Dirk Schuebel: Promulgarea legilor, votate vineri în Parlament, ar însemna încălcarea Constituţiei Republicii Moldova !

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
Azi în cadrul emisiunii „Spaţiul Public” de la Radio Moldova, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel, a declarat că promulgarea legilor, votate în Parlament de PLDM şi PCRM, ar însemna încălcarea Constituţiei Republicii Moldova. Oficialul a accentuat faptul că Curtea Constituţională trebuie să fie o instituţie independentă. Dirk Schuebel a mai reiterat faptul că UE va continua să sprijine RM în parcursul său european, însă pentru aceasta este nevoie de o stabilitate politică în țară. De aceea este nevoie ca la Chișinău să fie creat, în cel mai scurt timp, un nou Guvern care să promoveze aceleași idei și va avea aceleași priorități de integrare europeană a țării. În caz contrar se diminuiază şansele ca la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius să fie parafat Acordul de Asociere RM-UE.

Anterior şi comisarul pentru extidere, şefa diplomației europene, Preşedintele Parlamentului European, preşedintele Comisiei de la Veneţia, şi-au arată îngrijorarea că ţara noastră s-a abătut de la parcursul European. Aceştia au declarat că PLDM şi PCRM au votat vineri în mare grabă, un şir de legi contradictorii, fără consultarea societăţii civile şi fără să se ţină cont de standardele europene în privinţa reformei constituţionale. Oficialii europeni cred că astfel,  se urmăreşte ca instituţiile statului să fie folosite în interese de grup şi că  pot constitui un atentat la independenţa instituţiilor naţionale-cheie, precum şi un obstacol în calea dezvoltării democratice în continuare a Republicii Moldova şi a stabilităţii supremaţiei legii.

Cu toate aceste atenţionări şi îngrijorări ale oficialilor europeni, care iată  îi cer lui Timofti să nu promulge deciziile controversate adoptate vineri în Parlament, Vlad Filat declară azi în cadrul unui briefing de presă că votul cu PCRM a fost necesar şi asumat. El a spus că astfel întoarce încrederea cetăţenilor şi protejează valorile europene, iar PLDM este în continuare un partid pro-european şi va acţiona oricînd va vedea că ceva va fi încălcat.

Cel mai probabil, prin „necesar”, ex-premierul  a a vut în vedere necesitatea lui personală de a se răzbuna pentru faptul că nu mai poate fi premier. Iar prin „asumat”, recunoaşte că vineri el a tradat tot ce se poate de trădat, că a jertfit în acest sens şi PLDM, şi pe Iurie Leancă, iar acum pe bună dreptate este numit Iuda politicii moldoveneşti.

Eu totuşi îmi pun speranţele că Preşedintele Timofti aude toate declaraţiile oficialilor europeni şi nu va promulga legile PCLDRM-lui, în caz contrar, cum am mai scris într-un articol, Timofti riscă să plece împreună cu Filat în istorie, pe același drum și în aceeași direcție.

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole