Drumul lui Vlad Filat de la Băsescu la Formuzal

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am privit stupefiat la pozele realizate ieri de cei de la PLDM cu Vlad Filat și Mihail Formuzal la două evenimente. Am sperat că sunt poze mai vechi și jurnaliștii au făcut o confuzie. Nu este însă așa, știrea a fost mediatizată chiar de către portalul afiliat PLDM.

Acum să trecem la subiect. În urmă cu două săptămâni, Vlad Filat ieșea în fața presei, în ceea ce se dorea a fi o conferință de presă bombă, când liderul PLDM a anunțat că începe „consultările” (nici până azi n-am înțeles cu cine se consultă, cred că nici el, dovadă că a și abandonat ideea) și a făcut un apel plin de emoție politică la toate partidele să-i condamne pe politicienii „mărunți” care merg la Moscova și îi trădează pe cetățenii Moldovei. Știm cu toții cine sunt politicienii aceștia, însuși Filat ne-a spus-o de câteva ori, Igor Dodon, Mihail Formuzal si Renato Usatîi. În conferința de presă respectivă, Vlad Filat îi făcea în toate felurile pe acești trădători. Săptămâna trecută, Filat revine, de data asta pe Facebook și își exprimă „indignarea” că partidele nu i-au condamnat public pe cei 3 politicieni „trădători”. Am privit mesajul lui în nota obișnuită, m-am gândit că Filat a văzut că a eșuat cu „bomba” lui cu consultările și apelul, iar acum încearcă cumva să justifice faptul că nu-l mai ia nimeni în seamă.

Bomba adevărată a lui Filat a venit însă azi, când am avut cu toții ocazia‎ să-l vedem pe liderul PLDM braț la braț cu Mihail Furmuzal, unul dintre trădătorii care aleargă la Moscova să-și vândă țara, unul dintre cei despre care Filat ne spunea că trebuie condamnat public și mai că nu ne invita să-l linșăm în Piața Marii Adunări Naționale. Așadar, liderul PLDM a făcut din nou ce știe mai bine, ce face de atâția ani, ne-a asmuțit pe toți împotriva lui Formuzal, iar el s-a dus acum să-l viziteze la el acasă și să se pozeze împreună cum inaugurează obiective realizate din banii Guvernului, adica ai poporului! La fel a făcut Filat și cu Voronin, ne-a pornit pe toti impotriva lui, la 7 aprile ne-am adunat și l-am dat jos, apoi el și-a făcut jocurile cu Voronin de câte ori a avut nevoie. La fel a folosit Filat cetățenii când a avut nevoie să ia voturile lui Ghimpu și PL în 2010, la fel când a avut nevoie ca Lupu să nu fie votat președinte, la fel când a vrut să-l distrugă pe Plahotniuc și așa mai departe.

De fiecare dată Filat folosește aceeași schemă, creează un conflict și un război cu un personaj, apoi el sfârșește în brațele lui, iar „oștenii” care au luptat cu el devin victime și sunt abandonați. Așa s-a întâmplat cu Voronin, amintiți-vă 2009, ca apoi să se foloseasca de el în Parlament pentru a-și face interesele, apoi cu Plahotniuc, amintiți-vă 2011 și 2013, când a isterizat o țară întreagă împotriva lui, încă de două ori, dupa care au legat o prietenie „superbă”, cum rar se poate vedea în politica moldovenească, arătând că acesta a fost doar modul prin care a vrut să-i ceară prietenia.  Recent am avut un alt episod de oportunism, când Filat și-a umplut Facebook-ul și media PLDM cu poze de la întâlnirea lui cu Băsescu, pentru a arăta ce mari prieteni sunt, deși era cunoscută opiniei publice atitudinea anterioară negativă a liderului PLDM fața de România și Băsescu. Însă Filat se află într-un moment de derută și caută să folosească România pentru a pedepsi Rusia că nu i-a acordat atenția pe care și-o dorea și nu l-a sprijinit să rămână la putere. La fel, Filat a avut nevoie de Băsescu dupa ce liderii UE i-au transmis că nu mai trebuie să revina vreodată în primele funcții în stat, iar Filat a vrut să se folosească de președintele României pentru a-i atinge pe cei de la UE unde îi doare mai tare, în zona ideii unioniste.

‎Acum avem un nou episod, cel legat de Mihail Formuzal, omul care a stat în spatele referendumului ilegal din Găgăuzia, omul care alături de comuniști este vinovatul pentru embargoul la vin impus de Federația Rusă, omul care împreuna cu Dodon și Usatii au cerut Rusiei să impună sancțiuni cetățenilor Moldovei (după câte ne spune Filat), omul despre care Filat ne spunea că trebuie condamnat public, că este un trădător. La doar câteva zile după declarațiile liderului PLDM însă, îl vedem pe Filat cum participă la acțiuni electorale alături de cel pe care l-a numit trădător. Sau Formuzal a venit singur, neinvitat, nu știa că cel care îl „urăște” atât de tare va fi acolo? Oare de ce Filat nu a profitat de ocazie pentru a-i arăta lui Formuzal ce merită trădătorii care cer Rusiei sancțiuni împotriva cetățenilor Moldovei? Sau poate Filat a uitat de acțiunea de PR pe care a făcut-o recent, poate se credea încă prim ministru și aștepta ca Formuzal să-i aduca armăsarul lui Voronin?

Episodul din 2010 cu Iurie Roșca vi-l amintiți? ‎Când Filat s-a dus la ziua lui și i-a dăruit tradafiri albi? Cine a fost Iurie Roșca în viața politică a lui Filat? Cel care i-a dedicat cărți întregi în care l-a făcut contrabandist, la împroșcat cu noroi peste tot. După asta, cei doi au legat o prietenie „superbă”, cum rar se vede în politica moldovenească. Oștenii iar n-au mai înțeles nimic, iar au fost abandonați.

Nu m-aș mira dacă Filat și-ar pune curând un selfie pe Facebook cu Formuzal și Băsescu, el poate orice dacă e vorba de PR!

Am văzut cum analiștii PLDM îl plâng pe Vlad Filat pentru cum e criticat zi de zi. Cum poți să nu-l critici când vezi ce tâmpenii face? Poate lingăii lui ar face mai bine să-i reducă numărul de gafe, în felul ăsta ar reuși să-i reducă și cantitatea de critici. Cu siguranță ar fi mai productivă abordarea asta, decât să stea să se jăluie pe siteurile media ale PLDM și să-i alimenteze orgoliul nemăsurat cu sondaje falsificate, lipsite de realitate.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii