şi pentru miile de elevi care nu ştiu ce înseamnă modul de viaţă sănătos, să discute între ei şi cu cei care îi înconjoară şi să înţeleagă ce schimbări se produc în ei de-a lungul vieţii. Cine să le explice acum elevilor că fumatul este periculos, iar sexul neprotejat poate avea consecinţe nu tocmai plăcute aşa cum se aşteptau partenerii? Între timp sute de adolsecente nasc prin spitale, iar femeile sunt considerate slugi în multe gospodării.

Pentru că soluţionase problemele cu care se confruntă bunii creştini, a venit şi rândul pericolelor din partea musulmanilor înregistraţi de stat fără acordul şi consultaţii cu conducerea celui mai reprezentativ cult din ţară. S-a făcut o adevărată isterie din fobiile cetăţenilor pe marginea pericolelor pe care le-ar prezenta islamul. Nu cred că aceasta a contribuit la consolidarea societăţii.

Mai nou, citesc acum că Uniunea Europeană dăunează mult Bisericii Ortodoxe din Moldova. Preafericitul Vladimir spune că UE încearcă să ne impună legi străine tradiţiilor noastre spirituale şi morale. Iată că biserică şi-a identificat o altă sperietoare pentru enoriaşi. Cum vor dormi oare la noapte credincioşii lui Vladimir în situaţia când nu toţi monştrii somnului raţiunii s-au născut.

Comentarii