Dodon a vrut să iasă pe cal alb, dar a ieșit pe o mîrțoagă

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ieri a apărut pe site-ul RosSelhozNadzor, un anunț precum că zece companii moldovenești vor putea relua începînd de azi, exportul de mere proaspete în Federația Rusă. Serviciul Fitosanitar de la Moscova a precizat însă că este vorba despre o livrare de probă. Chiar și așa, după cum era și de așteptat, „dodon” (cred că numele lui nu merită să fie scris cu majusculă) a ieșit azi în fața presei să ne anunțe că acest fapt se datorează exclusiv lui și SRL-lui pe care-l conduce.

Vreau să amintesc că Rusia a instituit fără nici un motiv întemeiat embargo pentru fructele, dar şi conservele din fructe şi legume din Moldova în vara trecută, începînd cu 21 iulie, deci înainte de alegerile Parlamentare ce au avut loc în Republica Moldova pe 30 noiembrie 2014.

Aceasta a și fost principala temă de campanie electorală pentru „dodon”. Atunci, imediat după instituirea embargoului, liderul SRL-lui socialist, dădea oamenilor garanții că el va face tot ce-i stă în puteri, ca moldovenii să poată exporta fără probleme produsele lor în Federația Rusă. Dar cum RosSelhozNadzor nu a demonstrat că produsele moldovenești nu ar corespunde standartelor lor de calitate, iar principala miză electorală a Kremlinului la alegerile din 30 noiembrie 2014 a fost PSRM, principalul partid care pledează pentru integrarea Moldovei în Uniunea Vamală, chiar dacă anterior „dodon” spunea că acest lucru este o utopie, este clar pentru toată lumea că embargoul rusesc a fost defapt unul politic.

Odată cu instituirea embargolui rusesc, în presă au apărut mai multe informații care demonstrau că „dodon” a fost defapt cel care ia sugerat insistent lui Vladimir Alexandrovici Cernov, șeful Direcției prezidențiale rusești privind relațiile interculturale și interregionale cu statele străine, că cea mai bună soluție de a întoarce cetățenii împotriva guvernării pro-europene, este de a interzice total importurile de fructe și legume tocmai în sezonul în care acestea încep a fi culese. Oazu Nantoi a criticat atunci dur „isprava” lui „dodon”, declarînd despre el că „Oamenii, de dragul să ajungă la putere, contra unui onorariu de 30 de arginți promit să-și vîndă propria țară”. Iar fostul prim-ministru, Ion Sturza, a scris pe 19 iulie 2014 un mesaj interesant pe facebook, deci cu trei zile înainte de instituirea embargoului, că „dodonismul” ia amploare în Moldova. Sturza ne spunea atunci că primise o informație, precum că un lideraș politic de la Chișinău consultă un guvern străin ce sancțiuni economice, aplicate Moldovei, ar fi cele mai dureroase.

Nu mai există deci nici un dubiu că după decizia RosSelhozNadzor, „dodon” a dorit să iasă pe cal alb. Acest lideraș politic însă a ieșit pe o mîrțoagă, pentru că noi, moldovenii, nu suntem un popor cu minte scurtă și memorăm foarte bine pe cei care aleg să-și vîndă țara.

p.s.
„dodon” a dat din nou asigurări că în curînd moldovenii vor putea să exporte în Rusia și carne de porc, iar cu această ocazie poate să-l exportăm pe el, cred că ar corespunde perfect tuturor normelor de „calitate” ale Uniunii Vamale

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole