DUPĂ ÎNTÂLNIREA CU KOZAK, MAIA SANDU/ANDREI NĂSTASE NU MAI SUNT PRO-EUROPENI

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pro-europenii Maia Sandu și Andrei Năstase cheamă din nou socialiștii la o nouă întâlnire pentru formarea unei coaliții, fie ea și temporară. Este dreptul binomului politic Maia Sandu/Andrei Năstase să insiste pe lângă socialiștii moldoveni pentru a ajunge la putere, doar că dragostea pentru fostul dușman, mancurtism politic se numește!

Vă dați seama, contracandidatul lui Igor Dodon la prezidențialele din 2016, imaculata Maia Sandu, își dorește să facă alianță cu socialiștii! Ca să fie prim ministru pentru cinci minute? Simpla dorință de a face alianță cu socialiștii reprezintă o trădare a celor care au votat-o!  Andrei Năstase, contracandidatul socialistului Ion Ceban la primăria municipiului Chișinău, vrea alianță cu socialiștii! Pentru a fi speakerul Parlamentului moldovean pentru cinci minute? Dorința aceasta șterge cu buretele toată simpatia acordată de chișinăueni în turul doi al alegerilor pentru primăria Chișinăului.

Înțeleg disponibilitatea spre negociere și comunicare politică. Înțeleg compormisurile politice, Dar totul are o limită, nu poți insista la nesfărșit în fața celui care te-a umilit. Această insistență și schimbare de conduită la adresa socialiștilor arată docilitate, iar docilitatea nu poate fi iertată!

Cei doi au schimbat macazul referitor la întâlnirea cu vicepremierul rus Dimitri Kozak. Inițial au spus că nu se vor întâlni, că ce au ei, pro-europeni sadea, să discute cu diplomatul rus. Apoi, chiar dacă partenerii europeni le-au sugerat să nu se întâlnească, au decis să participe la întrevederea cu reprezentantul Kremlinului. Și au făcut-o seara târziu, ca hoții!

Nu știm ce s-a discutat pe decursul lungii întrevederi a delegației pro-europenilor cu delegatul lui Putin. Probabil au vorbit despre faptul că alegerile anticipate sunt inevitabile, așa cum a declarat Kozak la întîlnirea cu președintele Dodon, ori au discutat despre posibilitatea ca Fondul Monetar Internațional să suspende finanțarea pentru Republica Moldova în cazul în care alegerile ar fi declanșate încă odată , așa cum a spus Iohanes Hahn. Ori poate, binomul Maia Sandu/Andrei Năstase a negociat o eventuală construcție de guvernare în varianta PSRM/ACUM.

Nu știm nimic.

La ieșirea din reședința de stat, locul în care a avut loc întâlnirea cu reprezentatul rus, pro-europenii Maia Sandu/Andrei Năstase, care ieri ne vorbeau despre transparență și deschidere în fața jurnaliștilor, au tăcut, presei moldovene nu i-a fost oferită nici un comentariu.

Celor doi li s-a spus că nu e bine să se întâlnească cu reprezentantul Rusiei – au spus-o și partenerii lor europeni, dar și colegii lor deputați. Și de la București li s-a transmis tot asta.

Deputatul Petru Frunze, din blocul ACUM, unul dintre primarii care au semnat declarațiile simbolice de Unire cu România, a spus  că o întrevedere cu reprezentantul Federației Ruse nu ar fi oportună, că un diplomat rus nu va dori bine statului moldovean ci doar îndeplinirea interesul rus între Prut și Nistru.

Are dreptate, întâlnirea pro-europenilor Maia Sandu/Andrei Năstase cu Dimitrii Kozak a fost inoportună. Ea a fost o lingușeală a celor doi politicieni moldoveni pe lângă reprezentantul fostului colonist sovietic. O disponibilitatea de recunoaștere a suzeranității ruse aici.

Din 2010 Federația Rusă nu a mai influențat, nu a mai făcut și desfăcut guverne ori alianțe în Republica Moldova. A discuta cu reprezentatul Moscovei chestiuni de politică internă a statului moldovean este inadmisibil pentru politicieni care s-au declarat unioniști și pro-europeni.

Disponibilitatea politicienilor Maia Sandu/Andrei Năstase de a se poziționa alături de inamici ai orientării strategice a Republicii Moldova, orientarea pro-europeană, ar trebui să fie consemnată și de memoria instituțională a Uniunii Europene dar și de cea a Partidului Popular European.

Maia Sandu/Andrei Năstase nu mai sunt pro-europeni, prin întâlnirea avută cu reprezentantul Federației Ruse ei au recunoscut dreptul Moscovei de a fi unicul actor politic care formează guverne între Prut și Nistru.

 

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole