Dorin Chirtoacă – primarul care a reușit!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ca o lectură de week-end vă recomand un interviu realizat de revista 15 minute cu Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, candidat la un nou mandat de primar al capitalei din partea Partidului Liberal. În acest interviu veți afla ce dorea să devină Dorin Chirtoacă după absolvirea liceului, cu ce se ocupă părinții săi, care sunt hobby-urile primarului, precum și alte informații interesante. Articolul este scris de Elena Zbârnea, iar fotografiile sunt făcute de Alexander Ustin.

Dorin Chirtoaca - Primar General al mun.Chisinau

Un tînăr care trăieşte pentru comunitate a rezistat în cele mai dure condiţii, atingînd performanţe înalte. Are o gîndire strategică, dar este atent la detalii şi, de multe ori, obligat să răspundă pentru problemele oraşului acumulate pe parcursul ultimilor 50 de ani. A dovedit că este pasionat de maşinării şi i-a scăpat într-un interviu că următorul vehicul pe care ar vrea şă-l conducă este avionul! Zis şi făcut! Vă invităm să petreceţi cu noi o zi din viaţa primarului la staţia de epurare, aeroport şi parcul de trolebuze!

Vă mai amintiţi ce voiaţi să deveniţi după absolvirea liceului, ce planuri de viitor aveaţi?

La finele liceului lucrurile erau clare pentru mine, vroiam să-mi continui studiile la universitate, după care să mă întorc la Chişinău şi să mă implic într-o activitate care mi-ar fi permis să continui mişcarea de renaştere naţională pe care au început-o unchii mei, Mihai şi Gheorghe Ghimpu.

Îi cunoaştem bine pe unchii Dvs: disidentul Gheorghe Ghimpu, scriitorul Simion Ghimpu şi politicianul Mihai Ghimpu, dar nu ştim nimic despre părinţi dvs, vorbiţi-ne despre ei.

Părinţii mei nu au fost implicaţi în activitatea publică, dar mereu au fost prezenţi la sfatul de famile unde se puteau discuta şi probleme precum soarta noastră de la 89 încoace ş.a.m.d. Mama şi tata sînt oameni absolut obişnuiţi, mama a activat ca inginer-economist, iar acum lucrează la una din băncile comerciale din Chişinău. Tata a activat în calitate de constructor, apoi constructor-şef al unei întreprinderi care fabrica tot ce ţine de utilajele agricole. În prezent tata este pensionar.

Din perspectiva unui simplu cetăţean, ce calităţi credeţi că ar trebui să aibă un primar?

După patru ani de activitate zilnică la primărie, orice aş spune, ar fi o părere subiectivă. Consider că un primar trebuie să fie dedicat, implicat trup şi suflet, onest şi corect pentru a nu-şi băga mîinile în avutul public – e vorba, totuşi, de două miliarde de lei, reprezentînd bugetul municipiului. Un primar trebuie să fie atent la tot ceea ce se întîmplă, aş spune chiar ambiţios pentru a promova ceea ce este necesar şi sănătos pentru oraş în ciuda cîrcotelilor venite din dreapta sau din stînga. Răbdător, cumpătat şi chibzuit pentru a trece cu succes de fiecare dată peste toate problemele mai mult sau mai puţin aşteptate care apar întotdeauna în activitate.

Primarul Dorin Chirtoacă la stația de epurare

Sînteţi admirat, dar şi contestat. Funcţia Dvs. permite oarecum oamenilor să fie critici: care a fost cea mai mare „perlă” pe care aţi auzit-o la adresa dvs?

E şi firesc ca fiecare om să fie şi apreciat şi contestat, de asta avem libertate şi democraţie. Atunci cînd am lansat troleibuzele de pe ruta 22, mi-a fost mare mirarea să văd cîteva bătrînele care erau pur şi simplu înfuriate văzînd că noi venim cu anumite rezultate pentru locuitorii municipiului, şi căutau să se agite de orice, numai să nu recunoască că s-a făcut ceva bun pentru oraş. Întotdeauna va fi contestată orice persoană publică, însă cei care contestă activitatea mea, ar fi bine să se informeze şi vor afla că rezultatele pe care le avem în prezent, nu le-a avut niciunul dintre predecesorii mei.

Sînteţi un primar admirat îndeosebi de tineret: cărui fapt credeţi că i se datorează aceast lucru?

Nu aş spune că sînt admirat, în niciun caz, poate tineretul are o licărire de speranţă în ceea ce mă priveşte pe mine şi pe alţi colegi mai tineri din administraţia locală. Tineretul a reprezentat, reprezintă şi va reprezenta motorul schimbării în Moldova! Fără tineret nu am fi reuşit nimic. Începînd cu 2007 s-a văzut mobilizarea tinerilor şi datorită lor, avem astăzi alianţa pentru integrare europeană şi un parcurs proeuropean. Au dovedit-o şi la alegerile din noiembrie, cînd pentru prima dată în Chişinău s-a văzut o participare puternică a tineretului, în special a studenţilor. Atîta timp cît vom avea alături oamenii care niciodată nu s-au lăsat manipulaţi şi minţiţi şi pe tineri, vom reuşi să ne mişcăm înainte!

Dorin Chirtoacă conduce un tractor la stația de epurare

În cei aproape 4 ani aţi reuşit să realizaţi mai multe obiective. Care dintre acestea v-a adus cea mai mare satisfacţie?

Mi-e greu să mă împart între toate proiectele pe care le-am realizat în Chişinău, deoarece pentru fiecare s-a pus suflet. Cînd merg la faţa locului şi văd rezultatul propriu-zis, prin faţa ochilor îmi trec toate etapele de lucru, de la prima discuţie asupra proiectului respectiv pînă la inaugurare. Este evident că cea mai delicată şi aş spune chiar ruşinoasă problemă a Chişinăului, pe care am ignorat-o timp de 40 de ani, a fost mirosul pestilenţial de la staţia de epurare; fiind rezolvată această problemă, am simţit o uşurare, că nu ne mai facem de rîs în faţa celor care vin aici sau nu mai trăim acea senzaţie neplăcută pentru noi toţi, dar mai ales pentru locuitorii sectoarelor Botanica sau Ciocana. Cum e să stai în bucătărie, iar pe geam să-ţi pătrundă un miros constant de wc?

Apoi îmi este aproape proiectul cu Valea morilor pentru că nu e tocmai plăcut să vezi cum cel mai frumos parc din oraş stă vraişte cu lac cu tot, ca un organism care suferă de o boală incurabilă. Mă bucur că l-am readus la viaţă. Dacă vorbim despre troleibuze, acestea reprezintă unul dintre exemplele de success în ceea ce priveşte aducerea standartelor europene la Chişinău. Este unul dintre exemplele că se poate face ceva, chiar şi în cele mai grele condiţii. Este o premieră, un lot de 100 de troleibuze n-a mai fost procurat niciodată. Ce m-a bucurat însă foarte mult, mai ales în ultima perioadă, şi o spun cu mîndrie, e faptul că am renovat secţia de urgenţă a Spitalului pentru copii Valentin Ignatenco, care se afla de mai bine de 20 de ani într-o stare dezastruoasă, fiind şi un real pericol pentru viaţa şi sănătatea copiilor. Medicii, cu toată voinţa lor nu puteau să intervină, toate utilajele erau învechite, starea edificiului fiind sub orice critică. Acum avem cea mai modernă secţie de urgenţă din Moldova, unde se adresează cel puţin 100 de copii pe zi.

Primarul Dorin Chirtoacă la Aeroportul Internațional Chișinău

Care a fost cea mai tristă experienţă trăită la Primăria capitalei?

Trădările, sabotajul şi tensiunea care a existat tot timpul pe parcursul celor 4 ani de activitate, atunci cînd era vorba de mişcat lucrurile înainte. Tensiuni din partea acelor care înţelegeau că odată fiind atinse nişte rezultate, automat acest lucru ar fi atras şi susţinerea din partea cetăţenilor. Nu am înţeles şi nu voi înţelege niciodată, de ce în Republica Moldova competiţia trebuie să aibă loc pornind de la ideea cum să-i pui beţe în roate celui de alături, astfel încît el să nu reuşească nimic, iar după ce cade, să treci peste el şi să mergi mai departe. Această modalitate de a-ţi face loc şi de a te afirma în Moldova este foarte păguboasă şi asta chiar mă dearanjează.

Cînd aţi avut mai mulţi prieteni, înainte de e deveni primar sau după? Mai ţineţi legătura cu prietenii din adolescenţă?

Prietenii mi i-am făcut la şcoală, la liceu, la facultate, poate puţin şi după. De cînd sînt la primărie trebuie să spun că am întîlnit oameni diferiţi şi dintre cei care îşi urmau interesele, dar şi oameni, cărora le sînt profund recunoscător. Colegi de echipă cu care ne-am regăsit pentru că simţeam la fel, gîndeam la fel, şi acest lucru ne-a apropiat şi ne-a unit. Cu aceşti oameni am reuşit să mişcăm lucrurile înainte, şi la primărie, şi în consiliu, iar în cele din urmă am devenit prieteni, în total acum am mai mulţi prieteni, pentru că i-am păstrat pe cei cu care am fost apropiat înainte, dar s-au mai adăugat şi alţii.

După ce criterii evaluaţi interlocutorul la prima întîlnire?

Sinceritate, corectitudine, abordarea direc¬tă a subiectelor, încredere şi bună credinţă.

Ce trăsături nu agreaţi la oameni?

Făţărnicia, lipsa de chibzuinţă, de înţelegere a priorităţilor, lipsa de unitate, excesul de zel, trufia, dar cred că noi avem parte de toate aceste trăsături şi din cauza istoriei zbuciumate pe care am avut-o, pentru că am fost sub o permanentă ocupaţie, şi abia de 20 de ani încoace încercăm să ne clarificăm lucrurile.

Dorin Chirtoacă testează noile troleibuze
Dorin Chirtoacă testează noile troleibuze

Spuneaţi într-o emisiune tv că v-aţi găsit jumătatea, înseamnă oare acest lucru că veţi dezamăgi în curînd chişinăuenceie?

Nu văd cu ce le-aş dezamăgi pentru că oricum era imposibil să mă căsătoresc cu toate (rîde). Toate trebuie să se întîmple de la sine şi trebuie să aibă loc la timpul lor, pe 5 iunie avem primăria, după aceea vedem cum rămîne cu viaţa personală…

Cînd vom putea să cunoaştem aleasa primarului… pînă ia primul tur de scrutin sau după cel de-al doilea?

Întotdeauna am evitat, şi voi evita şi pe viitor să aduc în spaţiul public aspectele legate de viaţa privată, aceasta complică lucrurile şi de aceea nu cred că e necesar. Cînd va fi să fie, evident că toată lumea va afla şi cu siguranţă acest eveniment nu va scăpa neobservat.

Primăria vă lasă timp pentru un hobby?

Foarte puţin, mie îmi place mult să călătoresc, să fotografiez, să citesc, îmi place să gospodăresc pe lîngă casă, la ţară…însă cu toate astea e mai greu acum. Pe măsură ce lucrurile se vor mai aranja poate va fi mai mult timp pentru toate activităţile astea.

Dacă nu ar mai fi nici primăria, nici politica… ce aţi prefera să faceţi în continuare?

Probabil mi-aş fi continuat activitatea la societatea civilă, fie m-aş fi implicat într-o activitate privată ca jurist, fie într-o activitate de producere a bunurilor sau serviciilor. Am descoperit de la o vreme că pentru mine este foarte important ca ceea ce se face să nu fie doar profitabil, dar şi util, de aceea cred că m-aş fi regăsit într-o activitate care să însemne locuri de muncă în Moldova, produse fabricate în Moldova, competitive şi pe pieţile internaţionale, în aşa fel încît să arătăm că şi noi sîntem în stare nu doar să consumăm, ci şi să propunem ceva altora.

Dorin Chirtoacă - Primar General al mun. Chișinău
Dorin Chirtoacă – Primar General al mun. Chișinău

Ce vreţi să transmiteţi cititorilor noştri?

Vreau să mă adresez în special tinerilor, să le mulţumesc pentru încrederea pe care o au în mine personal, cît şi în colegii mei de echipă, în 4 ani am obţinut rezultate la care nu mă aşteptam nici eu, şi odată ce le avem, trebuie să mergem mai departe, umăr la umăr, şi aici tineretul va fi forţa motrice, orice ar spune unul sau altul. Atunci cînd a avut loc acţiunea de salubrizare „Hai, Moldova!” şi cînd am văzut cum au ieşit tinerii cu miile, mi-am dat seama că energia acestor tineri e inepuizabilă şi ei sînt garanţia succesului Chişinăului şi a Republicii Moldova. Vreau să fim în continuare alături unii de alţii şi să nu dăm Chişinăul pe mîna unor neaveniţi care ar putea să-l aducă din nou la faliment şi să-l subordoneze propriilor interese!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii