Din ce cauză unii apără interesele cetăţenilor, iar alţii pe-a lui Filat

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Din 2009, lozincile integrării europene nu au mai dispărut din gura politicienilor de la Chişinău. Avem 6 ani de când guvernarea este în mâinile partidelor pro-europene sau mai bine zis a unor partide ce au beneficiat de susţinerea cetăţenilor cu viziuni democratice şi în dorinţa de a aduce schimbări în Moldova după 70 de ani de dominaţie sovietică şi aproape două decenii de guvernări pestriţe.

La şaşe ani de la instaurării primei Alianţe pentru Integrare Europeană, am ajuns să vedem cum PLDM împreună cu Platforma DA, parcă într-un unison, au început un atac cu acuzaţii precum că, Partidul Democrat din Moldova este un partid departe de a fi numit pro-european.

Ia să ne aducem aminte cine şi cu ce a contribuit la avansarea şi promovarea valorilor europene în Republica Moldova:

În data de 29 iulie 2009, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare anticipate. În urma redistribuirii voturilor, PDM a obţinut 13 mandate, iar PCRM 48. Cei ce ţin minte, conducerea Partidului Democrat din Moldova a preferat ca coalizeze cu partidele de dreapta, în detrementul interesului său de a forma o coaliţie de centru-stânga cu comuniştii, ce le-ar fi permis să aleagă şi Prim-ministru, şi Preşedintele Parlamentului, şi chiar Preşedintele ţării, în aşa mod menţinând dominaţia lui Vladimir Voronin. Se întreabă cineva de ce a făcut-o..? Cu siguranţă în interesul viitorului acestei ţări.

Ceea ce s-a întâmplat cu Moldova după 29 iulie 2009, este o tragedie naţională. Şase ani, Prim-ministri ai Republicii Moldova au fost desemnaţi de către PLDM sau mai corect ar fi spus, de Vlad Filat. Şase ani în permanenţă, prioritate pentru guvernare era „europenizarea” Moldovei, dar de fapt aceşti premieri , în unele cazuri doar simpli prim-miniştri, au apărat interesele unor grupări ce au devalizat această ţară de tot ce au putut. De avere, de miliarde de la BEM, de Aeroport, dar cel mai straşnic ce au putut să le fure guvernarea este că cetăţenii au fost furaţi de – SPERANŢĂ. Mai mult de jumătate de deceniu s-a făcut mai degrabă „vânt fundului” decât să se declare că noi suntem la pereferia Europei. Că mărginim cu UE, asta însă nu înseamnă că şi valorile europene au trecut apele Prutului.

Cetăţenii Republicii Moldova, din start au primit momeala cu Uniunea Europeană. Unii lideri politici le promite-au lefi europene, investiţii de miliarde în sectorul real, societate democratică, justiţie echidistantă, mai pe scurt o Europă în Moldova. Cu anii, speranţa într-o viaţă mai bună, se topea ca şi ceara unei lumânări ce arde de ceva timp. Unii ascunşi fiind după paravanul europenizării furau ca în Codru, verde fiind şi el şi culoarea formaţiunii partidului lui Filat. Ei au crezut că deghizarea în europeni îi v-a lipsi de pedeapsa bine meritată, dar nu a fost aşa să li se îndeplinească planurile.

Pentru ca mai bine oameni să înţeleagă ce înseamnă Europa şi pentru ca Europa să audă ce doreşte poporul Moldovei, Partidul Democrat încă în 2013 a iniţiat o campanie amplă de informare a cetăţenilor. Campania a fost numită – Respect pentru oamenii Moldovei – Scrie Europei. A fost o campanie în premieră şi de succes în ţara noastră. Pe final au fost colectate 420 mii de mesaje pentru Europa. Toate ele au fost tipărite într-o carte ce a fost transmisă demnitarilor UE, de către delegaţia ţării noastre la Sammit-ul de la Vilnius. O lună întreagă echipa PDM a mers prin satele şi oraşele ţării, pentru a confirma parcursul european şi ferma convingere a Partidului Democrat într-o dezvoltare a ţării noastre pe calea europeană.

Între timp ce cetăţenii erau informaţi câte avantaje şi oportunităţi ne deschide Europa, unul din aşa-numiţii lideri proeuropeni fura din fondurile europene de-i fâlfâie bolfele şi fesele. Nici unul dintre cei ce astăzi strigă în PMAN de pe scena Platformei DA că PDM v-a distruge parcursul european al Moldovei, atunci în 2013 şi puţin mai târziu nu au declarat deschis că, sunt îngrijoraţi de furtul BEM-lui, dezastru cu alocările subvenţiilor de la Ministerul Agriculturii, despre cum se delapidează bugetul CNAM, cu se fură banii din educaţie, etc. Nici un Năstase, Dolganiuc sau Cheianu, prin 2013 nu erau îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă. Ştiţi unde e problema tăcerii lor de atunci – Filat era la putere şi nicidecum nu în Penetenciarul nr. 13.

Acuma am dreptul să-i întreb pe liberali-democraţi şi pe cei din Platforma DA. Care partid este cel mai proeuropean, cel ce a furat miliarde de peste tot de unde a putut, sau cei ce au încercat să pună în prim plan interesul cetăţenilor şi informarea lor despre ce ar însemna o Europă şi cum poate ea fi adusă şi la noi în Moldova…?

P.S. Dar până atunci, liderul „proeuropenilor” PLDM stă la pârnaie, anume pentru dragostea faţă de Europa, sau mai bine spus, pentru marea iubire faţă de bani uşori, furaţi, delapidaţi, splaţi, mituiţi, corupţi, mai pe scurt murdari. Doresc oamenii să înţeleagă că dacă Filat nu era să fie câtu-şi de puţin nevinovat, sau arestul lui avea cea mai mică suspecţie de atac şi răzbunare politică, cel mai mare desant politic de la Bruxell şi marele capitale europene, în 2 ore ajungeau lşa Chişinău, iar Filat ajungea în liberate. Deci dacă aceasta nu s-a întâmplat, lozincile lui Filat despre idealurile europene, nu sunt altceva decât vorbe goale, vorbe de mârlan…

Comentarii

Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac

Am absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender. În prezent fac studii la facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău. Prin intermediul bloggului aş dori să înc...

Ultimele articole