Dodon vrednic de rima numelui său. Și Irina Vlah l-a părăsit după ce s-a folosit de el în electorală

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Irina Vlah a fost investită ieri cu mare fast în funcția de bașcan al Găgăuziei. La ceremonie au participat Președintele Parlamentului Andrian Candu, Prim-ministrul Chiril Gaburici, Vladîca Vladimir, precum și ambasadorii Federației Ruse și Turciei acredidați în Republica Moldova, dar și multe alte persoane.

Ce am observat de cînd Vlah a cîștigat alegerile din autonomie și pînă la investire, că se destanțează de cel care a ajutat-o să devină bașcan, adică de Igor Dodon.

Am observat prima dată că Vlah își schimbă retorica, după ce a avut întîlnirea cu Președintele Parlamentului Andrian Candu. În fața jurnaliștilor alături de Speaker, noul bașcan declara atunci că vrea ca în Găgăuzia să fie create toate condițiile pentru ca locuitorii autonomiei să poată învăța limba de stat a Republicii Moldova și își dorește aprofundarea relațiilor cu Chișinăul. Nici un cuvînt despre “a fi cu Rusia e în puterile noastre” sau alte chestii pe care le vocifera în electorală.

Al doilea semnal clar al Irinei Vlah a fost dat pe 10 aprilie, cînd a declarat ferm că nu va semna pentru moțiunea de cenzură inițiată de socialiștii lui Dodon împotriva Guvernului Pro-European, chiar dacă PSRM-lui îi mai trebuia doar o singură semnătură pentru ca moțiunea să fie înregistrată.

Este evident, Dodon spera ca după alegerile din Găgăuzia, Irina Vlah să adere la PSRM. Ar fi însemnat un semnal foarte clar pentru alegători, mai ales cei din Găgăuzia, înainte de alegerile locale. Însă acest lucru nu s-a întîmplat și pare că nici nu se va mai întîmpla, după ce și ieri în discursul său, Vlah a accentuat că va fi un bașcan al poporului găgăuz și nu va adera la nici o formațiune politică.

Totuși pentru a ascunde de ochii presei că Vlah ia scăpat printre degete și că alegerile din Găgăuzia reprezintă un mare eșec pentru PSRM, Dodon s-a furișat ieri la ceremonia de investire a noului bașcan și simbolic ia dat Irinei Vlah un buchet de flori, dar nu pe scenă, dar atunci cînd aceasta s-a coborît și a mers printre oameni. Din video-ul care l-am postat mai jos o să observați cum Vlah și-a schimbat privirea cînd a dat ochii cu Dodon, iar pentru că privirea trădează omul cel mai ușor, Dodon ia înmînat buchetul cu flori foarte rapid, fără a scoate nici un cuvînt, apoi s-a făcut nevăzut.

Eu trebuie să recunosc că Irina Vlah este un politician abil. Aceasta a văzut că în campania electorală din 30 noiembrie 2014 poza cu Putin ia adus lui Dodon 70% în Găgăuzia și a acceptat susținerea lui la alegerile pentru funcția de bașcan. Acum că s-a văzut în funcție, Vlah este conștientă că nu-i posibil ca autonomia să se apropie de Rusia, la fel de conștientă precum era Dodon în 2011 de altfel, cînd ne spunea că aderarea Moldovei la Uniunea Vamală este o utopie.

Ce ține de liderul socialiștilor, vedem că a rămas și fără filială de partid în Găgăuzia, din cauza că a pus miza pe Vlah și fără bașcan, demonstrîd încă odată că este vrednic de rima pentru numele său de familie Dodon, găsită de moldoveni.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole