Doar 10% dintre ruşi se mai gândesc la soluţia “manu militari”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Presa din Moscova a difuzat surprinzătoarele rezultate ale unui sondaj iniţiat de Centrul Levada, ale cărui concluzii au fost difuzate jurnaliştilor pe 1 iulie.

Una dintre acestea este că unul din patru ruşi ar fi fericiţi, dacă Republica Cecenia – a cărei capitală, Groznîi este marcată cu roşu pe hartă –  nu ar mai face parte din Rusia de azi.

Mai concret, 24% dintre repondenţi au afirmat că ar fi bucuroşi dacă tumultoasa Cecenie s-ar desprinde de Federaţia Rusă.

Alţi 27% de intervievaţi au declarat că nu le-ar păsa prea mult, dacă mica republică cecenă nu ar mai fi parte a teritoriului rus.

Culmea este că 12% dintre participanţii la sondaj au afirmat că ei credeau că acest stat liliputan este deja independent!

După cum se ştie, rebelii ceceni au declanşat două războaie de independenţă, în ultimul sfert de secol.

Iar acum Cecenia este un stat practic independent.

Moscova oferă Ceceniei subvenții mult mai mari, decât majoritatea regiunilor și a acordat liderului cecen Ramzan Kadîrov o mai mare independență, în schimbul loialității față de guvernul federal.

Directorul adjunct, al Centrului Levada, Alexei Grazhdankin, a declarat că atitudinile xenofobe au fost în creștere și că oamenii au o dorință de a se delimita de Caucazul de Nord.

Cecenia nu este percepută de cetățeni ca parte a Federației Ruse, ci „ca o bombă cu ceas”, a mai afirmat Grazhdankin, conform publicaţiei Timpul Moscovei.

Organizaţiile pentru drepturile omului au descris Cecenia ca un fief personal al lui Kadîrov și un loc în care activiștii civili și jurnaliștii pot fi reduși la tăcere.

23% dintre ruşii intervievaţi au spus că sunt, totuși, împotriva ipotezei ca Republica Cecenia să părăsească federația.

Comparativ cu 90% dintre repondenţii la sondaj, diplomaţi şi paşnici, numai… 10 la sută au spus că Republica ar trebui să fie împiedicată să devină independentă, chiar prin mijloace militare.

Sondajul a fost efectuat în 130 de regiuni şi are o marjă de eroare de 3,4%.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole