Dodon revine la ideea FEDERALIZĂRII

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Sâmbătă, 22 februarie 2013, Igor Dodon a efectuat o vizită în Găgăuzia unde a vorbit câteva minute în fața mulțimii din sală, în mare parte găgăuzi. Sâmbătă și duminică nu am reușit să privesc acel material video, în care se spune că Dodon este pentru federalizare, însă l-am examinat astăzi și am auzit un mesaj destul de interesant, cu privire la Republica Moldova.

Astfel, după referendumul privind aderarea la Uniunea Vamală, președintele PSRM relansează ideea de federalizare a Republicii Moldova, cu Găgăuzia și Transnistria părți componente ale Federației. Totodată, Dodon spune că a rămas unicul politician de la Chișinău care mai vorbește despre Uniunea Vamală, inclusiv și despre Federație.

Pentru mine întotdeauna nu a fost de conceput ca ”două sate” să formeze un Stat, adica Găgăuzia să fie parte componentă a Republicii Federative Moldovenești, precum nici nu am înțeles cum Transnistria să fie la fel un stat legalizat în cadrul Republicii Federative Moldova. În imaginația mea întotdeauna Federația a fost un teritoriu extrem de mare unde chiar poți forma așa ceva, dar aici, în Moldova, pe un petec de pământ… Însă, politica este politică, iar Dodon o duce mai departe, așa cum știe. La sigur nu are mandatul poporului cu privire la această federalizare, dar am impresia că după referendumurile UV vor fi lansate și referendumuri F (pentru federalizare). Până una alta, putem lua mesajul lui Dodon ca fiind unul care este despre integritatea Moldovei, nu despre separarea acesteia pe bucăți, în state diferite, cu teritorii, flag, imn, armată, guvern, parlament.

Nu știu dacă declarația de sâmbătă este o răsturnare a situației în cadrul politicilor duse de PSRM. Îndemnarea unei părți din populație să opteze pentru UV, în timp ce cealaltă este pentru UE, iar între ei sunt și stataliști, înseamnă în primul rând o scindare a societăți, de care la sigur nu au nevoie nici socialiștii, chiar dacă sunt ultimii care mai discută despre federalizare și Uniunea Vamală.

Aici cred că trebuie să reamintesc din nou că federalizarea a fost o temă discutată inclusiv de comuniști, mulți ani în urmă, iar Voronin a fost gata să pună semnătura, dar nu  făcut-o. Acum vedem că PSRM-ul a preluat ideea și vrea să înlocuiască comuniștii în parcursul de realizare a acesteia. Potrivit președintelui PSRM, federalizarea este acceptată în principiu de marele puteri ale lumii. Dar, până la acceptul lor cum facem au acceptul nostru? O.o

Foto: tsn.md

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii