Dodon, Usatîi și Năstase: Vom pune cruce pe integrarea europeană

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Și-au dat arama pe față! Cei trei crai care de ceva timp scot în stradă mii de oameni la proteste pentru un viitor mai bun, ieri, au luat-o prin surprindere chiar și pe Lorena Bogza. Invitați la emisiunea În Profunzime, aceștia au declarat că dacă vin la putere, cel puțin pentru un an, vor bloca relațiile externe ale Republicii Moldova. Se pune batista pe ţambal cu privire la vectorul geopolitic pentru o perioadă de timp, un an, a declrart mândru liderul platformei DA, Andrei Năstase. Să te crucești, nu alta! Se pune batista pe țâmbal și cântăm ciastușki la garmoșka lui Putin.

Pe Dodon și Usatîi îi înțeleg. Ei vor fi remunerați pentru că au reușit să stopeze procesul de integrare europeană. Mă întreb daca Năstase știe ce bolmojește. E conștient oare că odată ce ajungi la guvernare și declari oficial că „îngheți” integrarea, Bruxelles-ul ar putea anula regimul liberalizat de vize? Știe oare că am putea asista la anularea regimului de comerț liber? Că UE ar putea reintroduce taxele pentru exporturile moldovenești? Altfel spus, ar anula Acordul de comerț liber. Mai mult, și România ne va întoarce spatele, chiar dacă Năstase s-a declarat aseară român. Nu cred că știe ce îndugă. Năstase a fost atât de penibil, încât lui Lorena Bogza nu-i venea să creadă cele auzite (vedeți reacția în minutul 32) Deci, nu în zadar la protestele celor trei au apărut deja și astfel de lozinci:

12552597_1136780272999694_431649690388794768_n

În lipsa unor acțiuni consecvente, este greu să intuești încotro se îndreaptă platforma DA. În același timp, prinde contur și ipoteze că Năstase joacă deja pe ritmuri de balalaikă. Nu pentru că i-ar plăcea. Fugarul Victor Țopa, care este nașul și patronul acestuia, are afaceri cu cercuri influente de la Moscova, care în anumite condiții l-ar putea constrânge să accepte așa numitele valori ale lui Dodon și Usatîi.

Dacă acești oameni ajung la guvernare, atunci poate ar fi cazul ca premierul Filip, fiind acum la București, să ceară unirea. Știu că e amuzant, dar eu nu mai vreau ca Basarabia să devină din nou gubernie rusească. Este suficient să urmărim titlurile apărute în presa internațională ca să înțeleg ce vor de la moldoveni rușii, pe de o parte și, europenii, de de alta. Pervîi Kanal în relatarea sa de la proteste afirmă că „în ultimii ani, autoritățile din Moldova au încercat prin orice metoda să traga țara în Uniunea Europeană, promițând un viitor luminos. De fapt, la nivel european au ajuns doar prețurile, conditiile de trai au ramăs aceleași”. În același timp, corespondentul BBC afirmă că moldovenii sunt profund dezamăgiți de situația dificilă din țară și că și-au pierdut încrederea în guvernanti”. Sper că ați sesizat diferența de abordare.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole