Dodon – marioneta Moscovei

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După prăbușirea Guvernului Sandu și ruperea alianței dintre PSRM și ACUM, Igor Dodon a mers la risc atunci când și-a întemeiat timp de o noapte un guvern cu voturile PDM.

Nu-i bătut însă, nimic în cuie, iar noul executiv s-ar putea pomeni pe muchie de cuțit, la fel ca și precedentul.

Spun asta în condițiile în care socialiștii au folosit PAS-ul și PPDA-ul, pentru a înlătura PDM-ul de la guvernare, și totul pentru a-și reface puterile de altădată în Chișinău. Iar mai târziu, democrații au fost și ei folosiți pentru distrugerea Guvernul Sandu.

Dacă ar fi să urmărim acest cerc vicios, socialiștilor nu le rămâne decât să folosească aceeași metodă kaghebistă și împotriva democraților, dar asta mai trebuie de văzut.

Una este cert: președintele nu este lăsat să acționețe pe cont propriu, ci rămâne, în continuare, dirijat de serviciul de informații ale Rusiei.

Nu am spus-o eu. Informația a fost confirmat chiar de șeful statului, în vara acestui an, când a purtat negocieri cu PDM. Atunci, Dodon a recunoscut că toată discuția nu a fost decât o înscenare montată de FSB.

Am ajuns unde am ajuns

Atâta timp cât noul guvern își îndreaptă privirea spre Moscova, nu doar relațiile cu Occidentul vor avea de suferit, dar s-ar putea întâmpla ca și asistența macro-financiară să întârzie sau, mai rău, să fie sistată.

Iar cât despre democrație, să nu ne ascundem după deget. Profitând de amatorismul politicienilor de la Chișinău, Moscova a reușit să transforme democrația în una de hârtie, iar cauza europeană a Republicii Moldova a fost mutată ceva mai departe.

Nu este târziu nici astăzi. Trebuie să acționăm pragmatic. Soluția ar fi o coaliție ACUM-PDM, formula care nu ar permite Kremlinului să se apropie de Chișinău.

Comentarii