Din 1992 moldovenii pleacă din ţară, dar vinovat se face tot Plahotniuc…

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Aiurelile platformiştilor şi a găştii Lucinschii-Ţopa-Filat trec peste limitele chiar şi a bunului simţ. Pentru nimeni nu este o taină că toată mass-media afiliată acestei „brigăzi”, cât le permite emisia, este axată pe aruncarea gunoiului pe seama actualei guvernări dar mai cu seamă pe denigrarea imaginii lui Vlad Plahotniuc, primvice-preşedintele Partidului Democrat. Cel mai interesant este faptul că se încearcă de a trece pe seama lui Plahotniuc toate păcatele lor – de la furtul miliardului până mai nou – exodul moldovenilor din ţară.

La capitolul furtul miliardului este haios să afirmi că Plahotniuc a beneficiat de miliardele furate deoarece dânsul nu a avut acces la BEM, Banca Socială şi Unibank. Argumente:

  1. Prim-miniştri în perioada delapidării băncilor au fost Vlad Filat şi Iurie Leancă – Filat lider PLDM, Leancă vice-preşedinte la Filat;
  2. Cancelaria – subordonată PLDM;
  3. Ministerul Finanţelor exponent PLDM;
  4. Comisia Naţională a Pieţii Financiare – subordonată PLDM;
  5. Consiliul de administrare BEM – PLDM;
  6. Banca Socială şi Unibank – nici o tangenţă cu Plahotniuc;
  7.  etc…

Din cele enumărate mai sus este greu de închipuit cum ar fi putut Plahotniuc, primvice-preşedinte a PDM să-l influinţeze pe Filat şi PLDM-ul ca acesta să-i permită să fure măcar un leu? În acea perioadă Filat era de neatins şi intangibil pentru oricine şi acest fapt nimeni nu-l poate contrazice. Filat era împărat şi avea destule pârghii pentru ca să-l pună la respect pe Plahotniuc dacă acesta ar fi avut tentative de a delapida banca poporului.

Dacă cu învinuirile aduse lui Plahotniuc la capitolul furtului miliardului este clar, ele sunt doar o încercare de a face transfer de imagine a unei probleme către persoane terţe, apoi la cele cu exodul moldovenilor ar fi bine să facem nişte concretizări şi o analiză.

O dată cu obţinerea independenţei, moldovenii au moştenit şi situaţia catastrofală din economie. O ţară agrară, dependentă 100% de resursele energetice din Federaţia Rusă, inclusiv şi de piaţa de desfacere a produselor moldoveneşti în ţările CSI, noi nu am fost pregătiţi pentru trecerea la o economie de piaţă modernă. Deprinşi cu mintalitetul sovietic colectiv, moldovenii au ajuns imediat după 1991 la situaţia de insuficienţă de locuri de muncă plătite. În anii 1992-1994 o bună parte din moldoveni au luat calea Rusiei ducând încolo tot felul de produse, de la fructe şi legume până la băuturi spirtoase. În 1994 a fost restricţionat accesul liber vamal la hotarele Rusiei. Acest lucru i-a făcut pe moldoveni să plece la muncă în Rusia. Toţi aşteptau vremuri mai bune. De această perioadă au beneficiat şmecherii. Perioada guvernării lui Lucinschii a adus peste meldoveni şi mai multe necazuri. Pământurile au fost parcelate şi lăsate pe seama ţăranilor care deja la acel moment erau aduşi la sapa de lemn. Complexul industriei prelucrătoare a producţiei agricole destrămat. Complexul viti-vinicol vândut. Moldovagaz vândută. Uzinile vândute, etc. Toate acestea au fost aduse moldovenilor de către actualii lideri ai opoziţiei – Sturza, Ţopa şi Filat. În acea perioadă nu era familie care nu avea pe cineva în Moscova sau Sankt-Petrburg. Nu cred că era vre-un şantier de construcţie din Rusia la care să nu fi foct cel puţin un compatriot de-al nostru. Până în 1998, Rusia era Mecca moldovenilor ce plecau la muncă. Conform estimărilor din acea perioadă în Federaţia Rusă la acel moment munceau aproximativ 1 mln. de moldoveni. Totul era bine şi frumos. Moldovenii munceau, transferau milioane la familiile lor din Moldova. Graniţele deschise şi distanţe relativ mici, nu era un impediment pentru moldoveni, care nici în gând nu aveau să imigreze în Rusia, cu mici excepţii.

Criza financiară din 1998 a rederecţionat o parte din cei ce munceau din Rusia în ţările Europei. Zeci de mii de moldoveni au luat calea Greciei, Israelului, Germaniei, Italiei, Franţei. Schemele de imigrare erau diferite, dar cu siguranţă foarte bine controlate de anumite structuri. „Taxa” pentru a ajunge în Europa pornea de la 1600 dolari SUA în 1998, cel puţin suma dată a fost achitată chiar de rudele mele. Toţi cunoşteau că se percep bani pentru imigrarea ilegală, dar nimeni nu contracară schemele date, deoarece pentru ei era comod ca moldovenii să plece peste hotare. Imigranţii au devenit o sursă stabilă de remitenţe valutare de peste hotare. Prin anii 2004-2006, taxele ajungeau şi la 3-4 mii de EURO. Chiar şi cu această sumă moldovenii plecau. Motivul? Sărăcia ce le apăsa. Copii flămânzi şi frica pentru ziua de mâine. Din acel milion de moldoveni ce anterior era „dislocat” pe şantierele din Rusia, 350-400 mii au plecat în Europa.

Atât cei ce au fost plecaţi în Rusia, cât şi cei plecaţi în Europa, din start îşi planificau că pleacă pe o perioadă scurtă. Dar din păcate, perioada lor s-a lungit pe ani în şir. Cei rămaşi în Rusia îşi perfectează actele pentru a obţine cetăţenia acestui stat, cei plecaţi în Europa s-au stabilit cu traiul acolo definitiv. Cineva încearcă să ne demonstreze efectul imigrării drept o consecinţă a guvernării actuale. La moment asistăm la al doilea val de exod masiv. Cei plecaţi la muncă „vremelnic” în perioada 1994-2009 îşi reîntregesc familiile, deoarece ei conştientizează faptul că acolo ei au loc de muncă, şi viitor pentru copiii lor, şi cercul lor de prieteni şi colegi de muncă. Din păcate pe unii deja nici părinţii nu-i leagă, nu mai sunt în viaţă.

Aşa dar, îmi zice mie cineva ce i se poate „incrimina” lui Plahotniuc la capitolul exodului moldovenilor în perioada 1994-2009? În perioada indicată, Plahotniuc nu era implicat în politică. Ceea ce nu se poate zis de clanul lui Lucinschii, toată perioada dată au fost la putere. Şi Filat, şi Sturza, şi Ţopii au administrat afacerile statului sărăcind poporul impunândul să imigreze masiv din ţară. Din câte cunoaştem, Vlad Plahotniuc a ajuns în politică în 2009. În perioada 2009-2013, prim-ministru a fost Vlad Filat (PLDM). Din 2013 până la sfârşitul 2015, toţi premierii au fost exponeţii PLDM. Pavel Filip, Prim-ministru afiliat politic PDM-lui a cărui primvice-preşedinte este Vlad Plahotniuc ajunge a fi numit abea în 2016. Din păcate urmărim cum gaşca ce a distrus industria, economia şi agricultura acestui stat la moment încearcă a găsi vinovatul în gafele lor. Evident că este mult mai comod să-l găseşti pe Plahotniuc vinovat că ţara e săracă decât să spui la întreg poporul că Lucinschii, Sturza, Filat şi alţii din gaşca lor au impus moldovenii să i-a calea pribegiei şi umilinţei peste hotare.

P.S. Cei ce la moment sunt peste hotare şi vor citi acest comentariu cu siguranţă îşi vor aminti perioada şi datorită cui şi când au ajuns acolo unde sunt. Pe timpul cui aţi fugit din ţară? Cine guverna Moldova, Plahotniuc sau totuşi Lucinschii, Sturza, Voronin şi Filat? Mama mea şi zeci de rude apropiate ce la moment sunt peste hotarele ţării cunosc acest lucru. Încercaţi şi nu vă lăsaţi manipulaţi…

Comentarii

Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac

Am absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender. În prezent fac studii la facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău. Prin intermediul bloggului aş dori să înc...

Ultimele articole