Disponibilitatea guvernării de discuta cu protestarii reduce din turațiile coaliției monstruas dintre Dodon, Usatî și Năstase

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Spre bucuria unora și scârba altora spiritul protestatar se dezumflă. Opoziția, care a început protestele în forță, după consolidarea a două partide pro-ruse și unul pretins european, încet, dar sigur cedează în fața puterii. Și, probabil, nu pentru că avem o guvernare puternică, ci pentru că opoziția s-a dovedit a fi una slabă. Astăzi, bunăoară, a primit lovitura de grație.

După cum bine știți Năstase, Usatîi și Dodon erau așteptați, azi la ora 9, la Parlament, unde spekerul Andrian Candu urma să le spună că putearea este gata să le îndeplinească o listă întreagă de revindecări. N-au venit. Așa că oficialul a decis să invite presa ca mesajul guvernării să ajungă la opoziție. Dar să le luăm pe rând.

1.Referendum

Cel mai important lucru pe care l-a anunțat este că majoritatea parlamentară este gata să inițieze un referendum , astfel încât cetățenii să poată decide singuri dacă vor ei să aleagă șeful statului sau încredințează Parlamentului acest exercițiu. Aceasta este una dintre principalele revindecări ale platformei DA, care în noiembrie a început să adune semnături pentru inițierea referendumului. Deci, au bătut și li s-a deschis.

2.Exponenții opoziției la CEC, CNA, CNI

O ofertă mai puțin aștepată pentru opoziție este invitația de a-și delega oameni la Comisia Electorală Centrală, Centru Anticorupție și Centrul Național de Integriate. “ În baza normelor legale și democratice, vrem să oferim opoziției dreptul de a avea reprezentanți în CEC, CNA, CNI, astfel încât împrenă să reformăm aceste instituții ”, a declarat Candu. Și în cazul Procuraturii Generale, oficialul a spus că proiectul de refrmare este gata, iar asta înseamnă că următorul procuror va fi ales după criterii sănătoase, inclusiv cu aportul opoziției și societății civile.

3.Liberate lui Petrenco!

Incredibil, dar în lista revindecărilor lui Usatîi, Dodon și Năstase a fost trecută și inițiativa de eliberare din arest a liderului mișcării extremiste, Antifa. Chiar dacă gorilele lui Grigore Peterenco și el personal au luat la pumni câțiva polițiști într-un protest la procuratură, acesta este considerat martir, un fel de deținut politic. Candu spune că ar fi ilegal să se intervină în actul justiției, totuși, pentru a spulbera mitul de deținut politic, președintele Parlamentului a propus ca procesul de judecată a lui Petrenco să fie monitorizat de o comisie parlamentară. Pentru a preveni abuzurile, autoritățile sunt gata să implice și experți în drepturile omului de talie internațională în anchetă.

4.Dizolvarea Parlamentului

După învestirea Guvernului Filip, oamenii aduși în centrul Chișinăului sunt îndemnați să scandeze că vor alegeri anticpate. La fel, am văzut și lozinci pe care era scris că aceasta este unic a soluție. Despre benficiile și provocările acestui exercițiu s-au vorbit multe, nu și depsre posibilitatea declanșării scrutinului.

Indiferent de cât de mult nu s-ar insista, acum suntem în situația în care nimeni nu poate crea premiselelnecesare pentru anticipate. În constituție e scris negru pe alb că Parlamentu poate fi dizolvat în trei cazuri: 1) Incapacitatea de a alege președintele țării 2) Incapacitatea de alege un Guvern în termne de trei luni 3) Blocarea activității Parlamentului pe termen de trei luni. Asta înseamnă că, la moment, nu există nici un motiv legal pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea anticipatelor. Premisele ar putea apărea în martie-aprilie, dacă majoritatea din legislativ nu va găsi cel puțin 61 de voturi pentru a alege șeful statului.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole