Dorin Recean atacat la solicitarea lui Ion Butmalai? De ce?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Câteva zile în urmă comuniștii au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au anunțat despre un oarecare control al inspecției financiare efectuat la Ministerul de Interne, condus de Dorin Recean.

După conferința comuniștilor unele surse media au publicat o bucată din raportul efectuat, în care se arată careva ilegalități admise în procesul de achiziții la subdiviziunile MAI.

Din nefericire, așa cum e obișnuit deja în presa noastră, nici o sursă nu explică pe lung care este procedura de achiziții din cadrul unui minister și ce rol are ministrul în toată această cașă.

Ieri am citit un nou articol dedicat acestui scandal, publicat de Gabriel Călin. El tot a publicat Raportul, dar a făcut-o pentru pura informare.

În urma examinării raportului publicat am constatat că inspecția financiară a fost în vizită la MAI la solicitarea lui Ion Butmalai. Deputatul PLDM de mai multe ori a criticat PLDM-ul și alte colaborări a partidului său cu alte partide. Chiar parvenise informații că pregătește terenul să plece la Mișcarea Antimafie a lui Mocanu, însă a fost oprit la timp.

Din textul publicat reiese că Butmalai a convins încă 20 colegi să-i semneze petiția către inspecția financiară. Printre aceștia cred că sunt deputați care acum își rod unghiile că au semnat un document utilizat acum împotriva propriului ministru.

Ați mai văzut în Moldova ca un partid să-și murdărească ministrul? Nu, nu a mai fost așa ceva!

Cei care vor examina mai atent raportul inspecției vor constata că intenția cea mai mare este pătarea imaginii lui Dorin Recean și a PLDM. Jocul de cuvinte duce spre ceea că de toate pierderile și toate presupusele ilegalități este vinovat un singur om – ministrul Dorin Recean!

În realitate, nicăieri nu se pune accentul că în cazul încheierii contractelor de achiziții este constituită o Comisie care se ocupă de toate achizițiile. S-a întrebat cineva dacă ministrul face parte din această Comisie? NU? De ce?

Când se citește raportul inspecției și articolele în care ministrul de interne este pleofturit trebuie de atras atenția la acțiunile întreprinse și stabilite ca fiind ilegale, precum și la persoanele responsabile de acestea. A atras cineva atenția că lucrările reflectate în raport nu au fost la MAI, dar au fost la subdiviziuni, unde șefi sunt cei care aranjează pe unii? De ce ei nu sunt atacați?

Este undeva în raport să scrie că anume ministrul este cel care a admis presupuse ilegalități? NU! Nu există pentru că de fapt atribuțiile nu sunt ale sale, fiind în acest scop Comisia nominalizată, Contabilitatea, Direcții de achiziții și tot așa mai departe.

De ce nimeni nu scrie și nu cere demisia celor angajați la MAI, care ar fi admis careva ilegalități? Simplu! Pentru că se vrea demisia lui Recean, nu a colaboratorilor MAI care au îmbogățit pe cineva.

Dacă ar fi fost voința mea, chemam pe toți într-o sală mare și puneam în fața lor un pix și câteva foi A4, așteptând cererile de demisie, de bună voie, dar… în Moldova e obișnuit ca cineva să facă kaka, iar alții să tragă.

Din raportul publicat am scos ceva foarte interesant – inspecția a depistat că mașinile Șkoda Rapid au fost cumpărate cu 500 € mai mult decât arată pe site. De ce inspecția nu indică și caracteristicile mașinilor, dar indică că prețul standard este X? De ce inspecția nu scrie că furnizorul a fost de acord ca pentru mașini să fie achitat în rate? Ar trebuie aceste clarități, precum și în alte chițibușuri de acest fel, pentru că cititorul vede și crede că de fapt ”Da bre, ne-au furat cu 500 €!”, iar în realitate e altceva.

De ce Butmalai Ion îl atacă pe Recean?

În MAI este de mai mult timp un conflict arzător, între reformatori și „conservatori”. Recean s-a nimerit a fi în grupul reformatorilor, dând afară mai multe persoane dăunătoare acestei țări, dar tare bunăvoitoare cu unii contrabandiști. Tot Recean a reformat Poliția de Frontieră, Poliția Rutieră și Inspectoratele de Poliție, dând afară analfabeții și corupții (Ce-i drept, mulți au fost repuși în funcții de instanțele de judecată, pentru că așa e în Moldova).

Cine e din Cahul știe ce reprezintă Butmalai și cu ce se ocupă. Acest om mai are un pic și își scoate de sub pat coroana de rege a Republicii autonome Cahul, unde decide și face ce vrea. Butmalai s-a obișnuit ca pe vremuri să numească șeful Poliției de Frontieră din zona sa, să numească polițiștii de sector și alte funcții cheie deținute de angajații MAI.

Din nefericire pentru el, Recean a îndrăznit să-i limiteze aceste ”împuterniciri”, ceea ce se pare că l-a dus pe Butmalai să întreprindă măsuri disperate, cum ar fi și controlul de la inspecție.

Cine a avut așa controale știe că pentru ”ceva în buzunar” se poate scrie în raport tot ce vrei, iar dacă mai ai niște oameni bună să răspândească… e super ok.

Potrivit unor surse, la sud au fost stârpite câteva canale de contrabandă, tot la îndemnul și controlul lui Recean. Butmalai se arată supărat că polițiștii de frontieră, care nu se mai supun lui, au găsit acele conducte de spirt prin păpușoaiele de lângă frontiera cu Ucraina? Sau Butmalai e deranjat că polițiștii de frontieră patrulează prea des pe malul Prutului?

Din câte se pare, Butmalai are o groază de supărări, iar din acest motiv a decis să-l atace pe ministru, prin orice căi. Se pare că a reușit, iar lipsa de reacție din partea altor deputați PLDM răspândește și mai mult toată această murdărie. În acest caz Filat nu vrea să se implice, pentru că presa va face subiecte ”Recean învinuit de deputații PLDM, dar apărat de șeful partidului”. Așa e presa noastră… fac știri dintr-o sursă, fără a da interpretări corecte a faptelor.

PS. La efectuarea raportului au fost admise mai multe ilegalități. Va fi contestat și la sigur va fi anulat. MAI să-și mai filtreze oamenii și să înceapă angajarea pe termen de 1 an, nu mai mult, pentru a putea scăpa de oamenii incompetenți.

Foto: timpul.md

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii