Dodon nu rămîne șomer

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Acum 10 zile președintele guberniei, Igor Dodon, a declarat ca va candida la viitoarele alegeri parlamentare pe o circumscripție electorală uninominală, nu pe lista PSRM-ului.

Unii analiști politici au zis imediat că din punct de vedere legal nu se poate. Președintele nu poate fi și deputat.

Dodon a surîs, parcă voind să le spună: Las-că o să vedeți voi!

Acum 3 zile președintele Parlamentului, A(n)drian Candu, a declarat că, „probabil, Moldova nu are nevoie de președinte de Țară!”.

Ceea ce am înțeles din discursul acestuia e că forma prezidențială  ar trebui anulată în Constituție.

Acum 2 zile a fost dat publicității cel mai recent sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor.

Conform acesteia, în viitorul Parlament ar accede doar patru formațiuni politice: PSRM, adică Putin-Dodon, cu 36,6% din voturile respondenților, urmat de PAS, adică Sandu-Filat, cu 11,9%, PDM, adică Plahotniuc, cu 11,2%, și PPDA, adică Năstase-Țopa-Filat, care ar acumula 10,6%.

De aici putem deduce 5 variante posibile pentru cîștigătorul de astăzi Dodon.

  1. PSRM(Putin-Dodon) va face alianță de guvernare cu PAS(Sandu-Filat), în caz că ambele partide vor întruni 50+1 din 101 locuri de parlamentari. Scenariu pe muchie de cuțit. La limită. Nu e cert.
  2. PSRM(Putin-Dodon) va face alianță de guvernare cu PDM(Plahotniuc), în caz că ambele partide își vor depăși procentajul din prezentul sondaj. Scenariu foarte posibil, mai ales că pînă la alegeri mai sunt tocmai 5 luni!
  3. PSRM(Putin-Dodon) va face alianță de guvernare cu PAS(Sandu-Filat) și cu PPDA(Năstase-Țopa-Filat). Scorul celor trei partide, luat împreună, poate forma toate structurile de stat. De neexclus, mai ales că au activat, braț la braț, contra Alianței proeuropene, în anii trecuți.
  4. PSRM(Putin-Dodon), ajungînd într-o formă sau alta, la guvernare, îl va alege pe Igor Nicolaevici Dodon președinte de Parlament, care de facto și este adevăratul conducător al guberniei, iar Dodon își va da demisia din postul de Președinte al Republicii Moldova. Pînă la expirarea mandatului său legal de Președinte ales prin vot popular, Dodon ar putea fi speaker și președinte interimar al republicii. Ca Ghimpu ori ca Lupu, care au asigurat interimatul funcției de președinte de Stat din postura funcției de președinte de Parlament.

Sau varianta 5,  emisă de Candu: PDM, adică Plahotniuc, din 2019 va guverna, braț la braț, cu… Sandu și cu… … Năstase, adică alături de  Țopa-Filat, iar PSRM, adică Putin-Dodon, va rămîne acolo unde și este acum, în opoziție parlamentară.

Nu știm cu siguranță cum vor sta lucrurile în 2019. Nu știm nici cu cîte procente va crește în alegeri „viteazul din poveste”, adică PDM-ul, pentru a face alianță postelectorală cu PAS și PPDA.

Cert e că PDM-ul  dorește să specifice cît mai repede în Constituție ceea ce au realizat deja ucrainenii: opțiunea obligatorie a moldovenilor pentru integrarea europeană, iar partidele de altă făcătură, gen PSRM, să fie lichidate (a se citi: interzise prin Lege!).

Cert e că și Dodon s-a cam săturat de actualul post de președinte, unul mai mult onorific, în comparație cu postul de speaker și prim-ministru.

Indiferent de ceea ce se va întîmpla la 24 februarie 2019, Igor Nicolaevici Dodon nu va rămîne șomer.

Cel puțin pînă în 2020.

CEL PUTIN?

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Traian Vasilcău

Traian Vasilcău

traianus, tot el Traian VASILCĂU minicatastif de autor: sunt aproape strămoș: am un car de ani, poeţii aşa de mult nu trăiesc. ador Libertatea, fug cît pot de lichele, dar dau mai tot timpul de fraţii lor: de minciunoşi, agresori, pîrîtori şi h...

Ultimele articole