Două cercetări ştiinţifice fac mai multă claritate în chestiunea schimbării sistemului electoral

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Luptele crîncene în jurul modificării sistemului electoral sînt în plină desfăşurare. Opoziţia, reprezentată de cîteva organizaţii din societatea civilă şi partide extraparlamentare au pus în circuit o cercetare realizată la comanda Promo-LEX, „Proiectarea sistemului electoral în Moldova”, scrisă de doi cercetători străini Mette Bakken şi Adrian Sorescu. În replică a venit un megasondaj realizat la comanda PDM de o instituţie americană, Lake Research Partners, care a oferit cifre cu privire la opiniile moldovenilor despre schimbarea sistemului electoral, favorabile celui majoritar şi mixt.

Ar fi de remarcat cîteva lucruri. În opinia mea, patima confruntării a mers mult prea departe. Autorii ambelor cercetări sînt străini, ceea ce demonstrează că atît susţinătorii schimbării sistemului electoral cît şi adversarii ei, vor să ne convingă nu prin calitatea studiilor propuse ci mai curînd să ne intimideze prin reputaţia autorilor străini. Nu cred că e cazul. Consider că aceste bătălii interne trebuie în continuare purtate prin a apela la expertiza locală, chiar dacă şi ea e contaminată inevitabil de simpatii şi antipatii politice. Oricum, experţii trebuie să ţină cont de cerinţele minime de profesionalism care le impune meseria de politolog sau sociolog.

Ambele cercetări prezentate, pot fi suspectate de infiltrarea parţialităţii, dar oricum mi se par utile. Sondajul americanilor de la Lake Research Partners uimeşte prin grandoarea lui şi tentativa de a reduce practic la zero marja de eroare. Eşantionul de 12 322 de oameni este unul nemaivăzut pentru ţara noastră. Acest fapt, desigur, nu garantează în totalitate corectitudinea lui dar ridică foarte sus ştacheta concurenţei pe piaţa sondajelor, solicitînd un interes sporit pentru datele oferite.

Remarcăm un decalaj important între acest sondaj şi datele prezentate la sfîrşitul lunii aprilie de Barometrul Opiniei Publice. În sondajul american un număr mult mai mare de oameni sînt în favoarea schimbării sistemului electoral. În plus, tot în acest sondaj majoritatea relativă a moldovenilor pledează pentru sistemul uninominal (40%) spre deosebire de BOP în care domină preferinţa pentru sistemul actual (37%). Totuşi, există şi o coincidenţă – şi în sondajul american şi în BOP numărul celor care pledează pentru menţinerea sistemului actual e aproximativ acelaşi – la Lake Research Partners e 35% iar la BOP e 37%. În ambele sondaje, opţiunile favorabile schimbării sistemului electoral însumate predomină asupra celei de menţinere a sistemului actual, dar desigur în sondajul american decalajul e mult mai mare – 57% contra 35% (la BOP – 42% contra 37%).

Astfel, analizele sociologice ne permit să tragem concluzia că moldovenii doresc, în general, schimbarea sistemului electoral.

Dar şi studiul realizat la comanda Promo-LEX oferă informaţii preţioase. Din punctul nostru de vedere autorii au tratat inegal opţiunile de schimbare a sistemului electoral, inventariind cu multă migală criticile aduse sistemului uninominal şi fiind foarte îngăduitori faţă de sistemul proporţional actual.

Totuşi, autorii, au recurs la un exerciţiu interesant. Folosind datele din alegerile din 2014 ei au încercat să simuleze funcţionarea sistemului uninominal şi mixt prin trasarea unor circumscripţii ipotetice.

Rezultatele acestor simulări sînt oarecum şocante. Ele demonstrează că principalul cîştigător al sistemului uninominal ar fi Partidul Socialiştilorcare ar fi luat cu aproape de 2 ori mai multe mandate (44 în loc de 25). Un beneficiar net ar fi fost şi PLDM (deci partidele de dreapta) – 27 de mandate în loc de 23. Din contra, PDM ar fi pierdut în 2014 dacă s-ar fi votat potrivit formulei majoritare – în loc de 19 mandate PDM ar fi luat 8.

Aceeaşi situaţie e şi în cazul simulării aplicării sistemului mixt doar că decalajele ar fi mult mai mici – PSRM ar fi avut 36 mandate, PLDM – 26 iar PDM – 13.

Urmărind aceste rezultate putem să înţelegem de ce socialiştii au optat în cele din urmă pentru modificarea sistemului electoral. Simulările demonstrează că trecînd la alt sistem ei au şansa să-şi maximizeze rezultatele. Din considerente politice, socialiştii n-au putut probabil să susţină opţiunea democraţilor în favoarea uninominalului dar au optat pentru sistemul mixt care, oricum, se pare că le poate da un bonus în plus.

Totuşi, trebuie să tratăm cu precauţie aceste simulări. Exerciţiul este interesant dar el nu poate să reflecte spiritul competiţiei politice în cazul în care se va opta în favoarea sistemului uninominal sau mixt. Este clar că rezultatele alegerilor în circumscripţii vor depinde foarte mult de persoana candidatului şi nu de imaginea partidului (care a contat în 2014). Ori tocmai acesta este argumentul principal în favoarea schimbării sistemului electoral. Oamenii vor vota persoane concrete, pe care le cunosc bine şi vor neglija adesea apartenenţa de partid. Aceste elemente, din păcate, nu puteau fi luate în calcul la realizarea simulărilor.

Comentarii