Diplomatul confuz

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

De o habă de vreme, s-a schimbat ceva în retorica ambasadorului Uniunii Europene de la Chișinău. Dacă până mai ieri, Pirkka Tapiola și ambasadorul american James Pettit acționau mână în mână de se crea impresia că își coordonează activitățiile, acum am impresia că cei doi diplomați au viziuni diferite asupra viitorului Republicii Moldova.

Aseară, Tapiola a participat la o conferință, organizată de Centrul de informare NATO cu sprijinul Ambasadei Poloniei, iar discursul său i-a lăsat mască pe paticipanți. De fapt, confuzia a fost generate de o singură propoziție, pe cât de scurtă, pe atât de inadecvată. Ambasadorul a declarant că ”Moldova trebuie să meargă înainte, nu spre est sau vest”!!! Ce înțelegeți Voi prin această afirmație? Eu, de exemplu, nu sunt sigur că finlandezul are mandatul UE pentru declarații de acest gen. Altfel, Bruxelles-ul nu ar fi susținut Guvernul Filip.

A fost mai degrabă o declarație spontană, necontrolată. Mai ales că au mai fost precedente. Vă mai amintiți de postarea de pe facebook în care Tapiola a numit Republica Moldova “un sat strategic”? Omul a fost poate prea sincer. Pentru că o țară atât de mica cu problem atât de mari nu poate fi una atractivă pentru o uniune prosper cum este cea europeană.

UE își dorește integrarea Republicii Moldova doar din principiu, pentru a slăbi influența Rusiei în spațiul ex-sovietic. Doar că niciun diplomat nu va recunoaște acest lucru. E subiect tabu, nu și pentru Tapiola, care, ulterior a recunoscut că l-a luat gura pe dinainte. Și asta, probabil, după ce a fost “mângâiat” de șefii lui de la Bruxelles. Pentru că, oficial, un diplomat nu poate avea o părere proprie vizavi de un fenomen sau altul. El este trimisul unui stat, sau uniuni de state și exprimă strict părerea oficială a celor care l-au delegat.

Ca să probez abaterea ambasadorului UE, voi reveni la paralela cu șeful misiunii diplomatice al SUA. Americanul se pare că este mai consecvent atât în declarații, cât și în acțiuni. De remarcat că după căderea guvernării comuniste, toți ambasadorii americani care au fost în misiune la Chișinău, au susținut cursul european și au încurajat puterea și atunci când se crea impresia că totul se ruinează.

Acum, însă, se observă că James Petit e încolțit mai feroce în comparație cu predecesorii săi. E între ciocan și nicovală. Pentru simpatia lui luptă atât opoziția cât și guvernarea. Totuși, imediat după votarea Guvernului, a salutat învestirea și a dat tonul la Washington că la Chișinău a fost depășita criza politică. A vorbit de bine și despre vizita lui Vlad Plahotniuc peste ocean și poate să tacă atunci când activiștii partidului DA î-l discreditează. Așa este…mă refel la afirmația Ingăi Grigoriu care a sugerat că amercanii i-ar fi încurajat să scoată lume în stradă.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole