Dragostea faţă de Timofti a lui Andrei Năstase şi Platforma DA …

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

„Captivitatea” justiţiei de către Vlad Plahotniuc atât de mult promovată de către Jurnalul Ţopilor si a găştii platformiste şi nu doar, iată că dă „fisuri”. Decizia de ieir a Curţii de Apel, ce ţine de decizia CEC cu privire la Referendumul naţional, pune la îndoială trâmbiţeala platformistă. Cât de capturată este justiţia deja rămâne de analizat. Dar nu despre aiurelile lui Năstase aşi dori să discut. Cele mai multe semne de întrebare apar vis-a-vis de – Atacarea deciziei CEC-lui de către Năstase.

Din cele trei chestiuni scoase la referendum doar una înca nu a fost discutată în Legislativ şi anume, cea ce ţine de diminuarea numărului de deputaţi.

Prima chestiune, ce cu alegerea Preşedintelui direct de popor deja a fost soluţionată de către Curtea Constituţională.

Problema ce tine de imunitate. Cunoaştem cu toţii că la iniţiativa Preşedintelui Parlamentului dlui Candu, a fost iniţată procedura de abolirea a imunităţii deputaţilor. Au fost colectate 39 de semnături într-u susţinerea proiectului dat pentru a fi iniţiat procedura de modificare a art- 70 din Constituţie ce ţine anume de imunitatea parlamentară. Să fie cu Doamne Ajută şi-ntrun ceas bun.

Problema cu numarul de  deputaţi este mult mai amplă decât cred unii. O dată cu scăderea numărului deputaţilor se vor micşora doar cheltuielile de întreţinere a Legislativului şi doar atât. Calitatea nu se v-a schimba. În Parlament vor ajunge aceleaşi partide doar că vor fi mai puţini deputaţi. Cetăţenii şi interesul acestora propriu zis nu vor fi mai mult reprezentaţi în Parlament decât acum. Iată dacă ar fi fost pus în discuţie proiectul de lege privind sistemul mixt de alegere a deputaţilor în Parlament, atunci eu aşi înţelege intenţia „nobilă” a Năstaşilor şi „grija” faţă de interesul cetăţenilor, iar chestiunea dată ar merita să fie pusă în discuţie chiar şi supusă unui referendum.

Dar până la urmă se face impresia că platformiştii au un interes de al menţine pe Timofti în fotoliul de Preşedinte. De ce ar face-o şi care sunt interesele lor rămâne de văzut. Pur şi simplu dacă mergem pe formula propusă de platformişti, atunci următorul Preşedinte ales în urma referendumului, ar ajunge să-i preea locul lui Timofti abea în 2017. Vă întrebaţi de ce? Până când v-a fi contestată decizia Curţii de Apel la CSJ , până când proiectul dat v-a ajunge în Parlament – deputaţii pleacă în vacanţă. În toamnă v-a fi votat, 2 luni de campanie electorală, alegerile în decembrie, turul doi în ianuarie, inaugurarea Preşedintelui în februarie. Pe când dacă ramâne aşa cum este stabilit de Parlament la moment, deja în data de 14 noiembrie Republica Moldova ar putea avea un Preşedinte ales de popor. În tot jocul dat, făcut în interesul găştii Ţopa-filat şi mai nou „aliatul” Usatîi, problema este de altă natură. Conturarea unei alianţe Năstase-Usatîi, urmele furtului de miliarde în băncile din Federaţia Rusă şi personal la Filat. Luând în consideraţie declaraţiile de ieri a lui Mihai Ghimpu precum că, ex-premierii Filat, Leanca cât şi Preşedintele în exerciţiu Timofti pe întreaga perioadă în care din BEM şi cele două bănci falimentate erau scoase miliardele din ţară, înţelegem care sunt intenţiile adevărăte a platformiştilor.

Cele 50 mln. lei ce vor fi cheltuite din bugetul statului, au doar o destinaţie -Un moft la doi ocnaşi fugari din Germania, interesul unui „găzdaş” al penitenciarului Nr. 13, geostrategia Kremlinului şi a lui Usatîi de a destabiliza situaţia în Moldova şi evident pentru PR-ul lui Năstase. Alte beneficii din urma acestui referendum cetăţenii de rând nu vor avea. Dar dacă  aceasta îşi doresc aşa şi să trăiască. Cum au fost furaţi 25 de ani, aşa şi să le meargă înainte…

Comentarii

Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac

Am absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender. În prezent fac studii la facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău. Prin intermediul bloggului aş dori să înc...

Ultimele articole