Dodon să-și pună pofta drept în cui???

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ieri a fost zi de box la Chișinău.

Mai întîi a apărut în ring Vlad Plahotniuc, președintele Partidului Democrat.

S-a uitat la stînga. Nimeni. A tras o privire la dreapta. Nimeni. Și atunci a boxat așa: „Socialiştii au declarat tot timpul că îşi propun în activitatea lor să realizeze ceea ce vor alegătorii. De asemenea, şi preşedintele Dodon a afirmat, în repetate rânduri, că doreşte să fie preşedintele întregului popor.

A venit timpul să îndeplinească o cerinţă de bază a poporului, şi anume schimbarea principiului de alegere a clasei politice, schimbarea esenţei de formare a Parlamentului, cu trecerea de la formarea acestuia prin înţelegeri interne de partid, la un proces transparent de transformare a deputaţilor în aleşi reali ai poporului. Socialiştii şi Igor Dodon încearcă însă să meargă acum împotriva voinţei cetăţenilor, care îşi doresc ca deputatul să fie ales de popor în mod direct (de altfel, exact cum este ales şi Preşedintele!).

De ce totuşi Igor Dodon a cerut pentru preşedinte alegeri directe, dar pentru organul legislativ suprem nu doreşte să aibă aceiaşi abordare?!
E foarte simplu. Pentru că vorbele socialiştilor cum că ar fi pregătiţi de schimbarea clasei politice sunt o ficţiune. Declaraţia lor privind necesitatea respectării dorinţei poporului – o tratează tot ca pe o ficţiune, pe care o folosesc doar atunci când coincide cu interesele PSRM şi când trebuie să se mai joace, pentru a câta oara, cu vectorul geopolitic.

La fel o ficţiune este şi iniţiativa socialiştilor privind introducerea sistemului electoral mixt. Acesta nu este un proiect real. El este doar o încercare de a stopa introducerea votului uninominal, de a îndrepta discuţiile într-o altă direcţie, de a tergiversa şi de a lăsa clasa politică nereformată, exact în starea în care este ea acum, când cetăţenii nu au încredere în partide, nu au încredere în Parlament, când nu deţin nici un control asupra deputaţilor.

Cetăţenii îşi doresc schimbarea principiilor de alegere a celor care îi reprezintă, îşi doresc schimbarea clasei politice, îşi doresc sa aibă control asupra viitorilor deputaţi. Despre aceasta vorbeşte milionul de semnături în susţinerea votului uninominal, dezbaterile publice pe acest subiect, dar si toate cercetările sociologice din ultima vreme.

PDM este pregătit să le ofere cetăţenilor dreptul de a alege în mod direct deputatul, sa aibă parte de alegeri populare adevărate, în sistem uninominal. Acest lucru se va produce indiferent de încercările PSRM de a stopa acest proces.

Vom face asta chiar dacă PSRM ameninţă cu faptul că, în cazul introducerii sistemului uninominal, ar putea să refuze participarea la alegerile următoare. Asta nu e cel mai rău lucru, l-aş trece chiar la capitolul avantaje pentru introducerea sistemului uninominal de vot.”

Apoi, revenit de urgență de la Moskova, a urcat în ring Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, împins din urmă de Ion Ceban și a răspuns așa: „Vedem că Plahotniuc și PD insistă pe votul uninominal. Se pare că înțelegerile cu privire la votare și punerea în aplicare a noilor prevederi propuse de majoritatea parlamentară sînt deja făcute integral. Înțeleg că aceste aranjamenente sînt făcute nu doar la Chișinău.

Vreau să reconfirm poziția mea și a președinției. În calitate de președinte al Republicii Moldova categoric nu voi accepta votul uninominal, voi bloca prin toate instrumentele de care dispun votarea și eventuala intrare în vigoare a proiectului de modificare a legislației electorale a democraților.

În cazul în care se vor găsi ași în mîneca majorității parlamentare, voi cere boicotul alegerilor parlamentare din partea tuturor partidelor politice din Republica Moldova. Totodată, consider că dacă acest lucru se va întîmpla, așa cum și-a planificat PD și Plahotniuc în timpul cel mai aproiat, toată lumea ar trebui să se organizeze pentru a riposta inițiativei, să protesteze pînă la capitularea definitivă a guvernării și anunțarii alegerilor parlamentare anticipate.

Informez că deja mîine consilierul meu pe probleme juridice va pleca personal la Comisia de la Veneția pentru a transmite proiectul sistemului mixt, iar în următoarele zile consilierul pe probleme de politică externă va transmite documentul către o bună parte a cancelariilor diferitor organizații și state. Totodată, astăzi și în zilele următoare voi avea întrevederi cu reprezentanții corpului diplomatic accreditat la Chișinău la acest subiect.

În condițiile create, ținînd cont de graba cu care se desfășoară toate evenimentele, cer sprijinul cetățenilor, a societății, a partenerilor străini pentru a face presiuni de renunțare la ideea votului uninominal. În caz că se va întîmpla altfel, așa cum am menționat, ne vom rezerva toate drepturile constituționale pentru a opri acest proces.”

Din cauza luptelor acerbe dintre cei doi președinți, la un moment în ring își face apariția și Eugeniu Nichiforciuc, deputat PD. I-a cuprins cu o privire pe ambii boxeri și  ca un ditamai arbitru a declarat: „Noi ne-am pornit cu această propunere după o analiză atentă și avem încredere în reușita proiectului. Suntem acum la etapa discuțiilor și a consultărilor, atât cu colegii, cât și cu societatea civilă. Și vreau să vă spun că lucrurile merg bine: se face campanie de informare, se fac schimburi de păreri, se vine cu idei pentru îmbunătățirea proiectului. O decizie va fi luată însă numai după ce aceasta propunere va fi analizată din toate punctele de vedere. De aceea nu trebuie să ne grăbim cu concluzii și să așteptăm până când toți se vor expune. PDM este deschis pentru discuții în privința acestui subiect și oricine este interesat poate participa la acest proces. Cert este că o reformă a sistemului electoral este necesară.

Interesul țării și continuarea vectorului european – acestea trebuie să stea la baza unui eventual compromis în privința sistemului electoral. Haideți însă să vedem propunerile alternative, să vedem dacă se depun și alte proiecte de lege privind sistemul electoral și abia apoi putem discuta concret. Până atunci, noi continuăm să promovăm avantajele votului uninominal și să explicăm cetățenilor că această formulă este potrivită pentru Moldova.”

La auzul penultimei fraze  boxerul Igor Dodon a răsuflat ușurat: „Vreau să vă mai spun doar un lucru, că ieri PSRM-ul a înregistrat în Parlament proiectul votului mixt.”

Boxerul Vlad Plahotniuc  a surîs, ușor diplomatic și a concluzionat: „Știu, Igore, și despre asta. Numai nu uita că PSRM-ul are tare puțini deputați, poate și mai puțini decît avea pînă la Paște și fără PD nu poate realiza nici o iotă. Așa că puneți pofta drept în… cui”.

La auzul acestor cuvinte Igor Dodon s-a fost văzut prăbușit la pămînt, iar arbitrul Eugen Nichiforciuc a fost impus de situație pur și simplu  să declare meciul sfîrșit.

Tragedie nu altceva pentru Dodon și PSRM???

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Traian Vasilcău

Traian Vasilcău

traianus, tot el Traian VASILCĂU minicatastif de autor: sunt aproape strămoș: am un car de ani, poeţii aşa de mult nu trăiesc. ador Libertatea, fug cît pot de lichele, dar dau mai tot timpul de fraţii lor: de minciunoşi, agresori, pîrîtori şi h...

Ultimele articole