După ce au luat Președenția în 2016, socialiștii vor dori și Primăria în 2018… STOP!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
igor dodon, dorin chirtoaca, primaria chisinau, maia sandu pas, andrei nastase ppda, plahotniuc pdm

Demisia anunțată azi de Dorin Chirtoacă i-a bucurat pe unii și poate i-a întristat pe alții. Domnul primar s-a ținut de funcție cu toată puterea, totuși într-un final a cedat. Nu știm concret de ce, dar intuim că în spatele acestei decizii a fost un calcul electoral făcut de Partidul Liberal, un partid care este în cădere liberă.

Acum suntem puși în fața faptului împlinit, peste trei luni urmează alegeri anticipate. Locuitorii Capitalei își vor alege un nou primar. Cine va fi el? Pe de o parte sunt forțele pro-europene care râvnesc această funcție, atât PDM cât și alianța PAS-DA, pe de altă parte este PSRM care a fost la un pas de a lua primăria de două ori consecutiv, Dodon în 2011 și Greacianîi în 2015. La sigur că nu-și vor permite să rateze și a treia oară!

Nu se știe cu ce candidați vor veni pro-europeni, dar socialiștii probabil îl vor înainta pe Ion Ceban, actualul lider al PSRM în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), tot el fiind cel însărcinat cu declanșarea referendumului anti-Chirtoacă în toamna anului trecut. Astfel, după ce la alegerile prezidențiale din 2016 socialiștii au câștigat Președinția Republicii Moldova, există o mare probabilitate ca să obțină și Primăria Chișinăului în 2018.

De ce?! Pentru că partidele pro-europene fac o politică nu prea inteligentă, iar alegătorii bulversați le vor penaliza. Opinia mea este că nici Maia Sandu, nici Vlad Plahtoniuc, și nici Andrei Năstase, nu au dorința să ajungă Primar General al Chișinăului. Cel puțin nu acum. Poate că domna Silvia Radu dorește să devină în mod oficial șefă la primărie, dar nu știm dacă oamenii vor dori și ei… prematur de făcut concluzii.

Cert este că de azi intrăm în campanie electorală. O pre-campanie a alegerilor parlamentare care ar urma să aibă loc la toamnă, sau un mic război politic înaintea marelui război politic. Iar cel mai mult mă sperie scenariul că după ce socialiștii au luat Președenția, și dacă vor lua Primăria, pe urmă vor dori să i-a și Parlamentul! Iar asta ar însemna că în anul celebrării celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, țara noastră ar putea fi „ocupată” în mod democratic de forțele pro ruse – spre marea satisfacție a domnului Putin și a lui Igor Dodon.

Să sperăm că acest scenariu politic nu se va adeveri, dar mereu trebuie să fim pregătiți de ceea ce poate fi mai rău!

Comentarii