Divorţul Tcaciuc – Voronin. PCRM nu va supravieţui până în toamnă

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Mai multă lume a aşteptat cu sufletul la gură declaraţiile oficiale ale „eminţei cenuşii” a PCRM, prin care s-ar întredeschide puţin perdeaua în scandalul legat de renunţarea lui Tcaciuc la mandatul de deputat. Publicul a aşteptat dezvăluiri şi momente de sinceritate, dar nu a primit decât un discurs populist, care era îndreptat mai curând activiştilor de partid, decât publicului larg.

Eu am mai spus anterior că marea boală care va pune capăt istoriei PCRM este credinţa oarbă în excepţionalismul politic. Acest sectarism nu doar îi izolează de restul societăţii, dar şi le ştirbeşte din doza de încredere.

În pofida opiniei răspândite precum că Mark Tcaciuc ar fi „aripa intelegentă” a partidului, amauzit lozinci rămolite din vechiul discurs despre „unitatea dintre partid şi popor”, „unicitatea comuniştilor”, „PCRM unica pavăză în faţa răului” etc. E un fel de rasism politic şi ideologic, care nu tolerează pe cei care nu dispun de carnetul roşu de partid. În condiţiile scăderii raitingului acestei formaţiuni şi destrămarea organizaţiilor teritoriale, un astfel de mesaj devine din ce în ce mai penibil şi deloc credibil.

Lupta împotriva unui „fascism” imaginar, utilizarea unor mesaje şi simboluri ale grupărilor extremiste de stânga din Occident, în locul simbolurilor clasice sovietice, familiare electoratului comunist, riscă să transforme comuniştii într-o grupare anarhistă. PCRM riscă tot mai mult să devină un grup „antifa”, care îşi va limita activitatea politică la desenatul de graffiti şi cântatul la chitară pe la colţ de stradă. Voronin înţelege foarte bine acest lucru, motiv pentru care devine iritat de manifestările de teribilism ale tinerilor comunişti, cu tentă tot mai evidentă de anarho-terorism. Electoratul de bază al PCRM rămân a fi pensionarii nostalgici după URSS, care nu sunt deloc entuziasmaţi de transformarea comuniştilor în nişte marginali.

Se pare că pentru Mark Tcaciuc o astfel de perspectivă este una acceptabilă. Anume astfel el priveşte „reformarea” partidului. În acest caz, nu mă va mira deloc poziţia lui Voronin, care va începe să pună tranşant condiţii colegilor de partid – „fie urmaţi linia clasică, fie plecaţi”. Fără Voronin, pe „tinerii comunişti” îi aşteaptă aceeaşi soartă ca şi pe Dodon, iar fără „sânge proaspăt”, PCRM nu va supravieţuit până în toamnă.

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole